Адреса: 01033, м. Київ, вул. Ш.Руставелі, 39\41, кімн. 1202

Контактні телефони: 289-14-00, 284-31-39

Факс: 289-02-34, е-маіl: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Голова Центральної Ради профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України Мойсюк Василь Сильвестрович очолює профспілку з 1986 року. Заступник голови – Мицько Микола Васильович працює з 1990 року.

Центральна Рада профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України є правонаступником Українського республіканського комітету профспілки робітників нафтової і хімічної промисловості, створеного за рішенням ВЦРПС від 25 березня 1966 року.

І Українська республіканська конференція профспілки робітників нафтової і хімічної промисловості відбулася 22 липня 1966 року у м. Києві в приміщенні малого залу Жовтневого палацу культури (Міжнародний центр культури та мистецтв ФПУ). На конференцію було обрано 200 делегатів від більшості областей України. Головою Республіканського комітету профспілки обрано Гладкого Івана Івановича, який працював з 1966 по 1977 роки.

На період створення республіканська профорганізація об’єднувала 749 первинних організацій підприємств і 8 профорганізацій ПТУ із загальною чисельністю членів профспілки 336 тисяч. У семи областях України: Ворошиловградській (Луганській), Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській і Сумській діяли обласні організації профспілки з виборними органами – обласними комітетами.

У зв’язку із зростанням кількості підприємств галузі і збільшенням числа членів профспілки, додатково було створено обласні комітети профспілки: в 1967 р. – Полтавський, Харківський, Черкаський і Чернігівський; в 1969 р. – Кримський і Одеський; в 1974 р. – Запорізький, в 1975 р. – Київський міський комітет профспілки.

В 1977 році, зважаючи на діючу структуру управління промисловістю, відбулося розділення профспілки. Було створено Профспілку робітників нафтової і газової промисловості і Профспілку робітників хімічної і нафтохімічної промисловості. Головою Республіканського комітету профспілки обрано Запольського Михайла Антоновича, який працював з 1977 по 1981 рік.

Після обрання Запольського М.А. заступником голови Укрпрофради профспілку очолював Павлов Микола Петрович з 1981 до 1986 року.

Важливою віхою на шляху реформування профспілкового руху став І з’їзд профспілки, який відбувся 9 серпня 1990 року. Уперше в Україні з’їзд затвердив Статут і Платформу галузевої профспілки. Прийнято рішення про зміну назви профспілки – Профспілка працівників хімічних галузей промисловості України. Виборний орган республіканської профспілки перейменували на Центральний комітет профспілки (ЦК).

У матеріалах з’їзду зазначалося, що головним завданням профспілки в умовах реформування економіки України є соціальний захист людей праці.

14 грудня 1995 року відбувся ІІ з’їзд профспілки, який затвердив в новій редакції Статут профспілки і Основні напрями дій профспілки на період повноважень виборних органів (1996-2000 рр.). За наполяганням членів профспілки – працівників нафтохімічних і нафтопереробних підприємств змінилася назва профспілки: Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України. Вищий виборний орган профспілки перейменовано на Центральну Раду профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України.

Відповідно до Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” 2 березня 2000 року Міністерство юстиції України зареєструвало Професійну спілку працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України з наданням їй статусу всеукраїнської та видало свідоцтво про реєстрацію об’єднання громадян № 1343.

12 грудня 2000 року у Києві відбувся Третій з’їзд профспілки, який заслухав звіт Центральної Ради профспілки за п’ять років, прийняв постанову з цього питання та затвердив основні напрями дій на 2001-2005 роки.

Четвертий з’їзд профспілки був скликаний 24 листопада 2005 року. З’їзд прийняв зміни до Статуту профспілки.

24 листопада 2010 року відбувся П’ятий з’їзд профспілки. З’їзд прийняв Основні напрями дій профспілки на 2011-2015 роки, зміни і доповнення до Статуту профспілки, затвердив склад Центральної Ради профспілки, делегований профспілковими організаціями.

На 01.01.2011 року до складу профспілки входять 14 обласних, Кримська республіканська і Київська міська організації, які об’єднують 301 первинну профорганізацію із чисельністю 133,1 тис. членів профспілки. Профспілковим членством охоплено 87,8 відсотка від числа працюючих на підприємствах, студентів і учнів.

В своїй роботі Центральна Рада профспілки керується Статутом профспілки, Основними напрямами дій профспілки, положеннями про роботу постійних комісій з питань: організаційної і кадрової роботи, захисту соціально-економічних прав та інтересів трудящих, охорони праці і здоров’я, а також статутної, мандатної і ревізійної комісії. Для успішної роботи профспілкових організацій затверджено Положення про первинну профспілкову організацію, Положення про цехову профорганізацію, Положення про профспілкового представника, Положення про штатних профспілкових працівників виборних органів профспілки та інші.

Основні напрями діяльності профспілки:

- організаційна розбудова та зміцнення авторитету профспілки;

- належна фінансова політика;

- продуктивна зайнятість членів профспілки;

- збільшення доходів трудівників та їх оплати праці;

- охорона праці та здоров’я працівників галузі;

- правовий захист членів профспілки.

Центральна Рада профспілки починаючи з 1991 року укладає галузеві угоди з Міністерством промислової політики України, Союзом хіміків, Міністерством палива і енергетики України, Міністерством охорони здоров’я України та Організацією роботодавців підприємств фармацевтичної промисловості, якими передбачені трудові і соціальні гарантії працівникам вищі, ніж встановлені законодавством.

Відповідно до Закону України «Про соціальний діалог в Україні» рішенням Національної служби посередництва і примирення від 12 жовтня 2011 року №014/11-00-П визнано Профспілку працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України такою, що відповідає критеріям репрезентативності на галузевому рівні для участі у колективних переговорах з укладення галузевих угод та для делегування представників до органів соціального діалогу на відповідному рівні.

Профспілка з 1997 року є членом Міжнародної Федерації профспілок хімічної і гірничодобувної промисловості, енергетики і різноробів (ІСЕМ) та Міжнародного об’єднання профспілок працівників хімічної і споріднених галузей промисловості.

Голова Центральної Ради профспілки В.С. Мойсюк