a03d6e55 

Лідери європейських конфедерацій профспілок та європейських федерацій профспілок обговорили поточну кампанію проти політики  жорсткої економії, за перегляд правил європейської економічної політики та за справедливу угоду для європейських працівників.

Виконавчий комітет ЄКП прийняв:

  • Пріоритети макроекономічної політики на 2024 рік. Вони включають зосередження на правилах економічного управління та змінах, спрямованих на забезпечення державного фінансування громадських послуг та державних інвестицій. Значна увага буде приділена перспективам "Поза межами зростання".
  • Позицію щодо Європейської гарантії зайнятості, а також щодо Європейського агентства з питань праці.
  • Позиція щодо пропозиції Європейської Комісії про створення Європейських кадрових резервів дуже критична. Профспілки відкинули спробу роботодавців і деяких урядів отримати дешеву робочу силу з-за меж ЄС для заповнення дефіциту кадрів. Це не може вважатися відповіддю на проблему нестачі якісних робочих місць з хорошими колективними договорами, гідними умовами праці. Профспілки готові встати в жорстку опозицію, якщо не буде враховано занепокоєння працівників.
  • Пропозиція щодо просування податків на багатство в країнах Європейського Союзу. Податки на багатство необхідні для подолання зростаючої майнової нерівності. Багаті повинні робити більший внесок у суспільство, соціальний захист, громадські послуги та фінансування справедливих перетворень. Якщо в 1975 році працівники отримували 55% доходу, то 2015 році – 40%, і з того часу їх доход невпинно скорочується.
  • Бюджет ЄКП на 2024 рік

Європейська рада попросила колишнього прем'єр-міністра Італії розглянути, за ініціативою європейських профспілок, шляхи подальшого розвитку внутрішнього ринку та сприяти вирішенню проблем, з якими стикається ЄС. ЄКП критично ставиться до постійних спроб сприяти розвитку внутрішнього ринку та посиленню конкуренції, відкриваючи все більше секторів для комерціалізації. Це порядок денний "Бізнес-Європи", яка відмовляється брати на себе відповідальність за посилення прав працівників, послідовно виступає за більшу дерегуляцію та демонтаж громадських послуг. ЄКП попросила його розробити пропозиції, які сприятимуть дотриманню прав людини, як в опорі  соціальних прав (право на здоров'я, догляд, воду, енергію, належне державне управління...), допоможуть досягти Цілей сталого розвитку та вивести економіку ЄС за межі зростання.

Інтенсивні дебати відбулися з приводу неспроможності BusinessEurope домовитися з профспілками на європейському рівні щодо угоди про дистанційну роботу та право на розірвання трудових відносин. Жменька організацій роботодавців не дозволила мільйонам працівників і багатьом роботодавцям скористатися новими правилами. ЄКП нагадала про домовленості, яких вона досягла з центральними органами влади, і про те, що вони мають бути реалізовані вже зараз.

ЄКП також звернулася до соціального діалогу в контексті саміту у Валь-Дюшесі, оголошеного Президентом Комісії фон дер Ляєн у вересневій доповіді про стан справ у Європейському Союзі. Важко уявити, які результати може принести цей саміт, коли роботодавці відмовляються від своїх обов'язків і зосереджуються лише на конкурентоспроможності, комерціалізації всіх аспектів життя та створенні внутрішнього ринку всього. Ці дебати будуть продовжені.

Профспілкові лідери прийняли заяву, в якій засудили нове законодавство в Росії, що робить злочином відкриту приналежність до ЛГБТ+ спільноти, захист прав членів ЛГБТ+ спільноти та протидію дискримінації. Профспілки, які захищають своїх членів і працівників від дискримінації на робочому місці, можуть стати мішенню для переслідування як частина міжнародного терористичного руху.

Після обговорення спроб транснаціональної компанії Tesla, що належить Ілону Маску, зірвати страйк шведських працівників автомобільної промисловості, наступних страйків солідарності у Швеції та Данії, деінвестування данськими пенсійними фондами своїх акцій Tesla, Виконавчий комітет ЄКП прийняв заяву на знак солідарності зі страйкуючими працівниками.

Європейські федерації профспілок запропонували Лівію Сперу з ЄФП (транспортники) на посаду одного з віце-президентів, що було погоджено.

12 грудня на вулицях Брюсселя відбудеться момент мобілізації після французької та європейської демонстрації 13 жовтня. Голова ФПУ Григорій Осовий буде присутній на демонстрації, до якої приєднаються бельгійські профспілкові діячі та профспілковці з інших країн. Наступного дня в Брюсселі відбудеться європейський саміт, на якому урядові лідери обговорюватимуть європейську економічну політику.

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ