17.02.24

У рамках Угоди про співпрацю між відділенням НСПП в Миколаївській області та Миколаївською обласною радою профспілок відбулось 46 заняття Громадського університету правових знань. Учасниками заходу стали позаштатні інституції НСПП, працівники Відділення та профспілковий актив області.

Захід розпочався вступним словом голови Миколаївської обласної ради профспілок, трудового арбітра НСПП Любові Онищенко. Вона ознайомила слухачів зі станом травматизму в Миколаївській області, з причинами нещасних випадків на виробництві у 2023 році та заходами їх запобігання.

alt

Любов Онищенко також ознайомила з Указом Президента України щодо продовження воєнного стану в Україні до 15 травня 2024 року та обмеження трудових прав та гарантій працівників в цих умовах.

alt

Керівник відділення НСПП в Миколаївській області Наталія Жуковська поінформувала присутніх, що відповідно до положень Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» розбіжності, що виникли між сторонами соціально-трудових відносин, щодоукладення, зміни та виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень є предметом реєстрації колективного трудового спору (конфлікту). З метою сприяння поліпшенню трудових відносин та запобігання виникненню конфліктних ситуацій, їх прогнозування та сприяння своєчасному їх вирішенню фахівці відділення надають консультації та проводять правороз’яснювальну роботу. Також повідомила про розробку законопроєкту «Про колективні трудові спори» та роботу над новою редакцією Закону України «Про соціальний діалог в Україні».

alt

Заступник начальника відділу з питань праці, сімейної та гендерної політики управління праці, надання соціальних послуг та сімейної політики Департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Інна Решетнікова виступила з питань колективно-договірного регулювання, порядку реєстрації колективних договорів та основні зауваження при їх реєстрації.

alt

Завідувачка відділу правової роботи обласної ради профспілок Олена Чернова ознайомила присутніх зі змінами передбаченими Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань», який набув чинності 24 грудня 2023 року.

Насамкінець всі бажаючі мали змогу поставити запитання та отримати вичерпні відповіді. За результатами роботи учасники засідання Громадського університету правових знань подякували організаторам за проведений захід.

Миколаївська обласна рада профспілок