FqEhJJeXwAMAL72

Генеральна рада МКП зібралася в суботу, 11 березня, у м. Брюссель (Бельгія), щоб розглянути звіт Спеціальної комісії, створеної Генеральною радою в січні для розслідування обставин, пов'язаних зі звинуваченнями висунутими проти Генерального секретаря МКП Луки Вісентіні, включаючи результати зовнішнього аудиту, а також інші питання, в тому числі фінансові правила і процедури МКП, проведення виборів тощо.

У роботі Генеральної ради взяв участь і виступив титулярний член МКП, Голова ФПУ Григорій Осовий.

Звіт Спеціальної комісії та звіт зовнішніх аудиторів були одноголосно прийняті Радою в повному обсязі.

"Звинувачення проти нещодавно обраного Генерального секретаря МКП Луки Вісентіні є загрозою для фундаментальних цінностей демократії, справедливості та солідарності, які відстоює профспілковий рух», - заявила голова комісії Єва Нордмарк, колишній міністр зайнятості, колишній міністр з питань гендерної рівності, колишній президент Конфедерації професійних робітників та колишній член парламенту Швеції.

Комісія не знайшла жодних доказів того, що пожертви з Катару або Марокко позначилися на політиці або програмі МКП , схваленої Конгресом МКП в Мельбурні.

Тим не менш учасники засідання більшістю голосів висловили недовіру Луці Вісентіні як Генеральному секретарю МКП.

Рада вирішила провести позачерговий Всесвітній конгрес МКП, як тільки це стане можливим. На цьому Конгресі буде обрано нового Генерального секретаря.

Наступне засідання Генеральної ради відбудеться на початку травня для обрання виконуючого обов'язки Генерального секретаря, який займеться підготовкою позачергового Конгресу. Тим часом політичне керівництво здійснюватимуть Президент і заступники Президента МКП, а щоденне управління - заступник Генерального секретаря Оуен Тюдор у тісній співпраці з ними.

Генеральна рада також вирішила створити спеціальні робочі групи для вивчення можливих поправок до Статуту МКП, затвердити правила фінансування кампаній з виборів керівництва МКП та дотримання фінансових норм. Ці робочі групи повинні будуть представити рекомендації Раді, а також розглянути висновки Спеціальної комісії та зовнішнього аудиту, щоб вжити відповідні заходи для усунення недоліків. Рада також має вирішити які саме зміни необхідно внести до Статуту, правил і процедур МКП, і представити їх для затвердження на наступному Всесвітньому конгресі МКП. Засідання Виконавчого бюро МКП у травні та Генеральної ради 10 червня мають схвалити відповідні пропозиції для прийняття рішення на Конгресі.

Рада також погодилась з  рекомендацією Спеціальної комісії щодо необхідності вироблення  чіткої антикорупційної політики та кодексу поведінки.

"Події останніх кількох місяців завдали значної шкоди репутації МКП. Важливі уроки були засвоєні, і Генеральна рада підтвердила абсолютну опозицію МКП до корупції в будь-якій формі. Вона прийняла рішення про ключові кроки, які мають бути здійснені за допомогою нових і посилених правил і процесів. Ми сповнені рішучості захистити МКП від будь-якої форми неналежного впливу, або навіть видимості такого впливу. Ми будемо інтенсивно працювати над необхідними змінами, продовжуючи боротися за права трудящих, соціальну справедливість і рівність у кожному куточку світу", - заявила Президент МКП Акіко Гоно.

Напередодні засідання Генеральної ради Григорій Осовий узяв участь у засіданні Панєвропейської регіональної ради МКП, де також виступив і, зокрема,  взяв участь в обговоренні Заяви Виконавчого комітету ПЕРР щодо солідарності з українським народом та його профспілками. «Європейський профспілковий рух, - говориться в Заяві, -  відкидає війну і насильство, засуджує триваючу агресію російської федерації проти України і висловлює повну підтримку і солідарність українському народу в його боротьбі за демократію, суверенітет і територіальну цілісність.  Учасники засідання закликали уряди, міжнародні організації посилити свій вплив на припинення військової агресії росії в Україні і заявили про повну підтримку європейського майбутнього, яке обрала Україна. Разом з тим вони висловили стурбованість, що в умовах війни, коли всі зусилля українських підприємців, робітників і населення спрямовані на забезпечення стійкості економіки, коли профспілки відіграють життєво важливу роль у наданні гуманітарної підтримки - у постраждалих районах і на підприємствах, у тимчасових притулках або на робочих місцях - українська влада ініціює прийняття законів, які звужують права трудящих, експропріацію профспілкової власності, не поважає соціальний діалог, що підриває національну єдність, демократію і довіру людей».

Було підкреслено, що процес вступу України до ЄС має ґрунтуватися на дотриманні фундаментальних цінностей ЄС щодо соціального діалогу та ролі соціальних партнерів, а також на забезпеченні дотримання прав працівників та повної поваги до їхніх репрезентативних профспілкових організацій.

 

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ,

Пресцентр ФПУ