ТУР

 

Гірники вийшли до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, щоб нагадати владі про вимоги по забезпеченню гідної праці та гідного життя для людини праці. Про це сказав в ексклюзивному інтерв’ю Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Туроманов.

Віктор Іванович наголосив на тому, що у цьому році це вже друга така акція протесту гірників. 28 січня представники трудових колективів також пікетували будівлю Кабінету Міністрів. Тоді було висунуто дві головні вимоги – повернути держпідримку галузі та пільги для шахтарів, які ліквідувала Верховна Рада у грудні 2014 року. Пройшов час, але ці проблеми так і не вирішено. «Меморандум, що ми тоді напрацювали, практично не втілюються у життя, проблеми залишаються, - зазначив представник профспілок. – Тому ми, профспілки, трудові колективи, народні депутати, звернулись до Прем’єр-міністра з проханням вирішувати ці питання хоча б на рівні віце-прем’єра. Але і це питання не вирішено. Тому 17 лютого пленум нашої Профспілки вирішив провести акцію протесту біля парламенту під час розгляду народними депутатами Держбюджету».

Віктор Турманов підкреслив, що шахтарі приїхали до Києва, щоб переконати депутатів в необхідності підтримати гірників і щоб нарешті було вирішено питання щодо держпідтримки галузі.

- На Ваш погляд, на цей раз Уряд прислухається до голосу шахтарів чи знову проігнорує їхні вимоги?

- Після першої акції Уряд виділив 200 млн. гривень, щоб «погасити» грудневою зарплату. А що ж січень, лютий, березень? Нічого не передбачається. Ми категорично з цим не згодні. Тому шахтарі знаходяться сьогодні тут. Тому вони готові використовувати всі передбачені законом форми і методи вирішення трудових спорів.

- А що ви будете робити зараз?

- Ми передамо своє звернення у Верховну Раду, всім народним депутатам. Вони мають підтримати вугільну галузь – основу паливно-енергетичного комплексу. Вони мають розуміти: якщо ми загубимо цей комплекс, то гірше стане всій Україні.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ