Свєта

03 травня 2024 року за ініціюванням голови Профспілки працівників агропромислового комплексу України – Світлани САМОСУД відбулась робоча нарада – обговорення Постанови КМУ №284 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення».

В нараді прийняли участь:

Інна САВЧЕНКО –  виконавчий директор ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників України»;

Лариса СТАРИКОВА – координатор аналітичного центру ГС «Аграрний Союз України»;

Ігор БРАГИНЕЦЬ - Голова Херсонської обласної організації ГС «Аграрний союз України»;

Наталія ЗЕМЛЯНСЬКА – Голова Всеукраїнської профспілки виробничників, підприємців та трудових мігрантів.

За Постановою КМУ №284 компенсація здійснюється на безповоротній основі за фактично надані сертифікованими операторами протимінної діяльності послуги з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення в поточному році у розмірі 80% вартості таких послуг за рахунок бюджетних коштів та 20% — за рахунок коштів сільськогосподарських товаровиробників.

Такий підхід несе ряд загроз, що визначений механізм компенсації не запрацює в реальності з ряду причин:

-        у аграріїв відсутні обігові кошти, які вони могли б скерувати навіть на часткове (20%) фінансування заходів з гуманітарного розмінування;

-        послуги з гуманітарного розмінування є дороговартісними і не матимуть окупності найближчій час при умові співфінансування самим аграрієм;

-        переважна більшість земельних ділянок знаходяться у тимчасовій оренді, договірні умови цільового використання яких не передбачають заходів з гуманітарного розмінування, окрім як вирощування сільськогосподарської продукції;

-        в 2024 – 2025 роках закінчується переважна більшість договорів оренди земельних ділянок.

Постанова КМУ обережно міни

Задля відновлення сільськогосподарського виробництва на забруднених вибухонебезпечними предметами землях є потреба ініціювати зміни в нормативно – правові документи, котрі передбачатимуть 100% компенсацію з державного бюджету витрат на  гуманітарне розмінування с/г земель та участь представників аграрної галузі (профспілки, асоціацій) у напрацюванні методів та підходів щодо пріоритетності виконання заявок з компенсації.

Слід нагадати, що сезонна можливість з гуманітарного розмінування обмежена погодними умовами і триває з травня по жовтень.

Учасники домовились консолідувати зусилля, щоб отримати реальний механізм фінансування з очищення забруднених територій, бо на кону внутрішня продовольча безпека країни.

Профспілка працівників агропромислового комплексу України