DSC06712

18-20 червня у м. Відень (Австрія) під гаслом: «Наша місія – справедливість» відбувся 18-й черговий з’їзд Об’єднання австрійських профспілок (ОАП).

Делегація Федерації профспілок України на чолі з її в.о. заступника Голови Володимиром Саєнком взяла участь у роботі з'їзду на запрошення ОАП. На з'їзд прибули представники міжнародних профспілкових організацій та національних профцентрів з понад 35 країн Європи.

З'їзд ОАП прийняв програму основоположних принципів, якими організація буде керуватися у своїй діяльності у найближчому майбутньому. У роботі з'їзду взяли участь понад 500 делегатів з правом голосу, а також близько 500 гостей.

З’їзд розпочався з виступу голови ОАП Еріха Фоглара. На початку свого виступу голова ОАП розповів про поточну економічну ситуацію у Європі: «Під тиском фінансових ринків, кредиторів та «трійки» політика жорсткої економії створила катастрофічні умови у країнах, що постраждали від кризи, й особливо серйозно вони вплинули на населення ​​цих країн. Одним з наслідків цього став високий рівень безробіття – 26 млн. осіб у ЄС, з яких 6 млн. – молодь. Цей «рекорд» став абсолютним доказом провальної політики Європейського союзу щодо виходу з кризи» – зазначив він.

Тим не менш, є країни, які пішли іншим шляхом, і Австрія належать до них: «Бо у неї є сильні профспілки і функціонує соціальний діалог».

З вітальним словом до учасників з'їзду звернулися також Генеральний секретар ЄКП і ПЄРР Бернадетт Сеголь, канцлер Австрії Вернер Фейманн та президент Австрії Хайнц Фішер.

У ході дискусій, які пройшли під час з'їзду, пролунала думка про те, що до розвитку подій слід підходити зі стриманим оптимізмом, що у будь-якій кризі слід знаходити і використовувати і позитивні аспекти, і нові можливості, що відкриваються, наприклад, навчання новим спеціальностям у разі закриття підприємств або скорочення робочих місць, що загальна ситуація в Австрії все ж краща, ніж у багатьох інших країнах Європи.

ОАП вдається стримувати зниження рівня членства, яке зумовлюється і закриттям багатьох підприємств. Наразі в ОАП налічується близько 1,2 млн. членів. Останні десятиліття в ОАП йде процес злиття членських організацій, що входять до нього. Якщо при створенні ОАП у 1945 році їх налічувалося 14, то після того, як на попередньому з'їзді було оголошено про злиття ще двох галузевих профспілок, їх стало 7.

У перервах між засіданнями відбулися зустрічі в.о. заступника Голови ФПУ Володимира Саєнка з керівниками профцентрів Грузії, Латвії, Литви та інших країн під час яких сторони висловили зацікавленість у поглибленні всебічних стосунків з ФПУ.

19 червня зарубіжних гостей прийняв у своїй резиденції «Хофбург» президент Австрійської Республіки Хайнц Фішер.

20 червня переважною більшістю голосів делегати з’їзду переобрали на наступний п’ятирічний термін чинного голову ОАП Еріха Фоглара.

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ

DSC06714