DSC06651 

Перше засідання другого робочого дня Регіональної конференції з питань захисту працівників-мігрантів шляхом співпраці між європейськими профспілками розпочалося зі вступного слова голови представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) у Молдові Антоніо Полоза. Після цього учасники конференції заслухали виступ міжнародного експерта з питань зайнятості Франческо Панзіки, присвячений статистиці трудової міграції відповідних країн.

На другому засіданні досвідом захисту прав трудових мігрантів у Росії (законодавча основа, колективно-договірне регулювання, статистика, вирішення трудових спорів, охорона праці тощо) з присутніми поділилися радник заступника голови Федерації незалежних профспілок Росії Наталія Хофманн та заступник голови Конфедерації праці Росії Іван Мілих.

Третє і заключне засідання конференції під головуванням голови Національної конфедерації профспілок Молдови Олег Будзи було присвячене засобам та механізмам створення мереж допомоги працівникам-мігрантам у країнах походження та призначення. Презентацію з цього питання зробив міжнародний експерт з питань зайнятості Франческо Панзіка. Приклади успішного функціонування таких мереж та протоколу про співпрацю між Конгресом тред-юніонів Великобританії і Загальною конфедерацією трудящих Португалії (ЗКТП) навів керівник департаменту міжнародної роботи ЗКТП Фернандо Маурісіо.

Підсумки конференції підбила субрегіональний координатор проекту технічного співробітництва ЄС та Міжнародного бюро праці (МБП) «Ефективне управління трудовою міграцією та її кваліфікаційними аспектами» та співробітник Субрегіонального бюро МОП для країн
Центральної та Східної Європи
у Будапешті Анна Фаркаш.

Після закінчення конференції голова Національної конфедерації профспілок Молдови Олег Будза представив протоколи про співпрацю (угоди, які передбачають співпрацю з конкретних питань), а потім відбулася процедура їх підписання представниками усіх національних профцентрів Італії, Молдови та України. Зокрема за дорученням Президії ФПУ заступник Голови ФПУ Сергій Українець підписав Протокол про співпрацю між Федерацією профспілок України та національними профцентрами Італії (Конфедерацією профспілок італійських працівників, Загальною конфедерацією італійських працівників та Італійською спілкою праці).

 

Учасники процедури підписання відповіли на запитання журналістів місцевих ЗМІ, наголошуючи на значенні протоколів для працівників-мігрантів.

 

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ

 

DSC06640

 

DSC06657

 

DSC06645