P1090602

 

Прийняття Верховною Радою України Державного бюджету України на 2015 рік, ініціативи уряду, які можуть призвести до обмеження прав працівників бюджетної сфери, спонукало Профспілку працівників культури України (голова Людмила Перелигіна), не гаючи часу, діяти на упередження прогнозованих наслідків урядової програми скорочення соціальних стандартів та соціальних виплат, що викликає стурбованість спілчан.

Оскільки профспілка працівників культури - багатогалузева, об’єднує працівників клубних і бібліотечних, театрально – видовищних закладів, засобів масової інформації, фізкультури і спорту, туризму, навчальних закладів культури і мистецтва, по всіх цих напрямках визначені пріоритети діяльності профспілки щодо захисту прав та інтересів працюючих у цих галузях.

Основою цих дій є чітка позиція профспілки на засадах соціального діалогу з Кабінетом Міністрів та Верховною Радою України, інформованості членів профспілки про наміри уряду і конкретні дії профспілки на їх упередження. З ініціативи галузевої профспілки у закарпатському місті Мукачеві відбулося засідання круглого столу на тему «Профспілка працівників культури - 2015: реалії і перспективи», учасниками якого були керівники установ культури, профспілкові працівники та активісти галузей культури Закарпатської і Вінницької областей.

Відкриваючи засідання, голова ЦК профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна ознайомила учасників зібрання з першочерговими заходами профспілки щодо соціального захисту працівників галузей культури. Свою чітку позицію з цих питань профспілковий лідер галузі аргументовано виклала на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, що вже дало позитивні наслідки. Направлено листа Голові Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики з конкретними пропозиціями, зв’язаними з прийняттям Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України». Відбулися перемовини з керівниками Міністерства молоді та спорту України з питань подальшого фінансування дитячо – юнацьких спортивних шкіл. Готується зустріч з Віце-Прем’єр - Міністром України – Міністром культури В’ячеславом Кириленком, на якій передбачено розглянути цілий ряд злободенних питань, які хвилюють членів профспілки.

Жвавим і взаємозацікавленим була фахова дискусія з обговорення порядку денного засідання круглого столу. Начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Юрій Глеба, голови обласних профспілкових організацій працівників культури Закарпатської і Вінницької областей Наталія Товтин і Тетяна Побережна зупинилися на питаннях здійснення реформування галузі в наших двох областях, спільних діях щодо упередження наслідків цих процесів. Питання, зв’язані ще з однією урядовою новацію - об’єднанням двох Фондів соціального страхування – з тимчасової втрати працездатності і від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, порушив голова Закарпатської облпрофради Іван Король. На проблемах галузей культури зосередили увагу начальник відділу культури Мукачівського міськвиконкому Ірина Петрус, заступник директора Ужгородського коледжу культури та мистецтв Олеся Глуханич, начальник відділу культури і туризму Ужгородської РДА Леонтій Ленарт, директор Ужгородської СДЮШОР «Карпати» Вікторія Гойс – Шайбакова, голова профкому Закарпатської ОДТРК Олена Адамчук – Тюшко, інші профактивісти Закарпаття та Вінниччини.

Підсумовуючи фахову дискусію, Людмила Перелигіна наголосила, що цікаві й актуальні рекомендації проведеного у Закарпатті круглого столу   щодо існуючих проблем у галузях культури та шляхів їх вирішення, будуть використані ЦК профспілки працівників культури України під час соціального діалогу профспілки на рівні уряду, відповідних міністерств, а також Комітетів Верховної Ради України, народних депутатів.

 

На фото:                                                                                                                                                                                                         

- відкриває засідання Людмила Перелигіна.

 

P1090573

 

-  на засіданні круглого столу.

 

P1090611

 

- проблеми культури обговорюють (зліва направо) голова Закарпатського обкому профспілки працівників культури Наталія Товтин, начальник управління культури ОДА Юрій Глеба, голова ЦК профспілки Людмила Перелигіна, голова Закарпатської облпрофради Іван Король, голова Вінницького обкому профспілки працівників культури Тетяна Побережна.  

 

P1090604

 

- учасники зібрання разом з його організаторами.

 

 

Фото автора

Сергій Баранчиков

завідувач відділу

організаційно – гуманітарної роботи

Закарпатської обласної ради профспілок