0999

Стало традицією кожен рік завершувати звітом про виконання угоди між департаментом освіти і науки Кіровоградської ОДА та обкомом профспілки освітян. І цього разу між соціальними партнерами відбулася серйозна розмова.

Світлана Скалько, голова обкому профспілки працівників освіти і науки України:

- Активна колдоговірна робота дає можливість привертати увагу громадськості до освітянських проблем, завдяки чому торік вдалося додатково залучити понад 800 тис. грн. Серцевиною угоди для профспілкової сторони є розділ щодо регулювання трудових відносин, режиму праці й відпочинку та оплати праці. Зусиллями сторін забезпечили у закладах освіти дотримання нормального режиму оплати праці.

Безумовно, розмір оплати праці, різниця між мінімальною зарплатою та І тарифним розрядом ЄТС велика і досягає 366 грн. Її замороження є предметом обговорення у колективах і викликає невдоволення. Обком профспілки неодноразово порушував ці питання перед державними органами влади, Міносвіти, народними депутатами...

Найболючішими є виплати 20-відсоткової надбавки за престижність праці педпрацівникам та 50-відсоткової надбавки бібліотекарям навчальних закладів.

Вісім місяців минуло з часу подання позовних заяв Профспілкою працівників освіти і науки України про визнання протиправними та такими, що підлягають скасуванню постанов КМУ, якими безпідставно змінено фіксований розмір доплати за престижність праці педпрацівникам та бібліотекарям на розмите слово «до».

Освітяни вимагають повернення фіксованого розміру. Вирішення у судовому порядку цієї проблеми продовжується. Яка картина з виплатами надбавок в області? Лише в Кіровоградському, Бобринецькому, Новомиргородському, Олександрійському і Петрівському районах надбавка за престижність педагогічної праці виплачується в розмірі 20 відсотків. Керівники окремих місцевих органів влади, перевищуючи свої повноваження, вирішують питання видаткової частини місцевих бюджетів за рахунок фактичного зменшення виплати державних надбавок, в результаті чого вчителі втрачають від 500 до 750 грн. щомісяця кожен. В Онуфріївському районі надбавка за престижність праці взагалі не виплачується, у решти районів вона коливається від 1 до 15 відсотків. Такий же підхід і до виплати грошової винагороди за сумлінну працю. Магічне слово «до» сьогодні працює проти вчителів.

У більшості районів і міст практично не виконується розділ угоди «Соціальні гарантії, пільги, компенсації» щодо виплати всім категоріям працівників премій на оздоровлення. Виплата преміальних обслуговуючому персоналу в місцевих бюджетах практично не передбачається. Багато нарікань викликає не до кінця продумане запровадження нового положення про атестацію вчителів, в т.ч. і тих, що змушені викладати 2 і більше навчальних предметів. Гарантується курсова перепідготовка лише з основного предмета - з інших учитель мусить брати відпустку без збереження зарплати і за власні кошти оплачувати вартість курсів та проїзд. Турбує освітян питання щодо відшкодування витрат на відрядження, пов'язаних з підвищенням кваліфікації вчителями.

Цю проблему вирішують лише у 9 районах. На сьогодні більше тисячі педпрацівникам області не виплачено 700 тис. грн, що суперечить вимогам і законодавства, і обласної угоди. Проблемним залишається і питання проходження працівниками закладів освіти періодичних безоплатних медичних оглядів – часто гарантії містяться лише на папері. Не завжди освітяни можуть реалізувати своє право на безплатний під'їзд до місця роботи і додому, скористатися гарантіями, встановленими педпрацівникам сільської місцевості на безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням.

Чимало норм угоди містять зобов'язання сторін щодо захисту духовних інтересів освітян. У цьому напрямку робиться немало. Слід відзначити: департамент освіти і науки результативно долучався до виконання ст. 44 ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (відрахування з фонду зарплати 0,3 відсотки на культмасову і оздоровчу роботу), що сприяло організації оздоровлення дітей, часткової оплати медоглядів працівників, проведенню змістовної роботи культмасової та спортивної роботи.

Ельза Лещенко, директор департаменту освіти і науки ОДА:

- Відповідно до угоди департамент спрямовував свою діяльність на створення умов для стабільної і ефективної роботи навчальних закладів. Торік збільшилася кількість дошкільних навчальних закладів. На 1 вересня минулого року жодна школа не призупинила діяльність, лише реорганізувалися, при цьому збережено всі робочі місця. Приємно, що зросла кількість учнів, за рахунок першокласників. Отже, у країни є майбутнє. Підвезенням учні і вчителі забезпечені майже на 95 відсотків. Якщо не прийшов шкільний автобус, це ганьба для нас і для голів РДА.

За кожним сигналом реагуємо негайно. В області, і цим ми можемо пишатися, широкодоступна мережа позашкільних навчальних закладів. Близько 6 тисяч дітей у 2014 році додатково стали відвідувати гуртки. Взагалі минулий рік був важкий і цікавий водночас. За всю історію незалежності України такого не було, щоб в один рік мали двох переможців всеукраїнських конкурсів. Найкращим директором школи України визнано керівника Олександрійського колегіуму Сергія Коваленка, а серед географів – вчителя географії Вільшанської школи Олександра Красоту.

Що стосується зайнятості, то департамент освіти забезпечує стовідсотково обсяги квот прийому сільської молоді до вишів. Випускників працевлаштовуємо – торік влилося у педагогічні родини 343 молодих вчителів. Є й проблеми, які зумовлені не лише соціально-економічними труднощами, а й упущеннями в управлінській діяльності. Одна з них – плинність кадрів. Торік звільнилася із закладів освіти майже тисяча педпрацівників.

Отже, треба працювати з кадрами і департаменту, і профспілковим органам. Що стосується курсової перепідготовки, то пропоную від імені пленуму звернутися у профільне міністерство щодо збільшення ліцензійного обсягу для інституту післядипломної педагогічної освіти. До речі, про відправлення вчителів у відпустки без збереження зарплати сигналів до департаменту не надходило. З виплатою 20-відсоткової надбавки за престижність праці є проблеми. Разом з профспілкою будемо їх долати, щоб не допустити масових невдоволень. Середня зарплата працівників закладів освіти за 9 місяців минулого року склала 2401 грн., в т.ч. середня зарплата педпрацівників – 3046 грн. Збільшення індексації зарплати призвело до зменшення фінансового ресурсу на обов'язкові виплати. Оскільки індексація зарплати не була передбачена у бюджеті, а вона теж є обов'язковим платежем, то надбавка за престижність педагогічної праці виплачувалася у межах фонду зарплати. У кількох районах роботодавці разом з профспілкою відстояли надбавку у повному обсязі, у решти не змогли це зробити.

Питання охорони праці для департаменту дуже принципове і ми солідарні з обкомом профспілки. Щоб не було проколів, керівники закладів освіти повинні вивчати відповідне законодавство, а новопризначені – ще й пройти навчання з охорони праці. Той, хто не пройшов навчання, не має права працювати, і такі прикрі випадки є. З метою стимулювання роботи закладів освіти проводиться конкурс на кращий стан умов і охорону праці. Переможцями торік стали: Новостародубська школа Петрівського району та Бобринецька спеціалізована школа, Кіровоградський дитсадок № 28, дитячо-юнацький центр «Юність» Новенської селищної ради. Контролюємо питання атестації робочих місць, виплати одноразової допомоги деяким категоріям випускників вищих навчальних закладів. Саме департамент надіслав до міносвіти списки випускників – претендентів на одноразову грошову допомогу. Торік із 343 випускників 162 погодилися на укладення угоди і претендували на зазначену допомогу. Протягом останніх двох років 86 освітянських родин поліпшили свої житлові умови. Діючим є розділ про співпрацю з обкомом профспілки. На рівні країни теж є така співпраця, у грудні відбулася зустріч партнерів - ЦК профспілки і профільного міністерства. Йшла мова про недопущення скорочення фінансування. Щоб в Україні не прийшли вчителі з простягнутою рукою, треба скоординувати дії соціальних партнерів на всіх рівнях.

В роботі пленуму взяв участь голова ФПО Максим Баланенко, який оцінив співпрацю департаменту і обкому профспілки у рамках угоди. «Важливий не сам факт укладення такого документу, а щорічний звіт сторін про його виконання. Це є стимулом працювати краще і досягати компромісу. Такі партнерські відносини можуть послужити добрим прикладом для інших обласних організацій».

Федерації профспілок Кіровоградської області