1 20032424

19 березня за ініціативою Ради профспілок області в рамках Угоди про співпрацю з регіональним відділенням НСПП відбувся круглий стіл щодо прогнозування можливості ускладнення стану соціально-трудових відносин на підприємствах області.

Володимир Уєвич, Голова Ради профспілок області у вступному слові зазначив, що одним із основних чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин на підприємствах і в установах області є несвоєчасна виплата заробітної плати та зростання боргів з оплати праці.

Тому особлива увага профспілок краю приділяється моніторингу стану виплати заробітної плати на підприємствах і організаціях, охоплених профспілковим членством, задля своєчасного виявлення негативних тенденцій та забезпечення оперативного прийняття рішень з питань погашення підприємствами, установами і організаціями заборгованості із заробітної плати.

Його перший заступник, керівник Центру правової допомоги - Олександра Гринів інформувала присутніх про стан виплати заробітної плати працівникам області. Зокрема, станом на 01 березня цього року 7 підприємств, на яких діють профспілкові організації, проінформували про наявність боргів з оплати праці на загальну суму майже 83,2 млн. гривень. Незважаючи на те, що 2 підприємства повністю виплатили своїм працівникам заборговану заробітну плату (7,3 млн. грн.), загальна сума заборгованості впродовж останнього місяця зросла на 18,9% а в порівнянні з початком цього року – на 36,1 %. Така ситуація спричиняє нестабільну ситуацію на окремих підприємствах і загострює  трудові відносини в трудових колективах.

Про ситуацію на найбільшому підприємстві-боржнику із виплати заробітної плати – ТОВ “Карпатнафтохім”, розповів голова обласної ради профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості Ігор Бабій. На цьому підприємстві працівники з вересня минулого року не отримують заробітну плату, 20% працівників уже звільнилося, 120 осіб мобілізовано, 500 працівників знаходяться у відпустках без збереження заробітної плати, ще частина працівників знаходиться на лікарняних та за іншими обставинами не працює. Тенденція до зменшення чисельності персоналу продовжується. За словами заступника генерального директора підприємства Яреми Рудика – найгірша ситуація в тих цехах, які забезпечують роботу критичної інфраструктури. На сьогодні вирішити питання на територіальному рівні не можна. А отже є загроза виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) на виробничому рівні.

Вікторія Гринівська, начальник бюджетного управління департаменту фінансів облдержадміністрації проінформувала про стан і перспективи виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області у 2024 році. Вона сказала, що аналіз видатків місцевих бюджетів, що передбачені на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, свідчить про те, що потреба на вказану мету передбачена не в повному обсязі. Однак, зважаючи на занижені планові показники по доходах та маючи у своєму розпорядженні вільні залишки коштів, які склалися станом на 01.01.2024, можна зробити висновок, що громади мають достатньо фінансового ресурсу для врегулювання ситуації та недопущення виникнення кредиторської заборгованості по заробітній платі.

В обговоренні взяли участь голова обкому профспілки працівників охорони здоров’я Наталія Бирчак і голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Зоряна Король, які вказали на окремі проблемні питання, пов’язані з незабезпеченням своєчасності виплати заробітної плати працівникам закладів охорони здоров’я та педагогічним працівникам (оформлення пенсій, оплата за інклюзію, недотримання норм трудового законодавства в частині нарахування надбавок і доплат тощо). Проте вони констатували, що немає підстава прогнозувати ускладнення стану соціально-трудових відносин у закладах та організаціях цих сфер діяльності.

Керівник відділення НСПП в області Роман Баб’юк зазначив, які підприємства знаходяться на обліку у регіональному відділенні та проінформував про заходи, що вживаються відділенням з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів). Він надав роз’яснення щодо порядку реєстрацiї Нацiональною службою посередництва i примирення висунутих найманими працiвниками або профспiлкою вимог та колективних трудових спорiв.

4 20032425

Учасники круглого столу обговорили стан соціально-трудових відносин на інших підприємствах області, визначили проблемні питання і способи їх  вирішення та вчергове наголосили на необхідності прийняття законопроекту № 9510, яким передбачено, зокрема, створення в Україні гарантійної установи задля задоволення грошових вимог працівника у випадку неплатоспроможності роботодавця, що матиме переваги і для працівника, і для роботодавця.

За результатами зустрічі досягнуто домовленостей щодо подальшої співпраці, вжиття заходів з метою своєчасного реагування на ускладнення стану соціально-трудових відносин та запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів). Учасники заходу вказали на необхідність звернутися до Прем’єр-Міністра України Дениса Шмигаля щодо розгляду питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати на ТОВ “Карпатнафтохім” на черговому засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), а також рекомендували обласній раді профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості запропонувати працівникам підприємства звертатись до органів державної виконавчої служби щодо примусового стягнення заборгованих коштів.

Ради профспілок Івано-Франківської області

http://www.rpo.if.ua/index.php?act=page&id=3044