170519l0cnw2baeeqvfdrf

 

Постановою Кабінету Міністрів України, ухваленою на останньому засіданні Уряду 13 листопада ц.р., змінено порядок підтвердження окремими категоріями громадян права на отримання твердого палива та компенсації за оплату комунальних послуг.

Нагадаємо, що згідно із законодавством після ліквідації (консервації) гірничого підприємства органи праці та соціального захисту населення за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам забезпечують вугіллям на побутові потреби осіб, які мають таке право відповідно до статті 48 Гірничого закону України.

Так, постановою КМУ від 31.01.2007 № 77 затверджено Порядок надання пільг на придбання твердого палива і скрапленого газу за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, а іншою урядовою постановою від 12.08.2009 № 887 - Порядок надання компенсації особам, які мають право на безоплатне отримання вугілля на побутові потреби, але проживають у будинках з центральним опаленням.

Зазначеними порядками визначено перелік документів, які особа подає органу праці та соціального захисту населення для підтвердження свого права на отримання згаданих пільг. Зазвичай таке право підтверджується на основі записів у трудовій книжці або пенсійного посвідчення. Однак, трапляються непоодинокі випадки, коли факт виходу працівника на пенсію з ліквідованого гірничого підприємства лише на підставі записів у трудовій книжці встановити неможливо. Це трапляється у разі, якщо підприємство було структурним підрозділом нині діючого гірничого підприємства або на ньому відбулися перейменування чи реорганізації, також - через втрату особою трудової книжки, або за інших підстав.

Для розв’язання цієї проблеми Профспілкою працівників вигульної промисловості України було ініційоване внесення змін до переліку документів, які використовуються органом праці та соціального захисту населення для підтвердження права на отримання твердого палива та компенсації за оплату електроенергії, газу та центрального опалення житла, - про це повідомив заступник керівника СПО профспілок, в.о. Першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий. Він наголосив на тому, що пропозицію профспілок про розширення переліку документів було підтримано Міністерством соціальної політики України, а також СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

- Новим порядком встановлюється, що у випадках, коли відповідно до записів у трудовій книжці неможливо встановити факт виходу особи на пенсію з ліквідованого гірничого підприємства за його запитом до уповноваженого органу йому надається архівна довідка або довідка Міненерговугілля про зміни, які відбулися на підприємстві з моменту виходу особи на пенсію, а також ксерокопії підтверджуючих документів (розпорядження, накази). На їх основі підтверджується право особи на отримання пільги. Перелік документів доповнено, що в даному конкретному випадку спрямовано на посилення соціального захисту громадян, - підкреслив представник профспілок в Уряді.

 

 

ІАЦ