IMG 00094464e2b5 10723 098

10 липня Європейська Комісія вперше за останні десять років створила новий Секторальний комітет соціального діалогу ЄС: Комітет соціального діалогу у сфері соціальних послуг. Це оголошення було зроблено після ухвалення рекомендації Ради ЄС щодо посилення соціального діалогу в Європейському Союзі.

 

Європейська федерація профспілок громадського обслуговування (ЄФГО) та Федерація європейських соціальних роботодавців (соціальні роботодавці), репрезентативні соціальні партнери ЄС, які звернулися з відповідним проханням, вітають створення Комітету, який працюватиме над забезпеченням кращих умов праці для понад 9 мільйонів працівників соціальних служб в ЄС.

Сектор догляду є одним з найбільш швидкозростаючих секторів в ЄС. У 2022 році соціальні послуги становили майже 5% від загальної кількості робочої сили ЄС. За 10 років кількість працівників у секторі зросла на 15,5 %, що вдвічі перевищує середній показник для всієї робочої сили ЄС. Однак сектор також стикається з великими проблемами, особливо з точки зору зростаючого дефіциту кадрів і, водночас, зростаючих потреб у догляді за старіючим населенням.

У своїй Стратегії ЄС з догляду до 2022 року Комісія закликає держави-члени інвестувати в персонал соціальних служб та сприяти укладанню колективних договорів для підвищення привабливості сектору та подолання дефіциту кадрів.

ЄФПГО та Соціальні роботодавці вже більше десяти років працюють разом над зміцненням потенціалу національних соціальних партнерів у сфері соціальних послуг та розбудовою соціального діалогу як на рівні ЄС, так і на національному рівні в рамках проектів, що фінансуються ЄС.

Офіційний запит на створення нового Комітету був зроблений ЄФПГО та соціальними роботодавцями у червні 2021 року, а пізніше до нього приєдналася Рада європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR). 

Реагуючи на сьогоднішню відповідь Європейської Комісії, Генеральний секретар ЄФПГО Ян Віллем Ґаудріаан сказав "Сектор соціальних послуг вже давно характеризується низькою заробітною платою, важкими умовами праці, нестабільною зайнятістю та шкідливими гендерними стереотипами. Широко визнано, що одним з найважливіших шляхів вирішення цієї проблеми є соціальний діалог та колективні переговори. Для цього ми очікуємо, що Комісія виділить необхідні основні ресурси, що включають як політичну прихильність, так і практичну підтримку. Ми сподіваємося на амбітний і конструктивний діалог з нашими соціальними партнерами, Соціальними роботодавцями та CEMR, щоб досягти необхідних далекосяжних змін".

Грегор Томшизек, президент Соціальних роботодавців, сказав: "Незважаючи на те, що попит на соціальні послуги постійно зростає, сьогодні в секторі відчувається значна нестача кадрів. Щоб залучити та утримати кваліфікованих працівників, ми повинні підвищувати їхню кваліфікацію, покращувати умови праці та робити роботу в сфері догляду більш привабливою. Соціальний діалог відіграє важливу роль у цьому процесі. Соціальні роботодавці сподіваються на позитивну та плідну співпрацю як соціальні партнери в секторальному комітеті соціального діалогу у сфері соціальних послуг".

Пріоритети проекту робочої програми нового комітету включають, зокрема, умови праці, еволюцію робочих місць, навички та привабливість з метою надання доступних та якісних соціальних послуг. Це також дозволить соціальним службам розбудовувати потенціал, бути більш помітними та робити кращий внесок у державну соціальну політику.

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся:

Пабло Санчес: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або +32474626633

Тамара Гомес-Санчес: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Примітка для редакторів:

Європейська федерація профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО) - європейська федерація профспілок, яка представляє сектор соціальних послуг, охоплюючи мільйони працівників соціальної сфери в ЄС, країнах-кандидатах на вступ до ЄС, Норвегії, Великобританії та інших країнах, в тому числі і в Україні. ЄФПГО представляє працівників державних та некомерційних служб, а також приватних компаній, що надають послуги з догляду, таких як Clariane, Orpea та Colisee.

Федерація європейських соціальних роботодавців є голосом роботодавців у сфері соціальних послуг на європейському рівні, представляючи 31 члена з 20 країн. Сюди входять усі послуги з догляду та підтримки, особливо для людей похилого віку, людей з інвалідністю, дітей та інших виключених і знедолених осіб.

Європейський соціальний діалог - це дискусії, консультації, переговори та спільні дії за участю організацій, що представляють дві сторони галузі (роботодавців та працівників). Галузевий соціальний діалог - це соціальний діалог, що відбувається на галузевому рівні між європейськими профспілками та організаціями роботодавців певного сектору економіки. Галузевий соціальний діалог на європейському рівні використовує різноманітні інструменти для формалізації зобов'язань, взятих на себе соціальними партнерами, включаючи думки та спільні позиції, декларації, керівні принципи та кодекси поведінки, хартії та рамкові угоди. Угоди можуть бути запропоновані для імплементації Радою у вигляді Директиви, як це було у випадку з угодою про захист працівників охорони здоров'я від травм та інфекцій, спричинених медичними гострими предметами (Директива Ради 2010/32/ЄС).

Детальніше: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=480&langId=en

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ