20151016 111157

 

У Києві 16 жовтня відбувся IV Пленуму Центрального комітету Профспілки працівників вугільної промисловості України, на якому розглянуто питання про кризову соціально-економічну ситуацію на підприємствах вугільної галузі.

 

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Профспілки Віктора Турманова щодо соціально-економічного стану, в якому знаходяться на теперішній час вугледобувні підприємства, пленум відмітив, що економічний, технічний та соціальний стан підприємств державного сектору галузі набув критичної відмітки, більш того, криза у вугільній галузі стрімко посилюється, тому що у державі відсутня система ефективних заходів по її подоланню.

Так, понад 95% шахт державного сектору працюють без реконструкції, рівень зносу активної частини виробничих фондів набув критичних показників, більше двох третин основного стаціонарного устаткування шахт потребує негайної заміни. В результаті на підприємствах зменшилася кількість очисних вибоїв, у поточному році встановилася стійка тенденція зниження показників з видобутку вугілля та проведення гірничих виробок, падіння обсягів товарної вугільної продукції та підвищення її собівартості. Недостатність бюджетної підтримки та розбалансування платіжної системи на підприємствах паливно-енергетичного комплексу призвели до зростання заборгованості із заробітної плати працівникам, суттєвого росту кредиторської заборгованості підприємств та підвищення їх збитковості.

 

20151016 122255

 

З прийняттям Закону України «Про Державний бюджет на 2015рік» безпідставно були повністю ліквідовані державні програми на часткове покриття витрат із собівартості готової вугільної продукції, технічне переоснащення, завершення будівництва, тощо. Саме такий помилковий підхід Міненерговугілля та Уряду України до проведення реформ у вугільній галузі довів до катастрофічної ситуації, в якій знаходяться державні вугледобувні підприємства на теперішній час. Крім того, у зв'язку з тим, що стабільної та надійної альтернативи вугіллю в українській енергетиці поки нема, поставлена під загрозу стабільна діяльність енергосистеми і фінансова збалансованість на енергетичному ринку України.

Відсутність коштів у поточному році на технічне переоснащення вугледобувних підприємств та відновлення виробництва стало основною причиною встановлення стабільної тенденції падіння видобутку вугілля. За результатами діяльності вугледобувних підприємств, які знаходяться в сфері управління Міненерговугілля, план з видобутку вугілля за 9 місяців поточного року виконаний на 75%, не додано понад 1.5 млн.тон вугілля.

Якщо така тенденція збережеться до кінця року, то до плану буде не додано понад 2.0 млн. тон вугілля. Не кращі показники виконання й виробничих програм підготовчих робіт, що скоро приведе до відповідних ускладнень формування очисного фронту на вугледобувних підприємствах.

 

20151016 122312

 

На підставі цього та інших негативних факторів Пленум ЦК Профспілки постановив:

1. Визнати незадовільною діяльність Кабінету міністрів України і Міністерства енергетики та вугільної промисловості України по вирішенню кризової ситуації у вугільній промисловості України та її реформуванню.

2. 3вернутися до Президента України, як гаранта Конституції України та конституційних прав громадян з пропозицією термінового проведення зустрічі з Профспілкою працівників вугільної промисловості України, Міністром енергетики та вугільної промисловості України та керівниками обласних адміністрацій вугільних регіонів для пошуку шляхів недопущення знищення вугільної галузі України.

 

(Текст Звернення додається)

 

Прес-центр ФПУ