adf7d48f4a413689dc20b2d8a0fc7955

 

На розгляд Уряду 24 квітня було внесено проект постанови КМУ про збільшення на 2019 рік норм відрахувань до держбюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.

 

Для цих підприємств пропонується встановити норматив сплати в держбюджет на рівні 90% від їх чистого прибутку (доходу). Робиться це з метою збільшення сум бюджетних надходжень, а також на виконання Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік», де таке підвищення базового нормативу сплати частини прибутку для усіх державних унітарних підприємств та їх об’єднань вже враховане.

Опонентами таких намірів виступають профспілки.

Під час урядового засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий нагадав, що згідно з діючим Порядком з 2012 року встановлено відрахування до держбюджету частини чистого прибутку (доходу) для державних унітарних підприємств в розмірі 75%. Крім того, деякі підприємства мають преференції у сплаті цих відрахувань та їх зменшення (в окремих випадках - до 50%), що пов’язано з необхідністю прискореного розвитку підприємства, проведення модернізації виробництва, з інших причин.

Відтепер, згідно з проектом постанови, пропонується цю практику скасувати та суттєво підвищити нормативи відрахувань для усіх без виключення державних підприємств, що, на думку профспілок, може призвести до зриву вже прийнятих ними програм модернізації та розвитку, невиконання умов колективних договорів, а отже, до зниження рівня соціального захисту працюючих.

Про це зазначалось у зверненні до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана, який ще на початку поточного року підписали Голова ФПУ разом із головами 16-ти всеукраїнських профспілок виробничої сфери. Реакцією на лист стало проведення погоджувальної наради під головуванням Першого Віце-прем’єр-міністра України — Міністра економічного розвитку і торгівлі С.Кубіва. ЇЇ результатом було узгодження компромісного рішення – встановити розмір відрахувань на рівні 50% як базового нормативу для усіх державних унітарних підприємств, а для окремих з них - запровадити індивідуальний підхід, виходячи з фінансової спроможності підприємства, виконання ним соціальних зобов’язань, необхідності проведення оновлення основних фондів, збільшення продуктивності виробництва та ін. Такий підхід був підтриманий і роботодавцями, адже, різке збільшення відрахувань призведе до вимивання фінансових ресурсів з підприємств, натомість, диференційований підхід у встановленні нормативів убезпечить їх від економічного колапсу та зростання соціального невдоволення у трудових колективах.

Виникає логічне запитання - а чи є сенс «різати курку, яка несе яйця?».

Відповідь очевидна… Мабуть, через це на засіданні Уряду було вирішено, що запропонована Мінфіном постанова підлягає доопрацюванню.

Г.Осовий запропонував долучити до цього процесу представників СПО профспілок і СПО роботодавців. Він наголосив, що у разі ухвалення зазначеного рішення без змін, ФПУ та всеукраїнські профспілки, які представляють виробничий сектор економіки, будуть визначатися щодо подальших своїх дій у обстоюванні та захисту прав трудових колективів.

 

Прес-центр ФПУ