IMG a4aaccbade7799c0993c46a673aeb405 V

29 березня у виставкових залах Закарпатського музею народної архітектури та побуту (м. Ужгород) почала роботу десята міжнародна виставка-конкурс «Світ писанки», у відкритті якої взяла участь голова Закарпатської обласної організації Профспілки працівників культури України Наталія Товтин.

Основною метою заходу є популяризація та розвиток писанкарських традицій, ознайомлення з різновидами розпису писанки, відтворення її автентичних зразків, звернення уваги й пошани до українських народних традицій та звичаїв, що вкрай актуально під час війни.

Виставка не тільки створюватиме великодній настрій для відвідувачів музею, але й покликана стати підтримкою для Збройних Сил України. Кошти від продажу витворів народних майстрів будуть спрямовані на потреби військових.

Доволі широкою є географія учасників виставки. Взяти участь у ній виявили бажання народні майстри не тільки з Закарпаття та інших куточків України, а й писанкарі з Румунії, Словаччини, Хорватії, Чехії, Польщі, Швейцарії та США.

Виступаючи перед організаторами та відвідувачами заходу, голова Закарпатської обласної організації Профспілки працівників культури України Наталія Товтин, зокрема, зазначила:

«Сьогодні вже ніхто не сумнівається у значенні культури для розвитку та безпеки країни. Адже, культура – це цінність, яка обʼєднує та згуртовує суспільство. Люди прагнуть більше знати про свою культурну спадщину, народні традиції та звичаї. Представлені на виставці мотанки, бісерки, вишиті писанки, гобелени – це наші оберіги, наші ангели, які додають життєвих сил для боротьби з ворогом за нашу незалежність.

IMG 4618122e65748c0ef1b5211b4aff1bf0 V

Багато експонатів мають патріотичну тематику. Подивіться лише на дитячі писанки з Іршавського центру позашкільної освіти. На пасхальних яєчках, зроблених з піксельної стрічки та прикрашених калиною і голубом, дітки написали такі патріотичні слова, як «Перемога», «Незламні», «Слава Україні».  Не менш вражають і витвори Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття. Роботи майстрів є своєрідними артефактами сучасної війни. Адже, ці писанки виконані з снарядів і ракет, якими знищувались українські міста та села. А наші митці зуміли з цих речей зробити предмети мистецтва і показати, що ми обовʼязково переможемо в цій жахливій війні.

Виставка «Світ писанки» яскраво демонструє, що Україна боронить  не лише військовий, волонтерський, гуманітарний та інформаційний фронти, а й захищає самобутню українську культуру, яку окупанти намагаються знищити, руйнуючи наші культурні надбання.

Від імені галузевої Профспілки хочу подякувати організаторам виставки та побажати усім майстрам нових творчих успіхів і потужної енергії. Нехай ваша творча нива завжди буде встелена добрими плодами.

Слава Україні та її героям!».

Міжнародна благодійна виставка-конкурс «Світ писанки» триватиме в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту до 7 травня.

IMG 06e1f3efab470e20d4d684c3d02a6074 V

Профспілка працівників культури України