61b2f16dcfa14380486702

Щороку 10 грудня в усьому світі відзначатиметься Міжнародний день прав людини (Human Rights Day).

 

Сьогодні Україна, як і весь світ, зіштовхнулася із неповагою до прав людини. Агресія російської федерації проти України, численні терористичні акти та військові конфлікти по всьому світу свідчать про неспроможність як окремих держав, так і світової спільноти забезпечити на належному рівні захист прав людини і основоположних свобод.

В Україні майже другий рік це свято відзначають без активних масових  заходів, особливо у прифронтових областях та на території, де ведуться активні бойові дії.

З введенням режиму воєнного стану в Україні було обмежено низку громадянських прав і свобод українців. Ці обмеження зазнали і профспілки.

Однак, незважаючи на складність ситуації, профспілки залишаються авангардом правозахисних організацій продовжуючи здійснювати свою діяльність по захисту трудових прав членів профспілок та наданню постраждалим від війни гуманітарної допомоги.

В умовах війни профспілки незважаючи на заборону проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів і неможливості показати свій публічний протест, продовжували боротьбу проти звуження трудових прав  працівників. Правозахисна робота була зосереджена на моніторингу, правовій експертизі законопроектів, відстоюванні прав працівників і профспілок під час узгоджувальних процедур у робочих групах, утворених центральними органами виконавчої влади та профільними комітетами Парламенту, зверненнях до міжнародних організацій, депутатських фракцій і груп у Верховній Раді України щодо порушення нормами законопроектів основоположних прав людини, міжнародних трудових стандартів та зобов’язань держави за міжнародними угодами, інформуванні про зазначене наглядових органів МОП, а також на проведенні інформаційно-консультативної та правороз’яснювальної роботи для членів профспілок і громадян із застосування норм законів, прийнятих для регулювання трудових відносин в умовах режиму воєнного стану, активізувала міжнародну діяльність.

У серпні – вересні поточного року ФПУ  в черговий раз вдалося зупинити просування Урядом проекту закону «Про працю», який не відповідає  міжнародним трудовим стандартам, суттєво звужує права працівників і профспілок, позбавляє їх державних гарантій у сфері праці, кардинально змінює баланс стримувань та противаг у трудових відносинах між працівником та роботодавцем в бік неконтрольованого збільшення повноважень роботодавця через переведення  регулювання цих відносин у сферу індивідуальних умов трудових договорів.

Активна робота представників профспілок у робочих групах, утворених профільним Комітетом ВРУ з підготовки законопроектів до другого читання, дозволяла досягти деяких компромісних рішень при реформуванні законодавства про працю в умовах режиму воєнного стану,  які значно нівелювали звуження трудових прав працівників, а в окремих випадках внесені зміни - посилювали захист цих прав.

ФПУ забезпечено виконання вимог статті  14  Закону України № 2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» щодо організації та здійснення громадського контролю за мінімальними трудовими гарантіями, передбаченими цим Законом. У 2023 році порівняно з відповідними показниками минулого року зросла інтенсивність і результативність громадського контролю у 2,3 рази (проведено 1479 перевірок - проти  635 у І півріччі 2022 р.) та у 2,4 рази  (роботодавцями усунуто 1008 порушень - проти 419 у І півріччі 2022 р.)  відповідно.

Відновлено навчання правових (головних правових) інспекторів праці профспілок, яке проводилося в режимі відео конференції на базі АПСВТ ФПУ.        Протягом поточного року проведено два тижневих семінари на яких  підвищено кваліфікацію  59 профспілковим юристам, які успішно пройшли навчання, підсумкове тестування та отримали сертифікати.

Поновлено фінансування діяльності 9 центрів правової допомоги територіальних профоб’єднань.

Налагоджено взаємодію Держпраці і ФПУ як на центральному, так і на територіальному рівнях.

Продовжується співпраця ФПУ з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини згідно з пролонгованим сторонами Меморандумом про співробітництво, реалізуються спільні правозахисні заходи.

 Профспілкова спільнота залишається на сторожі основоположних прав і свобод людини і громадянина!

                                                 Департамент правового захисту

апарату ФПУ