P1120512

 

  На засіданні президії Закарпатської обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості підбито підсумки роботи у минулому році. Як підкреслила голова обласної організації профспілки, член Ради ФПУ Магдалина Глушеня, використовуючи можливості колективних договорів, профспілка, в міру своїх можливостей, здійснювала захист соціально-економічних, трудових і соціальних прав спілчан. На підприємствах галузі значно зріс рівень заробітної плати, який нині перевищує середньообласний показник по промисловості Закарпаття. І головне, що заробітна плата на підприємствах галузі виплачується своєчасно. Є зрушення і у колдоговірній роботі, підвищенні соціальної спрямованості колективних договорів, ними стовідсотково охоплені всі працюючі. Позитивним є і те, що на підприємствах галузі працює чимало молоді.

Завдяки мобілізації всіх внутрішніх резервів стабільно працюють підприємства галузі – ТОВ «Укран Абітекс» м. Берегово, ПАТ «ГРОНО-ТЕКС» м. Виноградово, ПАТ МТФ «Мрія» м. Мукачево, ТОВ «Мукачівська швейна фабрика», яка торік відзначила своє 70-річчя. Адміністрації та профспілкові комітети цих підприємств на місцях спільно вирішують питання розвитку і модернізації виробництва, соціально-побутові питання, турбуються про людей в умовах фінансово-економічної кризи. Виділяються кошти на виплату працюючим та членам їх сімей пільг і компенсацій, не передбачених законодавством, а також на охорону праці. Всі первинні профспілкові організації галузі отримують від роботодавців відрахування на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу у розмірі 0,3% фонду оплати праці.

На жаль, незважаючи на неодноразові зусилля профспілки, галузі бракує державної підтримки. Урядові програми, в яких її визнано в числі пріоритетних, залишається тільки на папері, не містять конкретних дій щодо їх реалізації. Тож доводиться керівникам та профспілковим комітетам підприємств Закарпаття на місцях вирішувати усі існуючі проблеми самотужки. До того ж, профспілкові організації створено далеко не на всіх підприємствах галузі нашого краю, що викликано небажанням іноземних інвесторів мати профспілку. А шкода…

Але попри все, голова обласної організації профспілки Магдалина Глушеня, голови профкомів ТОВ «Мукачівська швейна фабрика» – Жанна Охотнікова, ПАТ «ГРОНО-ТЕКС» м. Виноградово – Фіалка Морушко, ТОВ «Укран Абітекс» м. Берегово – Марія Дасів, ПАТ МТФ «Мрія» м. Мукачево – Наталія Шиманська налаштовані оптимістично: державний пріоритет галузь отримає не на словах, а на ділі.

 

На фото:

- голова Закарпатської обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості Магдалина Глушеня (крайня ліворуч) веде розмову із профспілковими активістами про проблеми галузі.

 

Фото автора

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-

гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради