419897996 6820921114702941 4186032345841856242 n

Співголови Національної тристоронньої соціально-економічної ради від сторін профспілок і роботодавців Григорій Осовий та Анатолій Кінах 5 лютого п.р звернулися до Президента України Володимира Зеленського, голови Парламенту та Уряду України щодо конструктивного діалогу у доопрацюванні проекту Трудового кодексу України.

15 січня 2024 року сторонам соціального діалогу надійшов на погодження проєкт Трудового кодексу України, розроблений Міністерством економіки України, на виконання Закону України № 2215 «Про дерадянізацію законодавства України».

Вже 22 січня поточного року керівниками сторін (профспілкової і роботодавців) соціального діалогу на національному рівні були проведені попередні консультації щодо представленого проєкту ТК.

За результатами проведеної консультації сторони соціального діалогу від профспілок і роботодавців, відзначаючи позитивний крок урядової сторони щодо підготовки проекту саме кодифікованого акту, висловили спільне бачення зокрема про необхідність його істотного доопрацювання із залученням провідних вітчизняних науковців, правників, експертів-практиків, фахівців ЄС та МОП, а також визначення більш реалістичного терміну підготовки адаптованого до європейського законодавства проєкту Трудового кодексу України.

Сторони соціального діалогу переконані, що основними завданнями, які має вирішити новий проект ТК мають бути підготовка трудового законодавства України до умов функціонування в рамках Єдиного ринку робочої сили ЄС, а також створення сприятливого середовища для розвитку бізнесу та відновлення трудового потенціалу України. Останнє має здійснюватись, зокрема, шляхом збільшення інвестицій у розвиток людського капіталу, подолання тіньової зайнятості, незадекларованої праці, реінтеграція у сферу легального працевлаштування внутрішньо-перемішених осіб, демобілізованих захисників та захисниць, громадян України, які тимчасово перебувають за межами країни, осіб з особливими потребами, жінок, молоді, літніх працівників тощо.

Профспілки і роботодавці висловили свою готовність взяти активну участь у напрацюванні відповідного узгодженого на рівні сторін соціального діалогу та інших зацікавлених суб’єктів проекту Трудового кодексу, який базуватиметься на найкращих міжнародних і європейських стандартах у сфері праці, сприятиме відновленню  економіки у повоєнний час, а також поверненню українців до Батьківщини!

Департамент правового захисту ФПУ