o 1d1e8fdr1gt01n3q1cno1ria1rk241 th lnd xx

Серед розглянутих на засіданні Уряду 9 червня ц.р. питань було схвалення проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг.

Зміни стосуються порядку надання пільг на проїзд в громадському транспорті, за користування телефоном тощо тим категоріям громадян, які відповідно до законодавства мають на це право.

Суть змін полягає у заміні пільг на їх грошову компенсацію.

Забезпечення реалізації гарантованих законом пільг по певним соціальним групам і категоріям населення відтепер планується передати на місцевий рівень. Це означає, що надаватись вони будуть за рішенням органів місцевого самоврядування, які будуть призначати такі пільги у формі грошової компенсації.

На етапі попереднього обговорення законопроекту СПО об’єднань профспілок висловив до нього низку зауважень.  Зокрема, профспілки виступили проти погіршення умов соціального забезпечення  для такої категорії громадян, які мають статус і відповідно соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Це, насамперед, ліквідатори, інші категорії, яким надано пільги не за їх соціальним статусом, як нужденної особи, або пенсіонера, а за особливим статусом – коли держава визнала вчинок цих людей, як особливий та героїчний, коли вони під час ліквідації аварії на Чорнобильській станції жертвували своїм життям і здоров’ям.

Профспілки зазначили, що відповідно до закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (ст. 20) компенсації та пільги для таких громадян є гарантованими державою. Тому, на наше переконання, їх передача на розсуд органів місцевої влади і самоврядування, є неприпустимим.

Про це у своєму коментарі до зазначеного рішення наголосив Голова ФПУ Григорій Осовий. - На місцях можуть виникати проблеми з фінансуванням цієї пільги внаслідок дефіциту бюджету місцевого органу самоврядування, що призведе до зменшення захищеності людей цієї категорії, - вважає він. - Тому СПО профспілок наполягав, щоб із законопроекту було вилучено відповідний пункт стосовно соціального захисту  чорнобильців.

Ми підкреслювали, що це особлива пільга, яка надається громадянам за заслуги перед державою, тому вона має забезпечуватись державою, - сказав лідер профспілок. - На це неодноразово вказував і Конституційний суд України, а саме: за його висновками при внесенні змін до законів і нормативно-правових актів держави не може звужуватись зміст і обсяг існуючих прав і гарантій для громадян. На жаль, КМУ не врахував застереження і пропозицію СПО профспілок, отже, ми будемо передавати наші пропозиції до Комітетів ВР і сподіваємось, що народні обранці з належною увагою поставляться до них.

 

Прес-центр ФПУ