41

Як правило, найбільшого успіху досягає той, хто має в своєму розпорядженні кращу інформацію. З відповідною метою та згідно плану основних заходів Закарпатської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України 28 червня 2023 року у онлайн форматі відбувся семінар для голів районних, об'єднаних, міських організацій Профспілки,профкомів закладів вищої освіти.

Про це повідомила Пресслужба Закарпатської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Відкрила захід голова обласної організації Профспілки Тетяна Повханич, яка привітала учасників із Днем Конституції України і побажала плідної роботи та активності під час обговорення засвоєного навчального матеріалу.

Про нове в законодавстві України щодо колективних угод та договорів та власне прийняття нового Закону України «Про колективні угоди та договори» від 23.02.2023 № 2937-ІХ проінформувала юрисконсульт обласної організації Профспілки Ганна Ключевська.

Зокрема, було проаналізовано основні статті Закону та підкреслено на профспілкових аспектах у ньому.

Серед ключових переваг нормативного документу юрисконсульт обласної організації Профспілки виділила наступне:

- закріплення принципу покращення становища працівника на кожному з рівнів колективно-договірного регулювання;

- унеможливлення укладення трудових договорів, що знижують рівень трудових гарантій працівників;

- закріплення пріоритетного права профспілок на ведення колективних переговорів;

- розширення орієнтовного змісту колективних договорів;

- запровадження можливості укладати колективні угоди для

профспілок, які не мають репрезентативних партнерських організацій роботодавців.

Також було наголошено, що автоматично з прийняттям ЗУ «Про Колективні договори» було подано Проєкт Закону України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності в сфері колективно-договірної діяльності" (реєстр. № 7629), в якому хотять передбачити оновлений розмір штрафних санкцій:

- ухилення від участі в колективних переговорах – від 10 до 50 н.м.д.г. (чинна норма – від 3 до 10);

- ненадання інформації, необхідної для ведення переговорів і

здійснення контролю за виконанням угод, договорів – від 5 до 10 н.м.д.г. (чинна норма – від 1 до 5);

- накладення штрафу за ненадання працівнику особами, які представляють роботодавця, інформації про укладення колективного договору, внесення до нього змін і доповнень – від 5 до 10 н.м.д.г. (наразі відсутній).

Другим спікером семінару виступив Федір Смірнов, спеціаліст обласної організації Профспілки з внутріспілкової та інформаційної роботи.

Враховуючи той факт, що сучасне суспільство вимагає постійних ефективних комунікацій на різних майданчиках, темою навчання була «Комунікація з профактивом в умовах воєнного стану, інформаційні технології та каналикомунікації».

Спеціаліст висвітлив тему горизонталі комунікації у профспілкових організаціях, проаналізував відмінності між групами та спільнотами, каналами і сторінками у популярних месенджерах та соціальних мережах, детально описав процес створення різних комунікаційних каналів.

Наостанок Федір Смірнов поділився з учасниками семінару корисними сервісами та ресурсами для покращення ведення інформаційного напрямку діяльності у профспілкових організаціях.

2

Пресцентр Закарпатської облпрофради