ПЛЕНУМ

 

1 травня 2016 року в Україні почнеться реформа державної служби, яка торкнеться долі майже 300 тисяч українців-держслужбовців.

 

Вже зараз Івано-Франківський обласний комітет профспілки держслужбовців обговорює нові можливі виклики та аналізує зміни. Отож, під завісу старого року було зорганізовано ряд зустрічей з профактивом. Серед них – II Пленум обласного комітету профспілки, де було обговорено «Про завдання первинних профорганізацій області щодо виконання рішень VII з’їзду галузевої профспілки», а також семінари з питань поточного соціально-економічного буття країни та очікуваного скорочення держслужбовців, яке найбільше страшить людей. Як бачать ситуацію профспілчани? Нотатки з зали Пленуму.

З доповіддю перед учасниками засідання виступила голова обласного комітету профспілки працівників держустанов Ніна Гушпіт.

В контексті ролі профспілок та практичного вирішення ними найактуальніших завдань спілчан в нинішній час доповідач найперше відзначила системну колдоговірну роботу, яка ведеться, також те, що відбулися помітні зрушення в оновленні профспілчанських кадрів і проведенні молодіжної політики в профспілках. Разом з тим голова обкому та ряд профактивістів у виступах підкреслили , що залишається чимало невирішених на рівні держави проблем у відстоюванні конституційних прав людей, які негативно позначаються як на роботі держустанов, так і на життєвому рівні та добробуті кожного працюючого. Профспілкові звернення на адресу Уряду, Верховної Ради, участь профспілок у акціях протесту наразі не знаходили відповідної реакції чільників держави. Тим часом про низький рівень оплати праці держслужбовців відкрито заговорили міністри і заступники міністрів; відома інформація, що з причини малого заробітку подав у відставку міністр А.Пивоварський. Здавалось би, крига скресла: з 1 вересня в тому числі завдяки тиску усіх галузевих профспілок України підвищено розмір мінімальної заробітної плати на 13 відсотків (до 1378 гривень), а з 1 грудня, відповідно до постанови Кабміну №1013 від 9 грудня підвищуються на 25 відсотків посадові оклади державним службовцям. Одначе, як вже зараз прорахували фахівці, таке підвищення може на практиці бути фактичним зниженням. Адже в значної частини рядових працівників через підвищення окладів з 1 січня втрачається або значно зменшується розмір індексації. Відтак і загальна зарплата на руки. Й загалом, безперечно, це підвищення аж ніяк не компенсує витрат працівників, пов’язаних із інфляційним знеціненням доходів, ростом комунальних цін та тарифів, цін на послуги, продукти тощо. Серед категорій людей, які змушені оформляти субсидії, - держслужбовці. Такий стан речей принижує людську гідність працюючої людини, яка в нашій країні чомусь належить до категорії бідних.

Щодо Закону «Про державну службу», він є за словами Н.Гушпіт таки «прогресивніший та передбачає створення правових передумов для підвищення престижності державної служби, рівного доступу до праці в ній, врегулювання статусу держслужбовця, підвищення соціального та матеріального захисту держслужбовців (планується підвищення оплати праці поетапно протягом наступних 2 років, починаючи з січня 2017 року)…Власне, всього цього чекають держслужбовці від реформи».

При слові – новим законом заборонено вищим держслужбовцям бути членами політичних партій, а всім держслужбовцям – займати посади в керівництві партій і брати участь у передвиборній агітації. Передбачається також  введення трьох категорій посад, замість існуючих семи: «А» - вищий корпус держслужби, «Б» - керівники структурних підрозділів і «В» - решта держслужбовців. З 2018 року претендувати на отримання категорії «А» зможуть тільки чиновники, які володіють іноземною мовою, яка є офіційною в Раді Європи (англійська та французька).

Однак профспілки побоюються іншого. Найбільш болюче питання, яке постає, вже до 1 травня, дня початку реформи, має бути завершене скорочення чисельності держслужбовців – на 10-20 відсотків. І, згідно вимог, керівники установ за три місяці мають попередити виборні профспілкові органи про майбутнє масове вивільнення працівників. Щоб упередити порушення прав людей обком профспілки разом з керівництвом ОДА та управлінням Національної держслужби в області вже зараз провели нараду-семінар для керівників кадрових служб відділів і управлінь ОДА, райдержадміністрацій та голів районних (міських) комітетів профспілки. Головне завдання – захист від порушень звільнених осіб. Що вже маємо на практиці?

Внаслідок реорганізацій лише в 2 установах( в обласному управлінні Нацбанку та фінансовій інспекції області) вивільнено 200 осіб. Образа в людей на те, що профспілка їх не захистила у них, на жаль, зосталася. Де мають бути працевлаштованими ці люди? – питання для влади. Такі ж проблеми вивільнення людей з’являються при проведенні адміністративно-територіальної реформи: стануть зайвими частина працівників сільських рад. В нашій області планувалося створити 64 об’єднані територіальні громади, однак Кабмін погодив і дав добро лише на 53.

Відсутність робочих місць робить вивільнення людей їх особистою бідою; служба зайнятості залишається більше статистом, ніж службою, де можуть реально допомогти. Проблема, що політика превалює в державі над економікою призвела до надзвичайної соціальної напруги.

Щодо дій профспілок, то під час цьогорічної звітно-виборної кампанії в області до виборних профспілкових органів обрано багато нових людей, які повинні вміти вести соціальний діалог з роботодавцями, захищати права і інтереси членів профспілки. За нових викликів серед перших завдань, на яких зосередить свою роботу обком профспілки, за словами Н.Гушпіт, - це навчання, інформаційна робота. В кількох районах «Дні профактивіста» вже проведено. Разом з кампанією більш активної передплати профспілкових видань, в тому числі обласної профспілкової газети «Єдність», лідер профспілчан держслужбовців області закликала вже протягом першого кварталу нового року завершити встановлення електронного зв’язку з усіма первинними організаціями, як і бажано – з кожним профспілчанином. Знати –значить бути у всеозброєнні. Головне – єдність дій і активність людей, які мають навчитися контролювати владу, як зріле громадянське суспільство.

 

Марта Войцехівська-Павлишин,

м.Івано-Франківськ