Изображение 046 

 

Які чинники впливають на стан та ефективність соціального діалогу в країні, що допоможе вдосконалити систему соціального партнерства в державі і яким чином профспілкам слід змінити свою роботу, - за обговорення таких непростих, але надзвичайно актуальних питань взялись учасники Профспілкового форуму агропромислового комплексу Київської області, який відбувся сьогодні, 21 квітня, у приміщенні Київської обласної державної адміністрації.

У форумі взяв участь і виступив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, Голова Київської Ради професійних спілок Валентин Кононенко, а відкрив захід Голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра, який привітав голів районних і первинних профспілкових організацій Профспілки працівників АПК сільськогосподарських підприємств області.

Губернатор запевнив присутніх у тому, що він готовий до відкритого діалогу, розповів про своє бачення шляхів тристоронньої співпраці влади, профспілок і представників бізнесу.

 

Изображение 010

 

- Хотілося б побажати, щоб лави профспілок збільшувались та профспілки ефективно захищали інтереси працівників. Люди мають відчувати, що профспілка – саме та організація, яка, як дієва сторона соціального діалогу, здатна відстояти інтереси простого працівника.

Профспілки мають бути в авангарді нашої спільної роботи, тоді країна буде розвиватись, - зазначив В.Шандра.

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк висловив переконання, що за європейським досвідом, соціальний діалог є ефективним і напевно єдиним механізмом унеможливлення соціальних потрясінь. Він нагадав бурхливі події листопада 2013 року, які привели до Революції Гідності, однією з причин якої, на його думку, стало багаторічне негідне ставлення до громадян України, передусім у сфері праці. Відтепер, - зазначив профспілковий керівник, одним з головних завдань для реалізації ідеалів революції є консолідація влади, профспілок і бізнесу.

 

Изображение 042

 

Для цього він запропонував:

- перше: провести чесну діагностику стану не тільки економіки, а сфери соціально-трудових відносин, де накопичилось дуже багато проблем, пов’язаних як з підвищенням тарифів, так і заморожуванням зарплат. Якщо влада, бізнес і профспілки доведуть, що вони здатні ці проблеми визнати – це буде великим плюсом для людей;

- друге, що потрібно зробити – консолідовано створити «дорожню карту» з подолання проблем у сфері соціально-трудових відносин. Якщо ми продемонструємо готовність вирішення цих проблем та їх етапність, - це зніме їх гостроту;

- і третє, що я хотів би запропонувати, - солідарно визначити перспективні цілі.

С.Кондрюк нагадав, що він під час засідання НТСЕР, яке відбулося 16 квітня ц.р., звернувся з пропозицією до Прем’єр-міністра щодо необхідності визначення позитивних «соціальних маяків».

- Не може держава постійно знаходитись в ситуації негативної кризи, - наголосив заступник Голови ФПУ, - громаді потрібен горизонт позитивного майбутнього, це консолідує навколо соціальних партнерів суспільство.

Про стан соціально-партнерських відносин у Київській області розповів Голова Київпрофради Валентин Кононенко, який позитивно оцінив укладення територіальної угоди про співпрацю між сторонами соц.діалогу, а також галузеві угоди, які також забезпечують соціальне партнерство. На жаль, в області вже тривалий час не діє тристороння соціально-економічна рада і це відбувається з вини урядової сторони, - сказав він, – роботу ради потрібно поновлювати, тому ще сприяє вирішенню багатьох проблем.

 

Изображение 078

 

Під час виступів делегатів Форуму здебільшого йшлося про необхідність модернізації сільгоспвиробництва, налагодження переробки здобутої продукції, що сприятиме створенню нових робочих місць, а також неодноразово порушувалося питання про факти ліквідації профспілкових організацій, що останнім часом представляє неабияку проблему для підприємств агропромислового комплексу, тому що інвестори, в тому числі і іноземні, та керівники підприємств перешкоджають діяльності профспілок на місцях.

Говорить Василь Хвостіков, Яготинський р-н: роботодавці змушують робітників виходити з профспілки. Через страх втратити роботу працівники вимушені покидати лави профспілок. А якщо ти вийшов з профспілки, то все – ти вже стаєш не захищений.

Щоб хотілося від влади: щоб нам допомогли у пошуку порядного інвестора, який би не знищував профспілку, а навпаки розумів потреби працівника, щоб працював над покращенням умов праці людей. Хотілося б, щоб губернатор допоміг встановити комунікацію між роботодавцем і працівником.

Петро Стеценко, Таращанський р-н: ми маємо всього 29 організацій профспілок на підприємствах району і це вже залишки. Там лишилося небагато членів, але ми не в змозі виступати проти інвестора. На жаль, потрібно визнати, що наразі завдання інвестора – знищення профспілки. А наше з вами завдання полягає у тому, щоб зберегти профспілку, тому що профспілки захищають права людей, в тому числі на отримання зарплати і т.п.

 

Изображение 051

 

У соціальному партнерстві також існує проблема – у нас на рівні району немає організаційної структури від роботодавців, що суто ускладнює вирішення багатьох питань.

Київська обласна профспілка працівників АПК спільно з Департаментом агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації та Київською обласною організацією профспілки працівників харчової та переробної промисловості, які виступили організаторами проведення профспілкового Форуму, визначили такі його завдання:

- налагодження співпраці між Київської обласної профспілкою працівників агропромислового комплексу і Київською обласною державною адміністрацією,

- визначення подальших спільних дій у сфері соціального захисту працівників підприємств агропромислового комплексу Київської області задля   зростання добробуту Київської області та розвитку демократичних засад здійснення самоврядування у відповідності із європейськими стандартами та цінностями.

           За оцінкою голови Київської обласної профспілки працівників АПК Катерини Баришевої цього вдалося досягти.

 

Изображение 039

 

- Ми здатні вести соціальний діалог і в цьому ми переконались сьогодні під час роботи Форуму, - сказала вона, - а в подальшому нас чекає кропітка повсякденна робота.

Основні завдання щодо перспектив співпраці викладено у Зверненні профспілки АПК до КОДА, яке К.Баришева у присутності делегатів передала губернатору Київщини.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

Изображение 056