ЗАК

 

  Виступаючи на обласній звітно-виборній профспілковій конференції, голова Закарпатської обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості Магдалина Глушеня всебічно проаналізувала діяльність профспілки за минуле п’ятиріччя. Реалізуючи на практиці програму дій, використовуючи можливості колективних договорів, профспілка, в міру своїх можливостей, здійснювала захист соціально-економічних, трудових і соціальних прав спілчан. За звітний період на підприємствах галузі значно зріс рівень заробітної плати, який нині перевищує середньообласний показник по промисловості Закарпаття. І головне, що заробітна плата на підприємствах галузі виплачується своєчасно. Є зрушення і у колдоговірній роботі, підвищенні соціальної спрямованості колективних договорів. Станом на 1 квітня 2015 року колдоговірною роботою стовідсотково охоплені всі працюючі.

На запровадження не передбачених законодавством пільг та виплат працівникам і членам їхніх сімей за минулий рік спрямовано 271,5 тис. грн., або в середньому по 150 грн. на одного працівника. Всі первинні профспілкові організації галузі отримують від роботодавців відрахування на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу у розмірі 0,3 відсотка фонду оплати праці. А на охорону праці торік спрямовано 1,2 млн. грн. або 2,3% фонду оплати праці проти 0,1% у попередньому році. У порівнянні з іншими галузями економіки цей відсоток є значно більшим. Проаналізовано також роботу профспілки з питань дотримання трудового законодавства, охорони праці, оздоровлення працюючих та членів їх сімей, спортивно-масової роботи тощо.

В доповіді та виступах делегатів конференції – голів профкомів ТОВ «Укран Абітекс» м. Берегово – Марії Дасів, ПАТ «ГРОНО-ТЕКС»                 м. Виноградово – Фіалки Морушко, ПАТ МТФ «Мрія» м. Мукачево – Наталії Шиманської, ТОВ «Мукачівська швейна фабрика» – Жанни Охотнікової йшла мова про те, як адміністрації та профспілкові комітети на місцях спільно вирішують питання розвитку і модернізації виробництва, соціально-побутові питання, турбуються про людей в умовах фінансово-економічної кризи. На жаль, незважаючи на неодноразові зусилля профспілки, так і не вдалося привернути увагу органів влади до проблем галузі, захисту вітчизняного виробника, розміщення державних замовлень на підприємствах галузі нашого краю. Непродумані дії уряду щодо руйнування системи соціального страхування призвели до позбавлення працюючих санаторно-курортного лікування, а дітей – можливості оздоровитися за кошти соцстраху в літніх оздоровчих таборах. Існують проблеми із створенням нових профспілкових організацій, що викликане небажанням іноземних інвесторів мати профспілку тощо.

На конференції виступив голова Закарпатської облпрофради Іван Король.

Головою Закарпатської обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості знову обрана Магдалина Глушеня.

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-

гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради

 

ЗАК1

 

 

ЗАК2

 

На фото:

- відкриває звітно-виборну конференцію голова Закарпатської обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості Магдалина Глушеня;

- проходить обласна звітно-виборна конференція;

- під час конференції (зліва направо): голова Закарпатської облпрофради Іван Король, голова профкому ПАТ «ГРОНО-ТЕКС» м. Виноградово Фіалка Морушко, голова обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості Магдалина Глушеня, голова профкому ТОВ «Укран Абітекс» м. Берегово Марія Дасів, директор ТОВ «Мукачівська швейна фабрика» Тетяна Обертюх.

Фото автора