serednya zarplata v sichni zmenshylasya large660

Як відомо, Верховна Рада України прийняла проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік».

Як ми повідомляли, згідно з новим Держбюджетом, мінімальна та середня зарплата в Україні з 1 січня 2024 року зростуть. Наразі мінімальна зарплата в Україні становить 6700 гривень. Наступного року, згідно із законом про Держбюджет, мінімальна заробітна плата встановлюється: з 1 січня – 7100 гривень, з 1 квітня – 8000 гривень.

Голова ФПУ Григорій Осовий на власній сторінці у Facebook зазначив:

«Консолідована пропозиція СПО профспілок України встановити мінімальну зарплату у 2024 році на рівні реального прожиткового мінімуму 9800 грн (~260 євро) або 50% від середньої зарплати ( норма в ЄС), не підтримана урядовцями і бізнесом.

Ухваленим ВРУ Держбюджетом на 2024 рік МЗП з 1 січня становитиме (~175 євро (7100 грн. у еквіваленті по курсу на зараз).

Мій колега з Національної конфедерації профспілок Молдови поділився новиною з перемовин по встановленню мінімальної зарплати в країні з 1 січня 2024 року. Представники уряду і роботодавців пропонують 5000 лей ( ~262 євро) - ріст +25%, а профспілки 5850 лей (~306 євро) .

Звичайно, війна впливає… і підприємцям нелегко. Проте і Україна і Молдова - країни кандидати в члени ЄС, які мають певні зобов’язання для подальшого поступу.

Однак, по факту, Україна на сьогодні - останньому місці в Європі по рівню державної гарантії оплати праці!

І знову залишається відкритим питання як утримати українців від трудової міграції закордон? Адже навіть соціальна допомога нашим біженцям, до прикладу в Ірландії, з безкоштовним проживанням в готелі становить 800 євро на місяць».

Джерело:

Довідково:

З метою вирішення питання підвищення рівня реальних трудових доходів працівників, недопущення поглиблення бідності серед працівників, підтримки їхньої платоспроможності та створення умов задля повернення українських фахівців в Україну, СПО об’єднань профспілок під час переговорів з визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2024 рік (https://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-zakhist/24479-perehovory-z-vyznachennia-rozmiru-minimalnoi-zarobitnoi-platy-na-2024-rik-rozpochato.html) та у направлених органам влади та СПО сторони роботодавців пропозиціях до проєкту Державного бюджету України на 2024 наполягали на встановленні мінімальної заробітної плати на 2024 рік не нижче фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін (за попередніми розрахунками 9435 грн).

Встановлення мінімальної заробітної плати на запропонованому профспілками рівні сприяло б наближенню України до європейських трудових стандартів, зокрема до виконання Директиви (ЄС) 2022/2041 про адекватну мінімальну заробітну плату в Європейському Союзі, яка рекомендує встановлювати мінімальну заробітну плату на рівні не нижче 50% від середньої заробітної плати.

Пресцентр ФПУ