79486 1 large

Уряд планує виділяти трудовим мігрантам, які повернулися в Україну, грантову фінансову підтримку на відкриття власного бізнесу. Кабінет Міністрів підтримав відповідний законопроект і запропонував його на розгляд Верховної Ради України.

У документі зазначено, що трудові мігранти після повернення на Батьківщину матимуть змогу отримати кредит до 150 тис. гривень на започаткування власної справи. З Державного бюджету на ці цілі пропонується виділити 108 млн грн., що забезпечить можливість отримання допомоги принаймні для 720 осіб.

Претендент на отримання зазначених коштів має бути громадянином України й пропрацювати за кордоном більш як 1 рік. Якщо він має страховий стаж понад 10 років, то зможе отримати одноразову допомогу на безповоротній основі від Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Громадяни, які мають менший страховий стаж, зможуть отримати допомогу у формі безвідсоткової державної позики, але повернути кошти потрібно буде протягом наступних 5 років.

Учасники програми зможуть також отримати безоплатні консультації з питань організації підприємницької діяльності та пройти профільний навчальний курс по створенню бізнес-плану.

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий назвав таке рішення Уряду позитивним кроком влади до заробітчан. Дійсно, потрібно стимулювати повернення в Україну трудових мігрантів та утримувати їх від повторної еміграції. Але на думку профспілок, тільки цей захід ситуацію з міграцією українців кардинально не змінить, тому що відносно невелика кількість людей зможе скористуватись таким кредитом з урахуванням того, що за кордоном за деякими оцінками, працюють мільйони наших співвітчизників.

Викликає сумнів і та обставина, що  кошти на реалізацію цього проекту мають виділятися з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Чому подібні плани перетворення мігрантів на вітчизняних підприємців мають робитись за рахунок застрахованих осіб, які працюють в Україні? Чи це справедливо? Також питання.

Профспілки вважають, що Україні потрібна багаторічна програма економічної реінтеграції трудових мігрантів і створення цілої низки стимулів для того, щоб люди мали бажання працювати вдома.

Цю думку поділяє експерт ринку праці, президент Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник, який стверджує, що владі насамперед потрібно повертати довіру до себе як з боку українських працівників, так і трудових мігрантів.

Він говорить, що очікувати масового відкриття трудовими мігрантами підприємств в Україні, навіть пори надання їм кредитів, не потрібно. Адже вони не бачать вдома великих перспектив для себе та своїх дітей. Те, що може згодом повернути велику частку українців додому – це багаторічне постійне економічне зростання, що і стане передумовою як для пожвавлення підприємницької діяльності, так і створення нових робочих місць.

До теми:

В Світовому банку стверджують, що Україна є найбільшим реципієнтом міжнародних переказів в регіоні Європи та Центральної Азії.

За даними Національного банку України, впродовж 2020 року обсяг переказів трудових мігрантів в Україну становив 12,121 млрд доларів, що на 200 млн доларів більше, ніж у попередньому - 2019 році.

Прес-центр ФПУ