2 62

Державний Прапор як символ нашої країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.

На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів Указом Президента України від 23 серпня 2004 року № 987 встановлено День Державного Прапора України, який відзначається щорічно 23 серпня.

Ще до християнізації Русі жовто-блакитні барви символізували Київську Державу. Майже всі герби міст Київщини й України обрамлялися жовто-блакитними кольорами. З XVIII століття полкові й сотенні козацькі прапори Війська Запорозького виробляли з блакитного полотнища, на якому жовтою фарбою наносили хрест, зорі, зброю, постаті святих.

4 вересня 1991 року національний синьо-жовтий прапор замайорів над Верховною Радою України. 28 січня 1992 року Державний Прапор України затверджений Верховною Радою України. Це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, із співвідношенням ширини до довжини 2:3.

День Державного Прапора – це свято всіх поколінь українців. Сьогодні – це не просто данина поваги символу держави, що пройшов довгий, героїчний, часом трагічний шлях. Нині під рідним прапором український народ здобуває свою віковічну мрію про державність, соборність і самостійність.

Державний Прапор уособлює усі прагнення та надії українського народу на нашу перемогу та краще майбутнє нашої України.

З Днем Державного прапора України!

Пресцентр ФПУ

за інформацією