554-e1439558575589

Організація літнього дитячого оздоровлення  постійно на контролі Федерації профспілок Рівненської  області, адже це одна з передумов забезпечення здоровя підростаючого покоління, реальна можливість змістовно і з користю провести літні канікули для більшості школярів. І хоч за вікнами зима, підготовку до оздоровчого сезону вже практично розпочато.

Про те, як здешевити путівки, як охопити літнім оздоровленням більший контингент дітей — ці та інші  питання розглядалися і членами тристоронньої  обласної соціально-економічної ради, до складу якої входять представники облради та облдержадміністрації, роботодавців і профспілок. До цієї великої роботи було вирішено залучити і депутатів місцевих рад, звернувшись до них з листом-зверненням, в якому чітко і конкретно розписаний сам механізм викупу путівок за дольовою участю місцевих бюджетів, і який направлено в усі райони та міста області.

ЛИСТ-ЗВЕРНЕННЯ

до депутатів обласної ради, районних, міських, селищних

та сільських рад

Шановні народні обранці!

Після  проведення за I півріччя та 9 місяців 2015 р.  засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради з підведення  оперативних підсумків виконання Сторонами  зобов’язань Територіальної угоди  між Рівненською обласною державною адміністрацією, обласною  радою, об’єднанням  організацій роботодавців області та Федерацією профспілок  області з соціально –економічних питань   члени тристоронньої соціально-економічної ради ухвалили рішення  рекомендувати  Координаційній раді при  обласній державній адміністрації   розглянути  питання щодо оздоровлення дітей  і прийняти  відповідні рішення з урахуванням пропозицій Сторін та розробити механізм для  придбання дитячих путівок в 2016р.

Суть цього механізму в тому, щоб  не проводити тендер на закупівлі, а розробити порядок викупу путівок за дольовою участю місцевих бюджетів, профспілкових бюджетів, господарників,  батьків та спонсорів.

Як приклад, в минулому році такий механізм використовував Острозький район  з дольовою участю профспілки освіти і науки, купуючи путівки в оздоровчому закладі «Корчагінець».

Цей варіант  має законодавче підґрунтя, адже на основі Статті 7 Бюджетного  кодексу України  та статей  61, 43 Закону  України  «Про місцеве самоврядування в Україні»  органам місцевого самоврядування надано право самостійно визначати напрями  використання бюджетних коштів згідно законодавства України.

Відповідно ж до  Закону України « Про оздоровлення та відпочинок дітей» місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у межах своїх повноважень повинні забезпечувати  реалізацію державної політики у сфері оздоровлення  та відпочинку дітей, розроблення і виконання відповідних регіональних програм, збереження і розвиток мережі дитячих закладів оздоровлення і відпочинку всіх форм власності, поліпшення їх матеріально-технічної бази .

Зазначимо, що на реалізацію цільових програм з підтримки дитячих оздоровчих закладів, можуть залучатися  не лише кошти районного бюджету,  а і інших місцевих  бюджетів у разі  передачі до  районного бюджету  бюджетних  ресурсів  у вигляді міжбюджетного трансферту на підставі рішень  відповідних місцевих рад, прийнятих кожною із сторін (надавачем та отримувачем), і укладеного договору.

Види  міжбюджетних трансфертів  між місцевими бюджетами,  визначені  статтею 101 Бюджетного кодексу України.

У разі , якщо інші місцеві ради  приймають рішення про участь у фінансуванні заходів відповідної районної програми, доцільно передавати  кошти до районного бюджету з інших місцевих бюджетів (сіл,  селищ, міст) у вигляді  іншої     субвенції (п. 5  ч.2 ст.101). Умови надання  та використання коштів таких  субвенцій  визначаються відповідними договорами сторін (абз.6  ч.2 ст.101).

Ми, члени тристоронньої соціально-економічної ради,  звертаємось  до  депутатів обласної ради,  районних, міських, селищних та сільських рад з проханням   позитивно вирішити питання оздоровлення дітей  і для цього  передбачити  окремою статтею  бюджету, кошти на їх оздоровлення  та забезпечити підтримку дитячих закладів оздоровлення, виділивши  фінансову допомогу  на їх  матеріально-технічне  забезпечення .

За дорученням членів тристоронньої

соціально–економічної ради,

заступник співголови ради                                                                     М.А.Рожко