1337
У переддень Всесвітнього дня дій за гідну працю в Закарпатській облпрофраді відбулася публічна дискусія «Гідна праця в умовах війни: роль соціальних партнерів у забезпеченні спільних цілей».
Відкриваючи дискусію, голова Закарпатської облпрофради Іван Зелінський, використовуючи цікаві цифри і факти, акцентував увагу на ролі профспілок у забезпеченні гідної праці. І в першу чергу, на зростанні заробітної плати, як основної складової матеріального добробуту працівників.
Цього року Міжнародна конфедерація профспілок закликала провести Всесвітній день дій за гідну працю під гаслом: «Настав час для підвищення заробітної плати».
1334
Виконавчий директор обласного об'єднання «Обласна федерація роботодавців Закарпаття» Валентина Непійпова у своєму виступі зупинилася на проблемах гідної праці та економічного зростання в період воєнного часу та після війни, ролі роботодавців у проведенні цієї роботи.
Директор обласного центру зайнятості Юрій Фущич окреслив стан ринку праці в області, продуктивної зайнятості, працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.
1333
Питання задекларованої праці, додержання вимог законодавства з питань безпеки праці та роботі Управління, проведеної в цьому напрямку, висвітлив начальник Управління інспекційної діяльності Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Василь Грицик.
Начальник відділення Національної служби посередництва і примирення у Закарпатській області Роман Котляров зосередив увагу на стабілізації соціально-трудових відносин – як складової гідної праці, співпраці з профспілками.
В обговоренні-дискусії з розглянутих питань взяли участь голови обласних організацій галузевих профспілок, а також соціальні партнери профспілок.
1336
На завершення було прийнято Резолюцію, в якій учасники публічної дискусії вважають, що основними засадами політики Уряду з відновлення економічного зростання та відбудови економіки в післявоєнний час мають стати:
- підвищення рівня мінімальної заробітної плати понад фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
- підвищення державних соціальних гарантій;
- зростання заробітної плати у всіх сферах економіки;
- ліквідація заборгованості з виплати заробітної плати та забезпечення своєчасної її виплати в подальшому;
- відновлення ефективного соціального діалогу;
- збереження існуючих та створення нових, сучасних і безпечних робочих місць;
- соціальний захист вразливих верств населення.
1332
Тільки через реалізацію принципів гідної праці з гарантованими трудовими правами, ефективного соціального діалогу можна створити умови для економічного відродження країни, викорінення бідності та зростання добробуту населення, побудови нової економіки, яка виведе Україну на європейський рівень.
Підсумки дискусії підбив голова Закарпатської облпрофради Іван Зелінський.
На фото: під час публічної дискусії в Закарпатській облпрофраді.
 
1331
Сергій Баранчиков,
пресцентр Закарпатської облпрофради