d14f7aa 579ed37 gaz

Уряд  розглядає можливість введення річного тарифу на газ для населення у квітні-червні цього року.

Така перспектива обговорювалась 2 березня ц.р. в Кабінеті Міністрів України на нараді під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Він наголосив, що відкриття ринку газу стало важливим кроком, який має демонополізувати галузь та дати можливість людям робити найвигідніший для себе вибір. За його словами, "річний продукт на газ, який використовують усі розвинені світові держави, захистить населення від різких коливань цін і дасть можливість для людей укласти контракти за фіксованою ціною на цілий рік та прогнозувати свої витрати".

Під час наради було обговорено можливі шляхи для запуску всіма учасниками ринку газу річного продукту  для споживачів за фіксованою ціною вже в другому кварталі ц.р. Д.Шмигаль дав доручення голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) провести нараду з представниками теплокомуненерго для обговорення механізмів запуску річного продукту.

Нагадуємо, що раніше Кабінет міністрів України прийняв постанову про зменшення ціни на газ для газопостачальних компаній до 6,99 гривень за кубометр. Згідно з рішенням Уряду, така ціна буде діяти до 31 березня.

Майже 30 газопостачальних компаній знизили ціну на газ для населення на січень 2021 року заднім числом і встановили її на рівні граничної - 6,99 грн за кубометр. Газопостачальна компанія "Нафтогаз" встановила ціну на природний газ для побутових клієнтів у березні 2021 року на рівні 6,86 грн/куб. м з ПДВ та без урахування вартості розподілу (доставки). Ціна не змінилась порівняно з січнем і лютим.

На початку року Федерація профспілок України у своїх пропозиціях до влади закликали врегулювати ситуацію з тарифами на природний газ і електроенергію та комунальні послуги для населення в умовах пандемії та низького рівня доходів більшості громадян.

Одним із заходів, що пропонували профспілки, було скасування необґрунтованого підвищення тарифів і відновлення державного регулювання цін і тарифів щонайменше до моменту виходу економіки України з кризової ситуації та внесення відповідних змін до законодавства.

Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму коментарі дій влади сказав, що реакція на звернення профспілок була - владою вжито певних дій, але  запропоновані нею заходи здебільшого мають тимчасовий характер.

Тому профспілки здійснюють моніторинг дій влади, стану виконання профспілкових пропозицій, за результатом чого вже наприкінці березня - у квітні ц.р. будуть визначатися щодо своїх подальших дій.

Прес-центр Федерації профспілок України

за повідомленням Урядового порталу