DSC 8125

 

Вперше за останні роки Федерація профспілок Рівненської області свою розширену президію провела у незвичному режимі. У форматі відео-конференції за участі представників влади в районах, голів райкомів профспілок, координаційних рад та профспілкових комітетів з усієї області, які могли в ході обговорення винесеного питання безпосередньо спілкуватися з членами президіїі, її головою Миколою Шершуном та запрошеним на президію першим заступником голови ОДА Юрієм Приварським.

Саме такого формату проведення  президії вимагала та обставина, що надто важливе, значиме питання стояло на порядку денному  «Про дії профспілок щодо своєчасної виплати заробітної плати, неформальної зайнятості, легалізації трудових відносин, дотримання законодавства з умов охорони праці».

Профспілковці підняли цю тему, бо ситуація з виплатою зарплати працюючим в регіоні насторожує. Станом на 10 квітня борг сягнув 10,6 млн грн., що на 14% більше ніж на цей же період минулого року. Найбільшу заборгованість допущено серед районів у Рівненському – майже 3 млн грн., а лідером з невиплати заробленого є місто Рівне з боргом у 5,5 млн. грн.

Чітко дав оцінку цій ситуації голова ФПО Микола Шершун, назвавши невиплату зарплати ганебним явищем,.дикістю й елементом рабства, бо в жодній цивілізованій країні такого немає. А ми ж то прагнемо стати європейською країною, в якій гідна зарплата  це усталена норма, за якою  гідне життя самого працюючого,членів його сім’ї, а відтак і інвестиції у розвиток економіки.

- У профспілок багато важелів, зазначив він.аби не допустити заборгованості, а якщо вже вона і є – виправити ситуацію. Серед таких дієвих мір  постійний моніторинг і контроль з боку профкомів стану виплати заборгованості, залучення депутатського корпусу до вирішення проблемних питань (як це було із зрушенням з мертвої точки виплати заборгованості із зарплати трудовому колективу Рівненського авторемзавода), врешті заслуховування керівників підприємств на засіданнях профкомів, вищих профінстанцій тощо. Адже закони дають на це право. Як і право на страйк, як крайньої міри впливу на роботодавця, що ігнорує право людини на гідну оплату праці і своєчасне її отримання.

Ї це, зазначив Микола Шершун, не розхитування ситуації, це наш профспілковий обов’язок-захищати людину праці. Він націлив профактив області більш рішуче і відповідально підходити до розв'язання проблеми. Бо практика така існує. Так, приклади злагодженої співпраці адміністрації і профспілки працівників лісового господарства показують рівненські лісо-господарники. В кризовий період їм вдалося домогтися по обласному управлінню в цілому рівня середньої заробітної плати у 5тис. грн.,а у найкращих колективах, таких як Сарненське лісове господарство, довести середню заробітну плату до 7 тис.грн.

Юрій Приварський, перший заступник голови ОДА підтримав ідеї співпраці з профспілками задля викорінення явища заборгованості із зарплати, додавши, що відтепер-своєчасна її виплата стане оцінкою якості роботи керівництва будь-якого підприємства в області. Бути небайдужими і сміливіше проявляти ініціативу, вболіваючи за спільну справу піднесення виробництва, досягнення фінансової стабільності закликав він всіх учасників відео-конференції.

За підсумками обговорення прийнято постанову, яка націлила тримати на постійному контролі керівників та профспілковців процес виплати заробітної плати. А в травні спільно з владними структурами та об’єднанням організації роботодавців області буде проведено моніторинг оперативних даних, щодо виконання прийнятих зобов’язань Регіональної угоди. В районах області буде продовжено практику проведення аналізу виконання територіальних угод і колективних договорів на підприємствах та в організаціях і надання консультативної допомоги з цих питань.

 

Темара Стецюк,

газета «За відродження»,

м.Рівне

 

DSC 8116