Изображение 020224 01

Лідер Європейських профспілок вважає, що створення в Україні підконтрольної уряду "профспілкової" організації суперечило б Соціальній моделі Євросоюзу.

Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) Естер Лінч надіслала термінового листа до Першого віце-прем'єр-міністра України Юлії Свириденко та висловила занепокоєння щодо опублікованої інформації про ініціативу створення в Україні нової "Ради профспілкових лідерів".

У листі очільниці Європейських профспілок зазначено:

"Шановна перший віце-прем'єр-міністр Свириденко!

Ми звертаємося до Вас з великим занепокоєнням щодо інформації, опублікованої "Відкритою демократією" про ініціативу створення нової "Ради профспілкових лідерів".

Після місії ЄКП до Києва в жовтні минулого року, коли ми мали можливість зустрітися, ми скористалися цією можливістю, щоб підкреслити важливість залучення та розбудови потенціалу двох добросовісних профспілкових організацій в Україні. Ми також звернулися до європейських інституцій з проханням підтримати покращення соціального діалогу в Україні.

У цьому контексті ми були глибоко стурбовані, дізнавшись наприкінці грудня зі статті "Відкритої демократії", що Кабінет Міністрів України схвалив у серпні ініціативу створення нової "Ради профспілкових лідерів", ініційовану двома народними депутатами, Оленою Шуляк, Головою Комітету з питань організації державної влади та місцевого самоврядування, та Галиною Третьяковою, Головою Комітету з питань соціальної політики, яка має на меті усунення від участі у ній добросовісних профспілок в Україні.

Не виключено, що це недостовірна інформація, тому ми були б дуже вдячні за роз'яснення, чи дійсно ця інформація правильно відображає ситуацію і чи дійсно уряд прийняв рішення про створення власної "профспілкової" організації? Ми нагадуємо, що такі дії суперечили б Соціальній моделі ЄС, викладеній у Договорах ЄС, яка вимагає від урядів сприяти справжньому соціальному діалогу та поважати автономію соціальних партнерів, а також права і прерогативи соціальних партнерів і профспілок. Це також суперечило б законодавству ЄС (зокрема, Директиві про адекватну мінімальну заробітну плату в ЄС).

Нагадаємо, що Соціальна модель ЄС гарантує і поважає роль незалежних профспілок і соціальних партнерів. Крім того, Європейська Комісія у своєму Звіті про розширення наголосила на необхідності для України "забезпечити сприятливе середовище для двостороннього та тристороннього соціального діалогу та посилити спроможність соціальних партнерів".

Ці дії також суперечили б європейським та міжнародним інструментам у сфері прав людини. Нагадуємо, що конвенції МОП та рішення Комітету МОП зі свободи об'єднання підтверджують необхідність захисту профспілок від втручання урядів та повної поваги до незалежності профспілок, у тому числі від створення владою альтернативних профспілкових структур.

Ми просимо Вас терміново роз'яснити ці питання і провести термінову зустріч для обговорення цих дуже серйозних проблем.

Ми також звернемося до європейських інституцій з цих питань, які мають ключове значення в процесі розширення ЄС.

Я з нетерпінням чекаю на Вашу відповідь, і ми залишаємось відкритими для подальшого обміну думками.

З найкращими побажаннями,Естер Лінч, Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок".

Лист ЄКП мовою оригіналу – у додатку

Нагадуємо, що профспілкові лідери України висловили занепокоєння щодо потенційного «контролю» влади над новим консультативним органом.

За повідомленням оpenDemocracy, вщі посадові особи України просувають закулісну ініціативу зі створення власного консультативного органу профспілок високого рівня, намагаючись зменшити вплив найбільших профспілкових об’єднань країни, повідомляє оpenDemocracy.

Документи, отримані завдяки закону про свободу інформації, показують, як два провідні депутати від правлячої політичної партії України запропонували Уряду створити нову «Раду профспілкових лідерів» у липні 2023 року й у відвертій спробі обійти існуючий урядовий інститут діалогу з роботодавцями та профспілками.

У серпні Кабінет Міністрів України схвалив цю ініціативу.

За словами профспілкових лідерів, з якими поспілкувалося оpenDemocracy, жоден з них не був поінформований про створення нової Ради, і про це не було оголошено публічно. Схоже, що зазначена Рада має на меті відвернути офіційний діалог з українським Урядом від найбільшого профцентру – Федерації профспілок України (ФПУ), яка веде багаторічну боротьбу з владою за реформування трудового законодавства.

Пресцентр ФПУ,

технічний переклад -