ввввввввв 070814

 

 

Профспілки мають оперативно і відповідально реагувати на ті події, що відбуваються останнім часом у соціально-трудовий сфері. Про це заявив В.о. Голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк:

 

- Зараз ми маємо дуже складну ситуацію, - підкреслив він. – Це викликано, по-перше, замороженням зарплати. Як відомо, мінімальна зарплата залишається на рівні минулорічної. А відтак вся зарплата суттєво зменшила темпи свого зростання. По-друге, профспілки не може не турбувати ситуація з цінами та тарифами на певні види комунальних послуг. Передусім на газ, теплу воду, тарифи, зокрема по Києву, збільшились вдвічі. Водночас відбувається зростання цін на продукти харчування, тарифи на зв'язок та перевезення. Третя проблема – це, безумовно, те, що в цих умовах відбувається скорочення виробництва, а в наслідок – зменшується потреба у застосуванні праці. Ми маємо масштабні проблеми з неповним робочим часом, скороченим режимом роботи, звільненням працівників. В деяких регіонах на одну вакансію претендують 30-40 чоловік.

В цей період Верховною Радою і Кабінетом міністрів України прийнято низку рішень, які значно погіршують ситуацію. Наприклад, введені додаткові обмеження в оплаті праці працівників бюджетної сфери, встановлено вимоги щодо оптимізації чисельності працюючих. Значно ускладнює проблеми і те, що в умовах складної соціально-економічної ситуації, особливо, на Сході країни, частина соціально безвідповідального бізнесу вирішила досить активно скористатися моментом, діючи за принципом «Кому війна, а кому мати рідна». На жаль, маємо приклади, коли через закони, зокрема стосовно бюджетної сфери, намагаються просувати звуження трудових прав. А на вимоги профспілок дати пояснення та розрахунки, що саме влада намагається зробити, ми відповіді не отримали. Таким чином здійснюється спроба знищити певні наші завоювання у соціальної сфері.

 

 

- А як саме реагують на ці проблеми профспілки?

 

- Складна соціальна-економічна ситуація вимагає більш рішучих дій профспілок. Ми готуємо багато своїх зауважень та пропозицій до змін до законодавства. Активно поширюємо профспілкову позицію через засоби масової інформації: проводимо прес-конференції, брифінги Ця робота, безперечно, робиться, але по факту ми маємо три головні тенденції: падіння реальної зарплати, що говорить про те, що український працівник, член профспілки, стає дедалі біднішим, поглиблюється прірва бідності серед працюючих людей. По-друге, посилюється загроза скорочення та звільнення працівників. До того ж, профспілки не можуть не турбувати запропоновані Урядом зміни у податковій системі, зокрема щодо змін у формуванні єдиного соціального внеску. У той час, коли відбувається процес масштабної приватизації, намагаються провести «одержавлення» ЄСВ, тобто затягнути ці кошти до Держбюджету.

 

 

– Чи можна мінімізувати ці загрози?

 

- Ми ще навесні цього року внесли на розгляд СПО наші думки про те, що такі загрози, зокрема в сфері цінової та тарифної політики, дуже вірогідні. Тоді багато хто ще не реагував на них. Але вже місяць тому на засіданні СПО ці загрози були сприйняти дуже серйозно. Було вирішено шукати на них відповідь – оперативну, адекватну і ефективну. Ми повинні не дозволити відбутися подальшим утискам прав працівників, визначити перспективи відновлення престижності праці. Врешті решт ми маємо згадати, що всі ці жертви і всі прагнення людей були задля наближення до європейських стандартів, а не для віддалення від них».    

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ