АГРО

 

Кабінет Міністрів ухвалив Стратегію розвитку аграрного сектору економіки на період до 2020 року. Цей документ передбачає вирішення проблем не лише економічного характеру, але й соціального.

Так, у Стратегії приділяється велика увага розвитку кооперативного руху та поступовому зростанню доходів сільських жителів. Окрім цього, держава всіляко сприятиме доступу дрібних і середніх сільгоспвиробників до організованого аграрного ринку. Ухвалена Стратегія передбачає створення умов для нарощування притоку інвестицій, розвитку племінної та насіннєвої справи, технологічного переоснащення галузі, в тому числі завдяки впровадженню лізингових програм. Також документ передбачає відновлення систем зрошення на Півдні.

Окрім цього, одним із основних завдань Стратегії є сприяння малим і середнім сільгоспвиробникам. Держава надасть аграріям доступ до дешевих фінансових ресурсів, а також допоможе вийти на організований аграрний ринок. Також Уряд всебічно підтримуватиме всі форми кооперації на селі.

«Дуже важливо, що ця Стратегія передбачає формування ефективного, соціально спрямованого аграрного сектору економіки, - зазначив заступник Голови СПО об’єднань профспілок, В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий, який представляв профспілкову сторону на засіданні Уряду. – Цей документ, який розроблено за активною участю профспілок, визначає стратегічними цілями розвитку аграрного сектору: гарантування продовольчої безпеки держави, підвищення конкурентоспроможності вітчизняної сільськогосподарської продукції, ефективності галузей, забезпечення стабільності ринків, сприяння розвитку сільських населених пунктів та формування середнього класу на селі шляхом забезпечення зайнятості сільського населення та підвищення рівня доходів. Позиція профспілок – як галузевих, так и ФПУ – базується на тому, що необхідно розвивати аграрний сектор економіки як у виробничому, так і в соціальному напрямах. Дуже важливо вирішувати такі принципові питання, як зайнятість сільського населення, зростання його доходів, забезпечення належних умов для соціального, побутового та культурного розвитку сільських населених пунктів. Серйозні завдання тут стоять не тільки перед державою, але і перед профспілками».

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ