696106t41h774a

 

«Об’єднання заради праці, дій і солідарності!» - під таким гаслом з 11 по 13 квітня 2013 року в Мадриді відбувся 41-й Конгрес Загальної спілки трудящих Іспанії (ЗСТ). У Конгресі взяло участь 600 делегатів ЗСТ і близько 200 гостей.

У Конгресі взяли участь уповноважена з прав людини Соледад Босерріл, Генеральний секретар Іспанської соціалістичної робітничої партії (ІСРП) Альфредо Перес Рубалькаба, парламентський представник Ініціативи для Каталонії Хуан Коскуб’єла, перший заступник мера Мадрида Консепсьйон Данкауса, голова Соціальної і економічної ради Маркос Пенья, голова Ради у справах молоді Іспанії Рікардо Ібарра та багато інших.

Міжнародні профспілкові організації на Конгресі представляли, зокрема, Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) Шарон Барроу, Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) Бернадетт Сеголь та Генеральний секретар Міжнародної конфедерації праці (CSA) Віктор Баес.

З’їзд відкрив секретар ЗСТ з організаційних та інформаційних питань Хосе Хав'єр Кубійо. Після привітальної промови слово надавалося президенту Державної федерації лесбіянок, геїв, транссексуалів і бісексуалів (FELGTB) Родріго Гарсія Боте, генеральному секретарю Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) Шарон Барроу, Генеральному секретарю Конфедерації робітничих комісій (CCOO) Ігнасіо Фернандес Тохо і, звичайно, Генеральному секретарю ЗСТ Кандідо Мендес.

Основними питаннями, які обговорили учасники Конгресу були: економічний спад, високий рівень безробіття і невиправдане скорочення робочих місць. Кандідо Мендес наголосив на неспроможності уряду країни «освітити народу шлях виходу із надскладної економічної ситуації, вирішити серйозні суспільні питання і захистити права трудящих».

Учасники Конгресу розглянули альтернативи боротьби з кризою та подолання економічного занепаду, необхідність збереження соціальної єдності і наголосили на тому, що створення нових робочих місць є сьогодні пріоритетним завданням. Серед основних складових потрібної країні нової моделі виробництва названо розвиток знань і технологій та зміцнення промислового і технологічного секторів.

Під час Конгресу працювало чотири комісії: члени однієї з них працювали над нормами та регламентом З’їзду (до складу входило 60 делегатів - 10% від загального числа) і обговорили 916 поправок; Комісія із внутрішнього порядку (складалася з 75 делегатів, 12,5% від загального числа) і проаналізували 1223 поправки і Програма дій ЗСТ була предметом обговорення у двох різних комісіях, в яких взяли участь 465 делегатів, що проаналізували 1801 поправок.

На Конгресі було обрано новий склад Конфедеративних органів та переобрано Кандідо Мендеса Генеральним секретарем Загальної спілки трудящих Іспанії.

На церемонії закриття 41-го Конгресу Кандідо Мендес заявив, що профспілки обов’язково підтримають уряд, але для цього останньому потрібно захищати інтереси іспанського народу у європейських установах.

 

 

Департамент міжнародної роботи ФПУ