I.Інформація про звернення Голови ФПУ, суспільно-важливі нормативно-правові акти, які надійшли на розгляд СПО з короткими коментарями

Завдання профспілок — повернути антипрофспілковий законопроект № 2681 на доопрацювання

Відбулася робоча міжнародна онлайн-зустріч керівництва ФПУ, всеукраїнських профспілок та структурних підрозділів ФПУ з керівництвом Міжнародної конфедерації профспілок, Пан’європейської регіональної ради МКП, Європейської конфедерації профспілок, Вашингтонського офісу МКП, який опікується питаннями діяльності міжнародних фінансових інститутів та Міжнародної організації праці щодо координації дій українських та глобальних профспілок, зарубіжних національних профцентрів з метою недопущення прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок) № 2681.

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, звертаючись до міжнародних колег, зазначив, що процес наступу на права трудящих і профспілок  продовжується. Метою, яка переслідується - підпорядкувати і зробити профспілки слухняним інструментом провладного впливу на трудящих. У цій ситуації українські профспілки розпочали широкомасштабну інформаційну кампанію проти намагання представників провладної більшості протягти антипрофспілкове законодавство у парламенті.

Зараз профспілкові організації масового звертаються до очільників держави, депутатських фракцій і груп з вимогою відреагувати на законодавчі порушення та ігнорування міжнародно-правових актів ратифікованих Україною, в  схваленому профільним парламентським комітетом документі.

Це їм не вдасться. Наше завдання повернути законопроект  до Комітету для доопрацювання за участю профспілок і внести необхідні зміни та доповнення в інтересах працівників, які мають конституційне право на свободу об’єднань, створення громадських організацій.

Ми проти ситуації, коли не зважаючи на всю конструктивну критику, негативні експертні оцінки правовиків, своїм волевим рішенням представники політичної сили «Слуга народа», які мають переважну більшість у Комітеті, намагаються «продавлювати» антипрофспілковий законопроект.

І це відбувається незважаючи на те, що під петицією «Про не розгляд законопроєкту № 2681 як такого, що порушує права профспілок в Україні» було зібрано понад 25 тис. голосів і попри негативний висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради України. При тому, що це в черговий раз, негативно вплине на імідж України у світі.

На нараді керівників національних профцентрів – членів СПО об’єднань профспілок, 23 червня на засіданні Президію Федерації профспілок будуть скоординовані кроки спільні протестні дії, а 30 червня по всій Україні прокотиться «хвиля гніву», яка продемонструє готовність профспілок відстоювати конституційні права працівників.

Ми не дозволимо знищити національний  профспілковий рух, який на сьогодні залишається єдиною силою, що активно протидіє антисоціальній політиці влади», — зазначив Григорій Осовий.

У дискусії взяли участь керівники всеукраїнських профспілок: Анатолій Кубраченко, Голова Профспілки машинобудівників та приладобудівників України, Василь Андреєв, Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, Юрій Піжук, голова Профспілки працівників державних установ, Павло Прудніков заступник Голови Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України. Ірина Швець, заступник Профспілки працівників охорони здоров’я України. Заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

Під час онлайн-зустрічі міжнародні партнери ФПУ засвідчили підтримку українським профспілкам, а також намітили кроки спільного плану дій українських і глобальних профспілок, головне завдання якогоповернути законопроєкт № 2681 на доопрацювання.

·     СПО об єднань профспілок розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо обмеження  максимального розміру місячної суддівської винагороди під час дії надзвичайної ситуації в Україні» (№3495) та підтримує його як такий, що сприятиме зменшенню необґрунтованої диспропорції в оплаті праці, запобіганню дефіциту державного бюджету та забезпеченню мінімальних потреб всього населення в разі запровадження надзвичайної ситуації

·       СПО об єднань профспілок розглянув проект Закону України «Про внесення  змін до деяких законів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи» і вважає, що він потребує доопрацювання.

·     СПО обєднань профспілок розглянув проект Закону України «Про медіацію» (№3504) і повідомив профільному парламентському комітету, що підтримуючи в цілому зазначений законопроект, яким пропонується закріплення на законодавчому рівні можливості проведення процедури медіації, яка полягатиме у добровільному позасудовому врегулюванню конфлікту (спору) шляхом переговорів між його сторонами, за допомогою медіатора, вважає, що він потребує суттєвого доопрацювання та приведення до норм міжнародного права.

·     СПО обєднань профспілок розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України (щодо підтримки операцій операторів, провайдерів телекомунікаційних послуг безоплатно у період дії карантину)» (№3409) та повідомив профільний парламентський комітет щодо відсутності пропозицій і зауважень до нього.

·     СПО обєднань профспілок розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо вдосконалення правового механізму підтвердження участі в антитерористичної операції учасників добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України (№3317) та повідомляється, що зауважень та пропозицій до нього немає.

СПО об’єднань профспілок розглянув в межах компетенції законопроекти: «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» (№3485) та  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» (№3485-1) і повідомив профільний парламентський комітет, що пропозицій до них немає.

·     СПО обєднань профспілок розглянув проект Постанови ВРУ «Про утворення Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування невиконання рішень Конституційного Суду України у сфері соціального захисту громадян», (№3514) і повідомив профільному парламентському комітету, що зауважень та пропозицій до нього немає.

·     СПО об єднань профспілок розглянув проекти постанов Уряду «Про внесення змін у додаток до постанови КМУ від 3 квітня 2006р. №413» і «Про внесення змін до постанови КМУ від 15 листопада 2017р. №881» та повідомляє, що зауваження і пропозиції відсутні

СПО об’єднань профспілок розглянув проект наказу Міністерства культури  та інформполітики України «Про затвердження Порядку формування на конкурсній основі кадрового складу художнього та артистичного персоналу державних та комунальних закладів культури» та повідомив міністерству, що проект потребує суттєвого доопрацювання і надіслав зауваження та пропозиції ЦК Профспілки працівників культури України до проекту.

СПО обєднань профспілок розглянув проекти наказів МОЗ «Про внесення змін до наказу МОЗ від 31 липня 2013 року №667» і «Про внесення змін до наказу МОЗ від 1 серпня 2005 року №385» і погодив їх без зауважень.

СПО обєднань профспілок розглянув проект наказу Мінсоцполітики  «про визнання таким, що втратив чинність, наказу Мінсоцполітики від 20 вересня 2010 року №285» та погодив його.

СПО об’єднань профспілок розглянув проект наказу СБУ «Про внесення зміни до Умов оплати праці працівників штабу Антитерористичного центру СБУ, транспортних, соціально-побутових та експлуатаційно-ремонтних організацій, а також наукових, науково-дослідних та спеціалізованих установ СБУ» та погодив його.

СПО обєднань профспілок розглянув в межах компетенції і погодив проект наказу Мінюста «Про внесення змін до Порядку присвоєння спеціальних звань особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України та позбавлення спеціальних звань».

Прес-центр ФПУ