ЕС

 

«Обговорення секторальної частини Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС: поточний стан та подальші кроки», - така тема конференції, яка відбулась 22 квітня у Києві. Вона організована Урядовим офісом з питань європейської інтеграції.

У заході взяли участь представники законодавчої, виконавчої гілок влади, роботодавців, профспілок, громадських організацій, бізнесу. Вони обговорили такі питання, як політичний вимір Угоди про Асоціацію, реалізація її секторальної частини та інші.

 

ЕС1

 

У своєму виступі на конференції Голова Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий говорив про політичний та громадській вимір, соціально-економічні ризики, вискоку ціну для населення нашої країни та позитивні перспективи Асоціації між Україною та ЄС. Він зазначив, що метою Платформи має бути не тільки моніторинг того, як реалізуються умови Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, але й захист законних прав та інтересів людини праці. Він підкреслив, що зі свого боку громадські організації вимагають от тих, кого вони делегували представлять їхні інтереси в Платформі, патронату як з точки зору просування тих заходів, які прописані в Угоді, так і захисту іх інтересів в діалозі із виконавчою та законодавчою гілками влади.

 

ЕС2

 

Григорій Осовий проінформував присутніх про структуру, цілі та завдання Української сторони Платформи. Він також розповів про зустрічі між сторонами-партнерами Платформи з боку України та Євросоюзу, наголосивши, що найближча з них відбудеться у вівторок, 26 квітня у Києві. «Ми маємо сконсолідувати свої думки і прагнення підготувати у поточному році, як було домовлено у Брюселі, ще дві доповіді з найбільш актуальних питань, - сказав Голова ФПУ. - Наприклад, ми як представники профспілкової сторони пропонуємо опрацювати тему функціонування ринків праці в Україні та ЄС, де у нас є відмінності, а де є спільне бачення. Угода передбачає і перетік капіталів, і товарів та послуг. Це відкрити ринки на відміну від ринків праці. Це тема дуже важлива, бо вона зачіпає інтереси багатьох людей».

 

ЕС3

 

Що стосується політичного та громадського виміру Асоціації, Григорій Осовий підкреслив, що намагання до європейського шляху притаманно для більшості українців. До речи, п’ятирічна програма діяльності Федерації профспілок, яка була затверджена на VII з’їзді ФПУ, так і називається «Європейський вибір». Це означає, що громадянське суспільство не звертає з курсу, який було визначено державою. Але є великі питання і навіть розчарування на шляху реалізації цього курсу. Голова ФПУ навів шокуючи цифри і факти, які свідчать, що становище людини праці в Україні не може не визивати занепокоєння. Після дій так званих «реформаторів», падіння ВВП побило всі рекорди, кількість втрачених робочих місць перевалило за мільйон. Все це не може не турбувати суспільство і профспілки, якщо враховувати ті немалі ризики, що несе вхід України у зону вільної торгівлі з Європою, відкриття українського ринку праці. Скажімо, тільки минулого року українські товаровиробники втратили у відносинах з європейськими партнерами 4 млрд. євро,а це означає, що звертаються робочі місця в Україні.

 

ЕС4

 

Григорій Осовий акцентував, що для України альтернативи європейському вибору немає. Але всім – і державі, і роботодавцям, і громадському суспільству треба зробити все, щоб цей процес був мінімально проблемний і болісний для людини праці в нашої країні. Тому Українська сторона Платформи, ФПУ та її членські організації будуть робити все залежне від них для удосконалення цього процесу, повноцінного захисті прав та інтересів працівників. «Європейському вибору альтернативи немає, але треба мінімізувати пов’язанні з ним риски», - зазначив профспілковий лідер.

 

ЕС5

 

Прес-центр ФПУ