ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ АВТОМОБІЛЬНОГО ТА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО МАШИНОБУДУВАННЯ УКРАЇНИ (ПРОФСПІЛКА АСМУ)

Адреса: Вул. Шота Руставелі,.39-41, кімн. 202. Київ, 01033
Контактні телефони: (38/044) – 289-54-30, 289-65-80
Тел/факс: (38/044) – 289-55-50
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

DUDГолова профспілки АСМУ – Дудник Василь Олексійович. Народився 18 жовтня 1952 року у Кіровоградській області в сім'ї службовців. Освіта вища, 1975 року закінчив Київський політехнічний інститут за фахом – інженер-електрик.

Працював інженером, старшим інженером, заступником голови профкому НВО “Каскад”. З 1984 року перейшов працювати до Укрпрофради у відділ оргроботи - спочатку інструктором, згодом – заступником керівника відділу. З 1991 року – член Центральної Ради профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України, заступник Голови.

Вперше обраний головою в 1999 році на IV позачерговому з’їзді профспілки та повторно обирався на V з’їзді профспілки у 2000 році, на VI з’їзді профспілки - у 2005 році, VII з’їзді профспілки - у 2010 році.

Заступник Голови профспілки – Харченко Володимир Михайлович, обраний на V з’їзді профспілки у 2000 році, повторно обраний на VI з’їзді профспілки у 2005 році та у 2010 році – на засіданні Центральної Ради профспілки.

Профспілка працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України (Профспілка АСМУ) була утворена на базі первинних та обласних організацій профспілки працівників автомобільного та сільсько-господарського машинобудування СРСР.

25 січня 1991 року в м. Харкові відбувся Установчий з’їзд, на якому були прийняті Декларація про створення профспілки АСМУ та її Статут.

Як було сказано в Декларації, профспілка створена за волею первинних та обласних організацій галузі республіки з метою консолідації та єдності профспілкових організацій по захисту прав та інтересів трудящих.

На обліку в профспілці на час її утворення перебувало 522 тис. членів профспілки.

Першим Головою Центральної Ради профспілки було обрано Володимира Івановича Зленка.

За період після Установчого з’їзду відбулося шість з’їздів профспілки. На II позачерговому з’їзді (1992р.) було вперше прийнято Програму і значно до-опрацьовано Статут профспілки.

На III з’їзді (1995р.) – було схвалено Концепції системи профспілкового навчання; профспілкової науки; інформаційного забезпечення, фінансової роботи; основні напрямки вдосконалення механізму взаємодії профорганів.

Прийнято понад 100 змін до Статуту профспілки, направлених на зміцнення її організаційної єдності.

Прийнято рішення про регулярне видання газети “Єдність” як органу Профспілки АСМУ, яка нині виходить щомісячно і безкоштовно надсилається членам профспілки.

На IV позачерговому (1999р.) та V (2000р.) з’їздах профспілки відбулося подальше удосконалення Статуту відповідно до змін соціально-економічної ситуації в Україні та прийняття цілого ряду відповідних законів, в тому числі і про профспілки.

VI з’їзд профспілки (2005р.) затвердив зміни до Статуту профспілки та прийняв курс на реформування і демократизацію профспілки, більш повне інформаційне забезпечення кожного члена профспілки.

VII з’їзд профспілки (2010р.) прийняв принципові питання стратегії і тактики дій профспілки в умовах економічної кризи, яка охопила країну.

Зміни до Статуту, які вносились на кожному з’їзді профспілки, були направлені на демократизацію внутрішнього профспілкового життя, залучення до ак-тивної роботи рядових членів профспілки, підзвітності та підконтрольності керів-ників профорганів відповідним профорганізаціям.

Хроніка профспілкових дій

В 1991 році профспілки АСМ країн СНД створили Міжнародне об’єднан-ня профспілок автосільгоспмашинобудування.

В 1994 році профспілка АСМУ стала членом Міжнародної Євроазіатської Федерації профспілок металістів “Євразія”.

В 1996 році ЦР профспілки спільно з іншими профспілками машинобудування і оборонного комплексу виступила з ініціативою про проведення акції протесту, яку було підтримано рішенням ФПУ. Таким чином, акція набула Всеукраїнського статусу і відбулася 17 жовтня 1996р.

В 1997р. профспілки машинобудування вступили з Мінпромполітики України у трудовий спір у зв’язку з невиконанням ним питань погашення заборгованості із заробітної плати за фактично виконані роботи. Трудовий арбітраж підтвердив справедливість вимог профспілок, що сприяло вирішенню цих питань.

В червні 1999 року на засіданні Центрального Комітету Міжнародної Федерації металістів профспілка АСМУ однією з перших в Україні була прийнята у члени Міжнародної Федерації Металістів.

В лютому 2000р. профспілка АСМУ успішно пройшла легалізацію і зареєстрована у Міністерстві юстиції України зі статусом всеукраїнської.

В 2005 році спільно з іншими профспілками взяли участь в акції протесту з метою недопущення прийняття Верховною Радою України державного бюджету на 2006 рік, який погіршував життя людей.

В 2006 році профспілка взяла активну участь в акціях протесту профспілок проти прийнятих Урядом України рішень про підвищення цін і тарифів для населення.

В 2007 році профспілка організувала і провела дві протестні акції з вимогами до владних структур України не допускати свавілля роботодавців на підприємствах галузі (активна участь членів профспілки ВАТ “Тернопільський комбайновий завод”, ТОВ “Вінницька підшипникова компанія” та ін.).

В 2008 році профспілка взяла активну участь в акціях протесту профспілок щодо невиконання Урядом України Генеральної угоди та домовленостей Уряду з галузевими профспілками в частині соціального захисту працюючих.

2009 рік профспілка почала з активних протестних дій до владних структур України, а також на місцях з вимогами терміново впроваджувати, зокрема, в галузі та в цілому в Україні антикризові заходи для реалізації конституційних прав трудящих на працю, гідну заробітну плату, на гідне життя в країні.

2010-2011 роки профспілка в судах відстояла і перемогла рейдерські напади, які значно ускладнювали виконання завдань профспілки щодо соціально-економічного захисту трудящих галузі.

Профспілка підтримує дружні зв’язки з нідерландською, шведською, німецькою, турецькою профспілками металістів, а також з міжнародною організацією ТАЙ – незалежна мережа обміну інформацією профспілок та робітничого руху.

Профспілка приймає участь у політичному житті України. Так, на виборах до Верховної Ради України у 1998 році профспілка прийняла рішення про підтримання Соціал-демократичної партії України, а у 2002 році – Соціалістичної партії України. На виборах Президента України (1999 рік) профспілка підтримала кандидатуру Голови СПУ Мороза О.О.

На наступних виборах Президента України та виборах у Верховну Раду України Центральна Рада профспілки прийняла рішення про те, що організаційні ланки профспілки на місцях визначалися з можливими кандидатурами.

Станом на 1 січня 2011 року чисельність профспілки складає 87907 членів. На обліку в профспілці стоїть 204 первинні організації, які діють майже у всіх областях України та м. Києві, у 8 з них створені обласні органи зі штатним апаратом.

Найбільшими обласними організаціями є Запорізька – 19612 членів профспілки, Харківська – 17198 членів профспілки та Львівська – 7299 членів профспілки.

Значне зменшення членів профспілки відбулося в кінці 2008 року у зв’язку зі зменшенням обсягу та зупинкою виробництва через незадовільний фінансовий стан економіки України. Як результат – звільнення працюючих з підприємств за ініціативою роботодавців та неспроможність владних структур України зупинити цей процес.

Профспілка АСМУ входить до складу Федерації профспілок України з часу її створення.

ПРОГРАМА Профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України на 2005-2010 роки

СТАТУТ Профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України