Изображение 1751

 

Працівники АТ «Нікопольський завод феросплавів», їх колеги з Запорізького феросплавного, інші гірники пікетували сьогодні НАК «Укренерго» та НКРЕ.

 

Солідарну підтримку їм надали працівники підприємств «Суха Балка» з Дніпропертровщини, АТ «Дніпроазот», металурги ПрАТ «Дніпроспецсталь» (м.Запоріжжя), Марганецького та Покровського ГОКів, ТОВ «Дніпро-Азов».

 Всього більше тисячі членів Профспілки металургів і гірняків 31 липня протестували проти підвищення тарифів на електроенергію, яке сталося у зв’язку із запровадженням в Україні з 1 липня ц.р. нової моделі ринку електроенергії.

Рішенням Національної комісії регулювання електроенергетики України від 12 липня поточного року підвищено тариф на передачу електричної енергії майже в 6 разів. Для Нікопольського заводу феросплавів це загрожує подорожчанням на 22% витрат підприємства на оплату електроенергії, що в грошовому еквіваленті становить 122 млн грн. при фонді оплати праці 6000 працівників в 106 млн грн на місяць. Відтепер тільки ПДВ «Нікопольський завод феросплавів» має сплатити у розмірі 120 млн грн. на місяць!

 

Изображение 1692

 

Як говорить голова профспілкового комітету первинної профспілкової організації АТ «Нікопольський завод феросплавів» Профспілки трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України Володимир Романенко, це є справжнім ударом по інтересах трудового колективу заводу. Керівництво підприємства нещодавно відвідали Київ, провели перемовини з представниками влади, енергопостачальних компаній, але остаточного рішення не знайдено, тому сьогодні в столицю приїхали трудящі, для яких постала реальна загроза призупинення роботи їхнього підприємства через непомірне збільшення ціни за електроенергію. А це – втрата робочих місць для тисяч робітників.

 

Изображение 1697

 

- Ми хочемо провести переговори та віднайти механізми для оптимізації ситуації, що склалась, - говорить В.Романенко, - зокрема, встановлення пільгового тарифу для нашого підприємства, що доречи є загальноприйнятною практикою для інших країн, а також виключення з тарифу на електроенергію додаткової складової - за погашення компенсації приватним інвесторам на розвиток сонячної енергетики.

Чому ми маємо за це платити?

Ми - один з найбільших споживачів електричної енергії в України. 320-330 млн кВт.год споживання щомісяця, а в грошовому вираженні – це щомісяця 490-510 млн грн без ПДВ. Зупинка Нікопольського феросплавного негативно вплине на становище мешканців всього регіону, адже внаслідок понесених заводом збитків місцевий та державний бюджети недоотримають відрахувань, що ставить під загрозу заплановані бюджетні, соціальні та пенсійні виплати. Продукція АТ «Нікопольський завод феросплавів» сьогодні відвантажується в 50 країн світу, і ми забезпечуємо 386 млн доларів валютних надходжень в рік. До того ж бюджет Нікополя отримує 33 % об’ємів за рахунок нашого заводу, а всього нами сплачується 2 мільярди 58 млн грн до бюджетів усіх рівнів. Тому ми вимагаємо зберегти тарифи на діючому рівні та негайного скасувати зазначену постанову НКРЕКП.

Металурги та гірняки готові стояти до останнього!

 

Изображение 1732

 

Изображение 1729

 

Изображение 1735

 

 Прес-центр ФПУ