WO2I3341

 

 

Наближається чергова річниця початку Революції гідності. Безумовно, одним з її яскравих символів став Будинок профспілок на столичному Майдані Незалежності, де знаходився штаб опору, і розгорнулися драматичні події, що змінили хід української історії. В результаті тих буремних подій його було зруйновано та спалено. У якому стані він зараз перебуває, які дії здійснює Федерація профспілок України, щоб його відродити?

На ці та інші запитання ми попросили відповісти заступника Голови Федерації профспілок України Володимира Саєнка.        

 

- Володимире Володимировичу, з чого Федерація профспілок України розпочала відбудову свого Будинку на Майдані?

 

-  По-перше, була проведена ретельна інструментальна експертиза, яка підтвердила нашу думку, що цей будинок не потрібно демонтувати, як дехто пропонував у владних кабінетах, що він повністю підлягає відбудові. Після чого Президія ФПУ прийняла програму відбудови, де визначила, що і як потрібно для цього зробити, черговість проведення таких заходів. Було створено Благодійний фонд «Відродження Будинку профспілок». Ми звернулися за фінансовою допомогою до українських, зарубіжних профспілок, міжнародних організацій.

 

- А якими були перші практичні дії щодо відбудови Будинку профспілок?

 

- На конкурсній основі Благодійний фонд обрав будівельну компанію, яка провела перші необхідні для відбудови роботи. Зокрема за півроку вона повністю очистила будинок від пошкоджених конструкцій та сміття, якого було вивезено біля 15 тис. тон. Це був перший етап, після чого ми провели повторну експертизу і оголосили конкурс проектів для відбудови Будинку профспілок.

 

- Скільки коштів вдалося акумулювати на рахунку Благодійного фонду?

 

- На жаль поки вдалось зібрати лише 5 відсотків тих коштів, які необхідні для відбудови. Тому ми вимушені були шукати інші механізми фінансування. У зв’язку з цим Президія ФПУ одноголосно прийняла рішення  про оголошення конкурсу для інвесторів. Спочатку ми пропонували їм в обмін на відбудову здати в довгострокову оренду частину приміщень у Будинку спілок. Але за півроку ми не отримали жодної пропозиції. Потім Президія ФПУ вирішила передати інвестору частину приміщень  у власність. Загальна площа будинку складає 17,5 тис. кв. м. Ми запропонували біля 5,5 тисяч кв. м. у власність інвесторам за повну відбудову нашого приміщення. На таку пропозицію відгукнулися 8 потенційних інвесторів. У кожного були свої умови. Наприклад, один говорив: я забираю ваше приміщення, а у дворі вам будую інше. Другий збирався будувати готель зі сторони Хрещатика, але його площа перевищувала б ту, що ми могли запропонувати. Врешті-решт, на засіданні Благодійного фонду, а потім і Президії ФПУ було визначено компанію-переможця, яка погодилася в обмін на частину нашого приміщення (5.5 тис. кв.м.), по нашим проектам і розрахункам повністю відбудувати Будинок профспілок.

 

- Яка частина будинку залишається у профспілок?

 

- 12 тисяч квадратних метрів. У інвестора – 5,5 тис. кв.м, або 30 відсотків від всієї площі будинку.

 

- Багато хто зараз говорить про те, що в приміщенні Будинку профспілок має бути або музей Революції гідності, або меморіальна дошка. Словом, те, що нагадувало б людям, що саме тут діяв штаб Революції. Яка думка з цього приводу у профспілок?

 

-   Ми не тільки підтримуємо цю ідею. Є конкретне рішення Президії ФПУ про відкриття такого музею в нашому приміщенні після його відбудови.  Яким він буде, що там буде, - все це вирішиться після обговорення за участю громадськості.

 

- Володимире Володимировичу, багатьох наших читачів цікавить питання – коли саме завершиться відбудова Будинку профспілок, коли профспілкові організації зможуть тут відсвяткувати новосілля?

 

- За розрахунками, будівельні роботи можуть тривати 1,5 роки. Фасадну частину плануємо відновити вже до весни 2016 року, а до весни 2017 року плануємо завершити внутрішні роботи. Можливо все це було б швидше, якщо б нам Уряд чи КМДА допомогли. Адже не ми спалили свій Будинок. Досі ніхто не поніс відповідальність за це. Досі не вирішено питання про матеріальне відшкодування власнику цього майна, тобто профспілкам. Більше того, у цьому році ми навіть сплачуємо податок за користування землею, якою, зрозуміла річ, ми зараз не користуємось! Ми постраждали, а нам ні Кабмін, ні Київська міська влада не тільки не допомагають, але й ще чогось від нас вимагають. І хто сьогодні буде це приміщення відбудовувати? Хто дасть необхідні 200 млн. гривень на цю відбудову? Ось тому ми і намагаємось знайти якийсь вихід з цього положення, ми вимушені самі з допомогою інвесторів відроджувати свій Будинок на Майдані. Переконаний: відбудований Будинок профспілок на Майдані стане символом національного відродження.

 

Прес-центр ФПУ