1584640353 53e depositphotos 185262066 s 2019

Кабінет Міністрів схвалив для внесення до Верховної Ради проект закону України про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору).

Це один із законопроектів, який попередньо розглядався СПО об’єднань профспілок, і до якого профспілки вносили свої зауваження і пропозиції, а також висловлювали їх на засіданнях урядових комітетів.

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ  Григорій Осовий, як представник профспілок висловив позицію профспілок щодо цього документу під час засідання Уряду 27 січня. Він зазначив, що в країні назріла необхідність запровадження нової, більш сучасної системи обчислення величини прожиткового мінімуму.

Так, профспілками підтримується підхід, який пропонується у законопроекті і полягає у тому, щоб відв’язати прожитковий мінімум від штрафів, пені та інших адміністративних норм, оскільки збільшення прожиткового мінімуму автоматично тягне за собою додаткове податкове навантаження: збільшення розмірів штрафів зборів, платежів і стягнень, що зазвичай викликає певні суперечності.

Проте, прожитковий мінімум має застосовуватися виключно для визначення основних соціальних гарантій, які є для особи основним джерелом доходів: мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям та інші види державної соціальної допомоги.

Щодо розрахунків прожиткового мінімуму, у профспілок є певні розбіжності з тим, що запропоновано Міноцполітики.

Зокрема, СПО висловив своє заперечення стовно звуження сфери застосування прожиткового мінімуму, який не застосовується для встановлення величини неоподаткованого мінімуму доходів громадян, розмірів соціальних допомог у сфері загальнообов’язкового соціального страхування, стипендій тощо.

На наш погляд, зазначена пропозиція звужує зміст та обсяг існуючих прав та свобод громадян, які гарантовані ст. 46 Конституції України. Зазначені  види виплат для тих, хто їх отримує, зазвичай є основним і єдиним джерелом доходів, тому їх розмір має бути не меншим за величину прожиткового мінімуму.

Друге проти чого виступають профспілки - законопроектом скасовується норма щодо встановлення прожиткового мінімуму лише після проведення науково-громадської експертизи.

Ми вважаємо, що така експертиза надає підстави говорити про об’єктивність та неупередженість розрахунків основної державної соціальної гарантії, якою є прожитковий мінімум. А так, її відміна, як це наразі передбачено у законопроекті, усуває соціальних партнерів, зокрема і профспілки, а також і громадянське суспільство від контролю над визначенням розміру прожиткового мінімуму. Це також суперечить і ст.. 421 Угоди про асоціацію України з ЄС щодо залучення усіх зацікавлених сторін до впровадження та встановлення відповідних соціальних стандартів і гарантій.

Профспілки наполягали на тому, щоб питома вага продовольчої складової у структурі прожиткового мінімуму була зменшена з 60% до 40%, зокрема для працездатних осіб, що відповідає показнику у країнах ЄС. Пропозиції щодо цього відповідають змісту Рекомендацій парламентських слухань, які відбулися минулого року, і були присвячені темі прожиткового мінімуму.

У даному питанні розробник законопроекту – Мінсоцполітики частково пішов на зустріч профспілкам і знизив питому вагу продовольчої складової для основних соціальних і демографічних груп населення з 60 до 50%.

Разом з тим, розробник законопроекту врахував зауваження СПО об'єднань профспілок щодо необхідності визначення алгоритму обрахунку «базової величини», оскільки його відсутність унеможливлювала надання оцінки обґрунтованості зазначеного показника.

Встановлення базових величин також передбачається у законі про Державний бюджет України. Наразі пропонується з 1 січня 2022 року:

-        базової величини для соціальних виплат населенню в розмірі прожиткового мінімуму, визначеного законом для осіб, які втратили працездатність, станом на 1 грудня 2021 року;

-        базової величини для соціальних виплат на дітей у розмірі прожиткового мінімуму для дітей;

- базової величини для грошових платежів і стягнень та адміністративних зборів - у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Також передбачено щорічне збільшення базової величини для соціальних виплат з урахуванням показника зростання споживчих цін.

Прес-центр ФПУ