IMG 3616 88

 

Василь АНДРЕЄВ, голова ЦК Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України:

‑ 25 грудня був прийнятий Закон України «Про Державний бюджет на 2016 рік» в якому було передбачено передачу повноважень про фінансування професійно-технічних закладів на місцеві бюджети. Звісно ж, без відповідного фінансування за рахунок держави.

Це вже поставило під загрозу всю систему професійно-технічної освіти. За нашими даними, сьогодні 50 ПТУ перебувають у складному фінансовому становищі, через те, що невеликі міста та селища не спроможні їх утримувати.

У січні місяці відбулося багато нарад і круглих столів із цього питання. Але ситуація не вирішується.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий 26 січня направив до Віце-прем’єр міністра України Зубка телеграму з цього приводу. Також ця проблема порушувалася у рамках Національної тристоронньої соціально-економічної ради. Проте позитивного рішення немає.

Тому 29 січня понад 500 викладачів, представників батьківських комітетів, профспілкових організацій пікетують Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти, що зібрався на всеукраїнську нараду з питань професійно-технічної освіти та Кабінет Міністрів України.

Основна вимога – зупинити непродуману «реформу» та розпочати передбачене фінансування професійно-освітніх закладів. Якщо є стратегія, в рамках децентралізації передачі повноважень, то ці повноваження повинні передаватися фінансово підкріпленими.