СТОЛ2

Профспілки виступають за неухильне забезпечення права працівників на страйк як ефективної форми захисту трудових прав і стали ініціатором всесвітньої дискусії на цю тему. Про це заявив Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий у виступі під час круглого столу «Право на страйк – фундаментальна конституційна гарантія працівників України», що відбувся 24 березня.

Профспілковий лідер зазначив, що ця дискусія проходила 18 лютого також в Україні. «Ми зробили офіційні запити до Уряду та об’єднань організацій роботодавців з приводу висловлення позиції з цього питання? – наголосив він. – Роботодавці у певній мірі ухилились від відповіді на поставлене запитання: чи підтримують вони зміст Конвенції МОТ №87, де мова йде про визнання права на страйк? Вони відповіли приблизно таким чином: якщо у працівників таке право є, то ми готові до дискусії в рамках Міжнародної організації праці і будемо в якості альтернативі висувати право захисту бізнесу або роботодавця від страйків».

СТОЛ

Григорій Осовий наповнив, що профспілки досить інтенсивно почали дискусію про право на страйк ще з початку 90-х років минулого сторіччя. Але тоді склад українського парламенту був таким, що з 450 депутатів було приблизно 330 радянських директорів підприємств. Вони, звичайно, навіть чути не хотіли про право працівників на страйк. Тем не менш, в Конституції 1996 року український парламент визнав це право і в його розвиток вже формувалось вітчизняне законодавство. Треба додати, що в більшості країн світу це право також закріплено у конституціях.

Голова ФПУ також підкреслив, що в Україні страйки не набули широкого застосування. За його словами, вони мали імпульсивний характер на початку та в кінці 90-х років минулого сторіччя, коли дві третини працівників в Україні не отримували своєчасно зарплату. З початку 2000-х років чисельність страйків скоротилося. З одного боку, в 1998 році вже був закон, відповідно якому створювалась Національна служба посередництва і примирення України, яка допомагала вирішувати трудові спори. З іншого боку, з 2001 року по 2007 рік зріст заробітної плати становив у середньому до 30% за рік.

СТОЛ1

За останні роки, зазначив Григорій Осовий, щорічно відбуваються 10-15 страйків. Це пов’язано з досить складним законодавством, а також з невірою людей вирішити проблеми через цей законний спосіб відстоювання своїх прав.

«Страйк – це крайній засіб, - наголосив профспілковий лідер. - Повинні працювати закони, треба, перш за все, не створювати передумов для страйків. Тому профспілки будуть одночасно відстоювати право працівників на страйк і шукати шляхи вдосконалення соціального діалогу. Зараз в Федерації профспілок підготували законопроект про внесення змін в вітчизняне законодавство з питань реалізації права працівників на страйк. Це актуально тому, що це право обмежено зараз майже 23 законами. які фактично відміняють конституційне право людей. Тому питання про право працівників на страйк необхідно повертати в русло визнання на законодавчому рівні. Зі свого боку профспілки будуть робити все можливе, щоб пришвидшити цей процес».

СТОЛ3

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ