congr2

5-й Всесвітній Конгрес МКП засуджує брутальне і незаконне вторгнення Росії в Україну за підтримки режиму в Білорусі, яке призвело до загибелі десятків тисяч людей, у тому числі багатьох цивільних осіб, та масового руйнування критично важливої інфраструктури.

Конгрес вимагає негайного припинення російської агресії з повним виведенням російських військ з усієї території України. Конгрес закликає до переговорів під егідою Організації Об’єднаних Націй для досягнення справедливого і тривалого миру.

Напади на критично важливу інфраструктуру включають навмисне нанесення ударів по найважливіших об’єктах життєзабезпечення, в тому числі енергетичних. Це є воєнним злочином, так само як і катування та масові вбивства цивільних осіб, у тому числі жінок та дітей, які відбуваються з початку вторгнення. Десятки електростанцій були зруйновані або пошкоджені, що призвело до знеструмлення цілих регіонів в умовах різкого падіння температури, необхідності евакуації цивільного населення, збільшення кількості переміщених осіб та прямого чи опосередкованого знищення тисяч робочих місць. Обстріли ядерних об’єктів загрожують катастрофічними інцидентами.

Вторгнення Росії принесло війну в ще один регіон, оскільки конфлікти в інших місцях, в Сирії, Тиграї, Ємені та багатьох інших країнах продовжують руйнувати людські життя. Воно має прямі наслідки в усьому світі: ціни на енергоносії стрімко зросли, а життєво важливий експорт добрив, зерна та інших товарів був серйозно порушений, що призвело до бідності і голоду для сотень мільйонів людей, в тому числі в інших місцях, охоплених конфліктами. Це додало мільйони людей до десятків мільйонів біженців і внутрішньо переміщених осіб, які вже втекли від конфліктів, руйнування довкілля або з інших причин по всьому світу.

На додаток до сотень тисяч втрачених життів, ще більше людей були покалічені або піддалися хворобам, викликаним війною в останні роки, що призвело до руйнівних наслідків.

Конгрес засуджує всі погрози застосування ядерної зброї та вимагає від усіх країн відмовитися від зброї масового знищення, а також терміново ратифікувати та виконувати Договір про заборону ядерної зброї.

Конгрес висловлює глибоке занепокоєння репресіями, які здійснюються режимом Лукашенка проти народу Білорусі та вільного і незалежного профспілкового руху країни, включаючи арешти керівництва БКДП, безпідставні звинувачення у державній зраді та покарання робітничих лідерів.

Конгрес висловлює свою солідарність БКДП і всім заарештованим, переслідуваним, ув’язненим і переміщеним особам. Життєво важливо, щоб БКДП залишалася в рядах МКП і щоб міжнародний профспілковий рух продовжував і посилював тиск з метою звільнення ув'язнених профспілкових діячів. МКП вітає застосування ст. 33 Конституції МОП щодо Білорусі і вимагає від уряду виконати в повному обсязі всі рекомендації МОП по Білорусі і скасувати рішення Верховного суду про розпуск членських організацій БКДП – Білоруської незалежної профспілки (БНП), Вільної профспілки металургів (ВПМ), Білоруської профспілки радіоелектронної промисловості (РЕП) і Вільної профспілки Білорусі (ВПБ). Всі звинувачення проти лідерів повинні бути зняті, а члени БКДП та її членських організацій повинні бути звільнені.

З введенням Закону про національну безпеку (ЗНБ) в Гонконзі в 2020 році, уряди Гонконгу та Китаю придушили організації громадянського суспільства в Гонконзі. Право на свободу об’єднань було атаковано, а багато відомих профспілкових лідерів були ув’язнені. Незалежний профспілковий рух в Гонконзі опинився перед загрозою існування. Понад 60 профспілок були примусово розпущені, а кілька профспілкових лідерів ув’язнені за участь у мирних зібраннях. Ми вимагаємо, щоб вони були звільнені і всі звинувачення були зняті.

Ми солідарні з незалежним профспілковим рухом у Гонконзі та закликаємо всі членські організації долучитися до кампанії на його підтримку.

Конгрес відкидає маніпуляції правовими системами з метою переслідування профспілкових активістів та інших захисників демократії і прав.

Конгрес також висловлює серйозну стурбованість постійним придушенням прав трудящих і профспілок у Китаї та закликає китайський уряд поважати право на страйк, свободу вираження поглядів, мирних зібрань та об’єднань. Практика примусової праці, в тому числі в Сіньцзяні, повинна бути припинена.

Конгрес підтверджує глибоку і незмінну прихильність міжнародного профспілкового руху до миру і демократії і відкидає всіх тих, хто прагне розпалювати або виправдовувати збройні конфлікти.

Конгрес засуджує підкорення цілих народів військовій диктатурі в М’янмі та інших країнах і зобов’язується продовжувати і посилювати підтримку КПМ, в тому числі шляхом міжнародних дій проти компаній, які отримують прибуток від ведення бізнесу з кривавим режимом.

Конгрес нагадує про своє особливе послання солідарності профспілкам і народу Ірану, а також закликає покласти край жінконенависницькому і диктаторському правлінню в Афганістані.

Конгрес:

i.  Підтверджує Основоположну декларацію принципів МКП з її зобов’язаннями щодо миру та права всіх народів на самовизначення.

ii. Висловлює свою солідарність і співчуття всім тим, хто втратив сім’ю, друзів або колег в результаті збройного конфлікту, і засуджує обстріли цивільних осіб і цивільної інфраструктури в Україні та інших країнах. Конгрес закликає до повного дотримання міжнародного права без жодних винятків.

iii. Вітає переважну солідарність і підтримку народу України з боку сусідніх та інших країн, у тому числі численні проекти солідарності, які здійснюються профспілками всередині і за межами країни, за щедрої підтримки профспілок і громадськості.

iv.       Зобов’язується проводити кампанію за звільнення всіх ув’язнених профспілкових діячів та захисників демократії в Білорусі.

v. Закликає до аналогічного рівня міжнародної солідарності з біженцями з Сирії та інших країн, охоплених збройними конфліктами.

vi.       Засуджує військовий переворот у М’янмі та жорстокі репресії режиму проти народу М’янми та його профспілок, а також терміново закликає уряди запровадити всеосяжні економічні санкції та визнати Уряд національної єдності М’янми.

vii.       Вимагає скасування Закону про національну безпеку в Гонконзі, припинення придушення профспілок та інших організацій громадянського суспільства, звільнення всіх ув’язнених профспілкових діячів та прихильників демократії, а також повного дотримання міжнародних зобов’язань Гонконгу у сфері праці та інших прав людини.

viii. Закликає до успішного завершення переговорів щодо Тиграю.

ix.       Наполягає на тому, що винуватці конфлікту повинні заплатити за відновлення економік і суспільств, і підкреслює важливість Рекомендації МОП № 205 про зайнятість і гідну праця з метою забезпечення миру та потенціалу протидії.

x. Закликає уряди відкинути всі нелегітимні режими, військові чи інші, і вимагає, щоб компанії, які ведуть з ними бізнес, були піддані санкціям.

xi.       Визнає підтримку членських організацій та глобальних федерацій профспілок програми МКП «Країни в зоні ризику» і зобов’язується продовжувати і зміцнювати її.

xii.       Вимагає термінових багатосторонніх і глобальних дій, щоб зупинити розтрату життєво важливих ресурсів на військові витрати, особливо на ядерну зброю, і спрямувати ці ресурси на соціально, екологічно та економічно корисні цілі зі справедливим перепрофілюванням обладнання та навичок на невійськове використання.

xiii.      Вітає Спільну доповідь з питань безпеки за 2022 рік Центру Улофа Пальме, Міжнародного бюро миру та МКП з її основними рекомендаціями, включаючи скликання мирних конференцій ООН.

xiv.     Заявляє, що реалізація нового суспільного договору має важливе значення для забезпечення та підтримання миру.

xv.      Закликає всі країни поважати роль і авторитет Організації Об’єднаних Націй, активізувати її роль у забезпеченні та підтримці миру і припиненні конфліктів, використовуючи всі наявні засоби, і нагадує про необхідність багатосторонніх рамок, діалогу і переговорів для побудови і підтримки загальної безпеки.

xvi.     Вкотре заявляє, що біженці є бажаними гостями, і наполягає на повній повазі до прав людини біженців.

xvii.     Наполягає на притягненні до відповідальності осіб, винних у скоєнні воєнних злочинів.

xviii.    Закликає до швидкої та універсальної ратифікації та повного виконання Договору про торгівлю зброєю, Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань та Договору про заборону ядерної зброї.

Переклад -

Департамент міжнародних звязків ФПУ