img1708763619 0228022424

 На третьому році війни ситуація на ринку праці області поряд з ознаками певної стабілізації   в цілому продовжує загострюватися. Насамперед мова йде про збільшення - на фоні початку відродження виробництва - попиту на кваліфіковані кадри та їх нестачу (причини - мобілізація, масова міграція, розрив між закладами профтехосвіти і виробничниками), питання працевлаштування вразливих категорій населення (насамперед, учасників війни, інвалідів, вимушено переміщених осіб), зростання зарплатних вимог шукачів роботи та інколи неможливість/небажання роботодавців їх задовольняти та інше.

     Звичайно, цим стурбовані й профспілки, для яких питання забезпечення зайнятості трудящих завжди є справою першочерговою.

     Ось 27 лютого ц.р. за ініціативи Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок в рамках взаємодії зі службою зайнятості в режимі відеоконференції було проведено спільний семінар. Розглядалась ситуація на ринку праці області, забезпечення зайнятості в умовах війни (працевлаштування, освоєння нових професій, підтримка роботодавців за створення нових робочих місць), забезпечення роботою та пільгами деяких категорій населення.

    Відкриваючи захід, голова облпрофоб’єднання Анатолій Яловий підкреслив важливість для профспілок реалізаціі в нинішніх складних умовах Угоди про співпрацю з обласним Центром зайнятості. Вона передбачає як спільні дії по вирішенню конкретних питань, так й постійні консультації та обмін думками, участь у вдосконаленні відповідного законодавства.

429898621 376262298601059 605878577059803386 n

   Заступник директора обласного Центру зайнятості Валерій Дуднік та його спеціалісти надали детальну інформацію про підсумки роботи за минулий рік, основні напрями нинішньої своєї роботи, зокрема щодо реалізації урядових програм з підтримки безробітних та роботодавців. Так, 2023 р. надано допомогу 68 тис. громадян, з яких більш ніж 26 тис. працевлаштовано. Загалом було запропоновано більше 29 тис. вакансій, головним чином робітничих професій. Важливою формою підтримки стали й організація службою професійного навчання 3 тис. громадян, надання ваучерів та сертифікатів на освоєння нових професій. Значна кількість безробітних та інших осіб були задіяні на оплачуваних громадських та суспільно корисних роботах. Зазначалось також, що на початок цього року служба зайнятості пропонує 4,5 тис. вакансій, але з комплектуванням їх проблеми все ж залишаються. І тут ще є над чим працювати.

   Були також надані відповіді на актуальні запитання представників профспілок, які, зокрема, стосувались працевлаштування демобілізованих, інвалідів та незвільнених з роботи працівників з окупованих територій, особливостей підтримки роботодавців та незайнятих осіб у створенні нових виробництв та робочих місць.

     В обговоренні під час семінару проблем зайнятості взяли участь голови обласних галузевих профорганізацій – Олена Сова (будівельники), Сергій Козорог (освіта і наука), Галина Смирна (АПК), Олімпіада Фарафонова (Криворізький міськком профспілки будівельників) та інші. Вони відзначили важливість подібних спільних заходів профспілок та служби зайнятості.

429934623 376262231934399 264448420743680164 n

                               Прес-центр

Дніпропетровського облпрофобєднання