cbn 3 facebook Feb 2018 950px 0

Новини європейських профспілок працівників громадського обслуговування про переговори, оплату та умови праці, права профспілок, страйки і протести, Липень 2023 року, № 14

Румунія: подальший прогрес у переговорах про охорону здоров’я та медичну допомогу

Хорватія: національний протест з нагоди 18-го дня страйку працівників системи правосуддя

Іспанія: профспілки закликають до посередництва в суперечці з міністерством юстиції

Чехія: протести проти жорсткої економії тривають

Данія: профспілки реагують на детальний аналіз зарплат у державному секторі

Норвегія: серія угод про оплату праці працівників приватного сектору по догляду за дітьми

Швеція: напружений переговорний період для профспілки працівників муніципальних послуг

Німеччина: працівники церковної організації грають м’язами на переговорах

Австрія: працівники церковних будинків престарілих отримують 8% надбавки до зарплати та скорочення робочого дня

Нідерланди: підвищення заробітної плати для працівників у сфері догляду за людьми з інвалідністю та служби крові

Світ: звіт про права профспілок малює похмуру картину

Великобританія: У сфері охорони здоров'я тривають зарплатні протести

Румунія: подальший прогрес у переговорах про охорону здоров’я та медичну допомогу

Переговори між профспілкою працівників охорони здоров’я Sanitas та урядом продовжуються з метою виконання ключових вимог профспілки щодо оплати та умов праці на додаток до успіхів, про які повідомлялося в попередньому інформаційному бюлетені. Всі категорії працівників охорони здоров’я отримають підвищення заробітної плати з 1 серпня, що є частковою авансовою виплатою підвищення, яке буде передбачено новим законом про оплату праці. З 1 серпня низка професій також отримає доплати за чергування, які становитимуть від 100 до 1000 леїв (20-200 євро). Міністерство охорони здоров’я негайно розпочне процес набору 4000 нових посад із загальною кількістю 14 тисяч. Профспілка вважає, що ці та інші переваги, про які вже ведуться переговори, є початком вирішення багатьох вимог, які профспілка відстоювала протягом останніх п’яти років. Наступні виклики будуть пов’язані з переговорами про укладення колективних договорів для сектору, в тому числі в сфері соціальних послуг, де угода не укладалася протягом 15 років.

Хорватія: національний протест з нагоди 18-го дня страйку працівників системи правосуддя

Члени SDLSN продовжують свою тотальну акцію з вимогою підвищення заробітної плати для всіх працівників Міністерства юстиції, і вони продемонстрували силу своїх почуттів під час великої демонстрації в Загребі 30 червня, до якої приєдналися члени профспілки з усієї країни. Профспілка продовжує наголошувати на низькій заробітній платі своїх членів на противагу їхньому високому рівню підготовки, кваліфікації, відповідальності та великому робочому навантаженню. Профспілка SDLSN вже багато років закликає до покращення оплати та умов праці для працівників сектору.

Іспанія: профспілки закликають до посередництва в суперечці з міністерством юстиції

Після загальнонаціональної демонстрації в Мадриді 27 червня та мобілізацій по всій країні 29 червня профспілки, які беруть участь у тривалому страйку в міністерстві юстиції, в тому числі FSC-CCOO та FeSP-UGT, офіційно звернулися з проханням розпочати процедуру медіації для врегулювання конфлікту. Від самого початку профспілки були відкриті до переговорів, але зустріли категоричну відмову з боку міністра юстиції Пілар Льоп. Процедура викладена в законодавстві, що дозволяє державним адміністраціям і профспілкам домовитися про позасудове врегулювання спорів третьою стороною, за допомогою процедури медіації та арбітражу. Страйк мав значний вплив на роботу органів правосуддя: за оцінками профспілок, понад півтора мільйона судових засідань і 15 мільйонів судових проваджень були паралізовані.

Чехія: протести проти жорсткої економії тривають

Профспілки продовжують акції протесту проти уряду, його заходів жорсткої економії та відмови від соціального діалогу. Після першого маршу в Страконіце 27 червня відбулися подальші мобілізації у Зліні та Остраві, а 29 червня в Празі відбувся мітинг профспілок державного сектору, в якому взяли участь членські організації ЄФПГО. Профспілки оприлюднили публічну заяву, в якій закликали уряд відкликати свої пропозиції щодо скорочення бюджету та зарплат у державному секторі і не повторювати помилок уряду 2010 року, який запровадив жорстку економію у всіх сферах суспільних послуг. Акції підтримуються конфедерацією CMKOS.

Данія: профспілки реагують на детальний аналіз зарплат у державному секторі

Минулого місяця Комітет з питань структури заробітної плати підготував детальний звіт про оплату праці в державному секторі як основу для тристоронньої дискусії, яка має розпочатися восени і вплинути на переговори щодо наступних трирічних колективних договорів у державному секторі, які триватимуть з квітня 2024 року. Комітет за участі профспілок був створений у 2021 році як перший крок у спробі вирішити постійну проблему нерівності в оплаті праці в державному секторі та значного дефіциту кадрів у багатьох професіях. Початкова реакція багатьох членських організацій ЄФПГО полягала в тому, що вони вітали дослідження як основу для переговорів і підтвердження того, що оплата праці в секторах і професіях, де домінують жінки, як правило, нижча, ніж у секторах і професіях, де домінують чоловіки. Однак існує певне занепокоєння щодо способу представлення деяких даних, зокрема, заголовні цифри про заробітки медсестер, наприклад, включають надбавки за ненормований робочий день, що, на думку деяких профспілок, не дозволяє належним чином порівняти нормальну заробітну плату з іншими професіями. Кілька профспілок стверджують, що звіт демонструє, наскільки їхні члени недоотримують заробітну плату, і закликають гарантувати, що додаткове фінансування, виділене урядом, має бути спрямоване на подолання нерівності в оплаті праці, а не призводити до ситуації, коли одні працівники виграють, а інші програють. Серед членських організацій ЄФПГО, які опублікували першу реакцію, – FOA, DSR, HK Kommunal, HK Stat, SL, DS, HKKF і FF.

Норвегія: серія угод про оплату праці працівників приватного сектору по догляду за дітьми

Членські організації ЄФПГО Fagforbundet і Delta разом з іншими профспілками брали участь у переговорах щодо низки подібних угод про оплату праці для працівників, охоплених різними колективними договорами в приватному секторі. Асистенти та кваліфіковані працівники групи дитячих садків PBL отримали надбавку до річної зарплати у розмірі 25800 норвезьких крон (2200 євро), а вчителі та керівники навчальних закладів – 30000 норвезьких крон (2560 євро). Загальне збільшення витрат на 5,4% відповідає зростанню витрат у державному секторі. Підвищення на 5,4% також торкнеться дитячих закладів, якими керує компанія Norlandia, що перейшла на угоду, укладену організацією роботодавців Spekter. Після переходу компанії на нову угоду буде створено комітет, який займатиметься гармонізацією тарифів. У дитячих садках, на які поширюється дія угоди Конфедерації норвезьких підприємств (NHO), тариф зросте на 10,50 норвезьких крон (0,90 євро) за годину, що становить 20475 норвезьких крон (1750 євро) на рік. І, нарешті, працівники, охоплені угодою FUS, отримають загальне підвищення щонайменше на 25800 норвезьких крон (2200 євро) та 26300 норвезьких крон (2245 євро) для кваліфікованих працівників з повним стажем роботи.

Швеція: напружений переговорний період для профспілки працівників муніципальних послуг

Профспілка Kommunal уклала низку дворічних угод, які охоплюють широке коло працівників, включаючи тих, хто працює у сфері обслуговування будівель, спортивних споруд, ветеринарної допомоги, догляду за тваринами та їх дресирування, сільського господарства та зоопарків, а також обслуговування рослин на робочому місці. Угоди відповідають основним тенденціям ринку праці: за два роки кількість працівників зросла на 7,4%, з яких 4,1% – у перший рік і 3,3% – у другий. Угода, що охоплює спортивні споруди, передбачає спеціальний фонд для щомісячних підвищень для штатних працівників у розмірі 1029 шведських крон (87 євро) у липні 2023 року та 935 шведських крон (80 євро) у липні 2024 року.

Німеччина: працівники церковної організації грають м’язами на переговорах

Вперше працівники закладів догляду, якими опікується протестантська церква в Гессені (центрально-західна Німеччина), мобілізувалися на підтримку своєї профспілки ver.di у колективних переговорах. Працівники мають колективний договір лише з квітня 2022 року, тому отримання підтримки їхньої ключової вимоги – підвищення зарплати на 450 євро на місяць – є для них новим досвідом. Їм вдалося зібрати понад 550 підписів під петицією, переданою керівництву. У минулому оплата та умови праці були просто викладені в керівних принципах церковного трудового договору. Колективний договір, укладений між ver.di та Асоціацією роботодавців у сфері догляду за людьми похилого віку Diakonie, охоплює близько 1700 працівників у різних установах. Вимога полягає у підвищенні фіксованої ставки на 450 євро на місяць для всіх працівників, щоб забезпечити особливу вигоду низькооплачуваним працівникам. Переговори поновляться 26 липня.

Австрія: працівники церковних будинків престарілих отримують 8% надбавки до зарплати та скорочення робочого дня

Після шести місяців переговорів працівники церковних будинків для людей похилого віку та будинків престарілих отримають підвищення заробітної плати на 8%, а також надбавку до прожиткового мінімуму в розмірі 1500 євро і скорочення на одну годину тижневої тривалості робочого часу до 39 годин. Угода охоплює близько 3600 працівників, а нова мінімальна місячна заробітна плата буде встановлена на рівні 1850,76 євро. Підвищення на 8% означає збільшення на 10,65%, якщо врахувати скорочення на одну годину. Профспілка Vida вела переговори щодо угоди, яка, на її думку, наближає церковного роботодавця до інших колективних договорів у секторі, хоча вона стверджує, що є ще багато можливостей для покращення, а також необхідні подальші заходи для вирішення проблеми нестачі кадрів.

Нідерланди: підвищення заробітної плати для працівників у сфері догляду за людьми з інвалідністю та служби крові

200 тисяч працівників, охоплених колективним договором про догляд за людьми з інвалідністю, отримують поетапне підвищення заробітної плати на 10% на додаток до 3,2%, вже виплачених у травні цього року, про що домовилися профспілки FNV і NU’91. Відбудуться два підвищення на 3% 1 вересня та 1 грудня (обидва з мінімальним розміром 80 євро), а у 2024 році – ще два підвищення на 2% у червні та грудні (обидва з мінімальним розміром 55 євро). Надбавка на проїзд буде подвоєна з 8 до 16 центів за кілометр. Тим часом, після складних переговорів профспілки некомерційної компанії Sanguin, що займається переливанням крові, включаючи FNV, уклали 12-місячну угоду, яка передбачає підвищення заробітної плати на 13,75% для найнижче оплачуваних працівників. З 5 лютого зарплати будуть підвищені на 1% з мінімальним підвищенням у 150 євро на місяць, а з 1 листопада 2023 року – ще на 5%. На Sanquin працює понад 2000 осіб, а новий колективний трудовий договір діє з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року.

Світ: звіт про права профспілок малює похмуру картину

 

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) опублікувала свій щорічний огляд прав профспілок, який вкотре засвідчує складне середовище для профспілок: 87% країн порушують право на страйк, а 79% – право на колективні переговори. В Європі Білорусь, Туреччина і Казахстан знову серед найгірших порушників, які не мають жодних гарантій прав профспілок. Сім європейських країн потрапили до наступної найгіршої категорії – систематичне порушення прав – Греція, Угорщина, Киргизстан, Північна Македонія, Румунія та Сербія. Огляд МКП показує, що ситуація погіршилася в Північній Македонії та Великобританії, причому головною проблемою в останній є подальше обмеження права на страйк у державному секторі.

Великобританія: У сфері охорони здоров'я тривають зарплатні протести

Хоча в Англії було укладено угоду про оплату праці, яка охоплює більшість працівників національної системи охорони здоров’я, вона не поширюється на всі групи, і не всі профспілки задоволені цією угодою. За результатами останнього голосування, проведеного профспілкою медсестер RCN, 85% голосів було віддано за продовження страйку, але обмежувальні правила щодо явки, встановлені законодавством Великобританії, означають, що будь-яка акція буде незаконною. Проте, члени профспілки Unite в різних галузях охорони здоров’я продовжують страйкувати, а молодші лікарі та консультанти, на яких поширюється інша система оплати праці, також проводять страйк. Тим часом рентгенологи, яких представляє профспілка SoR, проголосували за проведення страйку.