ВИН3

23 червня 2020 р. в приміщенні Федерації профспілок Вінницької області відбулася зустріч членів Президії ФПО з депутатом Верховної Ради України від ВінниччиниІриною Борзовою.

Відкриваючи зустріч, Голова Федерації профспілок області Микола Колесник привернув увагу присутніх до ситуації, що відбувається навколо законопроекту ”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)” №2681.Під час обговорення було висловлено чимало зауважень до його положень.

Представники об’єднань профспілок запропонували зняти його з розгляду, оскільки він є антиконституційним, антинародним, обмежує права профспілок та порушує низку міжнародних обов’язків, взятих Україною у процесі ратифікації міжнародних правових актів.

Як реагування на антисоціальні законодавчі ініціативи влади, профспілковий актив Вінниччини у січні-лютому брав участь у попереджувальних акціях протесту в м. Києві та Вінниці.

Нарешті, самі члени профспілок і громадяни України, ознайомившись зі змістом цього законопроекту, висловили своє ставлення до нього, підписавши петицію на сайті Верховної Ради України щодо не підтримки законопроекту 2681.На жаль, належна реакція на петицію відсутня.

Замість дотримання ідеології принципів соціального діалогу, 27 травня 2020 року комітетом було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу в першому читанні і внести його на друге читання.

Ми категорично проти прийняття цього законопроекту, тому що він несе загрозу для існування та свободи діяльності профспілок. Ми не повинні мовчати, коли йде наступ на права профспілок.

Профспілки Вінниччини вимагають відкликання даного законопроекту з Верховної Ради України з метою його подальшого доопрацювання на засадах соціального діалогу у правовому полі Конституції, законів України та міжнародних актів, ратифікованих Україною.

Народний депутат України Ірина Борзова засвідчила підтримку профспілкам в їх намаганні виконувати свою головну функцію - здійснювати представництво інтересів працівників та захист їх прав та зазначила, що сідати за стіл переговорів мають три сторони: профспілки, роботодавці та влада. Приділила увагу кожній спірній статті обговорюваного законопроекту №2681 та вислухала думку членів Президії ФПО. Запропонувала присутнім скласти порівняльну таблицю усіх спірних статей даного законопроекту, де чітко викласти пропозиції профспілок. Запевнила, щозапропоновані зміни до обговорюваного законопроекту будуть доведені до народних депутатів.

В дискусії взяли участь керівники обласних організацій галузевих профспілок.

Підводячи підсумки зустрічі, Голова ФПО Микола Колесник зазначив, що питання щодо розгляду парламентом сумнозвісного антипрофспілкового законопроекту №2681 стоїть дуже гостро для всієї профспілкової спільноти. Є два шляхи: або до профспілкових вимог дослухаються та відтермінують розгляд даного законопроекту і створять відповідну робочу групу щодо його доопрацювання в профільному парламентському комітеті, або внесуть його до сесійної зали для голосування. Наше завдання, наголосив профлідер, повернути його на доопрацювання. Нам потрібна нова редакція цього законопроекту. Через звернення, заяви, робочі зустрічі ми повинні донести профспілкову позицію до кожного народного депутата України.

 

вин

 

ВИн2

вИН1

 

Федерації профспілок Вінницької області