358137688 989228169176927 130723

ЄКП та TUCA, які представляють 45 мільйонів працівників у Європі та 55 мільйонів працівників в Америці відповідно, вітають тісніше партнерство між нашими континентами.

Сьогодні, як ніколи раніше, ми стверджуємо, що це оновлене партнерство має ґрунтуватися на спільних цілях, включаючи прагнення до миру, захист демократії та прав людини, а також перерозподіл багатства і рівність.

Тісніша співпраця і торгівля між нашими регіонами повинна призвести до створення якісних робочих місць на благо наших працівників і наших суспільств. Торговельні та інвестиційні відносини між нашими двома регіонами не повинні відтворювати міжнародний розподіл праці, який залишає країни LAC у ролі видобувачів сировини та виробників з низькою доданою вартістю для постачання до ЄС.

Хоча безпека енергопостачання дійсно має вирішальне значення для екологічного переходу обох сторін, особливу увагу слід приділяти працівникам і місцевим громадам у ланцюжку енергопостачання, в тому числі у видобувних галузях.

Історія відносин між Європою та Латинською Америкою і Карибським басейном характеризується міграційними потоками між обома регіонами. Визнання прав мігрантів є фундаментальною вимогою профспілкового руху. Міграційна політика та політика притулку не повинна криміналізувати мігрантів. Ми вимагаємо, щоб міграційна політика та політика притулку ґрунтувалася на солідарності, відповідальності, застосуванні міжнародних законів, стандартів і конвенцій та повній повазі до прав людини.

Соціально-економічне становище працівників у найвіддаленіших регіонах ЄС в Латинській Америці та Карибському басейні також є критичним, а застосування соціального законодавства ЄС там також може бути піддане сумніву. Інтереси працівників цих регіонів мають бути враховані ЄС, в тому числі в рамках партнерства ЄС - CELAC. Посилення співпраці між LAC і найвіддаленішими регіонами ЄС, як запропоновано в новому порядку денному відносин між ЄС і Латинською Америкою та Карибським басейном, опублікованому 7 червня 2023 року, має чітко привести до поліпшення умов життя і праці всіх працівників у LAC, в тому числі в найвіддаленіших регіонах в ЄС і в LAC.

Угоди про асоціацію та торгівлю повинні включати соціальні умови

Повага до прав профспілок, як вони визначені МОП, має першорядне значення. Йдеться не про те, щоб один регіон нав'язував свою соціальну модель іншому, а про спільне дотримання узгоджених міжнародних стандартів.

Таким чином, торговельне партнерство повинно містити обов'язкові та виконувані умови щодо міжнародних трудових стандартів і створювати середовище, в якому свобода об'єднання може бути реалізована без страху та репресій, де визнається роль профспілок, яке сприяє соціальному діалогу і де соціальні партнери можуть вести переговори на автономних засадах.

Це ознаки сталого розвитку, який підтримують наші організації та їхні члени. Будь-яка торговельна угода повинна сприяти розвитку регіону Латинської Америки та Карибського басейну.

Також важливо визначити обов'язкові глобальні правила, що визначають відповідальність транснаціональних компаній по всьому виробничому ланцюжку. Ми закликаємо уряди просунутися в переговорах щодо обов'язкового договору про транснаціональні корпорації і права людини в рамках Ради ООН з прав людини; а також обидва регіони підготуватися до імплементації Директиви ЄС про належну перевірку корпоративної стійкості та національного законодавства, що гарантує дотримання прав людини в транснаціональних бізнес-операціях.

Ми рішуче засуджуємо блокаду, яка накладає нелюдські обмеження на кубинське суспільство, і включення країни до списку країн-спонсорів тероризму. Кубинський народ потребує солідарності.

Соціальний діалог і залучення профспілок є важливими

У світлі цього ми глибоко шкодуємо, що профспілкам не було надано можливості обмінятися думками з лідерами на саміті EU-CELAC 2023 року. Ми вимагаємо, щоб у майбутньому, а також за підсумками цього саміту, профспілки були краще і структурованіше інтегровані в діалог між нашими регіонами.

Така участь, а також справжнє врахування інтересів трудящих є критично важливими для підвищення суспільного сприйняття торговельних угод і пом'якшення їхніх потенційних негативних наслідків. Це оновлене партнерство повинно привести до більш процвітаючих і справедливих суспільств і включати соціальні заходи для підтримки працівників у секторах, які програють. Ми вимагаємо розвитку державних, універсальних, всеосяжних, недискримінаційних і справедливо фінансованих систем соціального захисту з адекватними виплатами там, де вони ще не існують.

Угоди про асоціацію досі зосереджувалися на комерційній складовій, а майбутні угоди ризикують навіть повністю відокремити їх від ширшої політичної складової. Передбачені в них механізми моніторингу та контролю не беруть до уваги соціальні наслідки та дотримання прав людини. Протягом періодів реалізації цих угод ми спостерігали серйозні порушення прав людини і трудових прав у Мексиці, Гватемалі, Колумбії та Перу без ефективних механізмів виправлення ситуації в рамках цих угод.

Багаті природні ресурси регіону Латинської Америки і Карибського басейну не можуть бути простою валютою комерційного і фінансового обміну. Внесок регіону в їх збереження повинен також слугувати сталому розвитку, який ставить зайнятість і гідну працю в центр уваги, за участю громад, населення і працівників у побудові моделі справедливого переходу до чистого енергетичного балансу і служити інтересам багатьох, а не небагатьох.

Поважати і залучати Форум праці

Працівники по обидва боки Атлантичного океану солідарні один з одним, засуджуючи мову ненависті, націоналізм, війни та розбіжності. Ми ставимо на перше місце захист інтересів трудящих, незалежно від урядів. З цієї причини у 2020 році ми створили Форум праці: для посилення участі профспілок у відносинах між ЄС та CELAC, як платформу для діалогу з Європейською Комісією та урядами країн CELAC.

Форум сприяє підвищенню інтересу та спроможності профспілкових діячів до процесів регіональної інтеграції, соціального діалогу, гендерної рівності, міграції та інших питань. Форум також оцінює вплив торговельних угод на трудові відносини, зайнятість і соціальні права, і особливо на дотримання конвенцій МОП. 

Ми прагнемо відродити цей Форум і закликаємо уряди ЄС та країн CELAC визнати його легітимним і представницьким актором у цьому партнерстві, а також брати участь у підготовці та проведенні наступних зустрічей ЄС та CELAC.

Сьогоднішні геополітичні виклики вимагають структурної відповіді, побудованої за участю трудящих і для них. Ми віримо, що бірегіональні відносини можуть сприяти досягненню цієї мети, і закликаємо уряди країн ЄС і CELAC прислухатися до трудящих і визначити пріоритети їхніх потреб.

Ми прагнемо відродити цей Форум і закликаємо уряди ЄС та країн CELAC визнати його легітимним і представницьким актором у цьому партнерстві, а також брати участь у підготовці та проведенні наступних зустрічей ЄС та CELAC.

Сьогоднішні геополітичні виклики вимагають структурної відповіді, побудованої за участю трудящих і для них. Ми віримо, що бірегіональні відносини можуть сприяти досягненню цієї мети, і закликаємо уряди країн ЄС і CELAC прислухатися до трудящих і визначити пріоритети їхніх потреб.

https://www.etuc.org/en/document/etuc-and-tuca-joint-trade-union-statement-need-include-workers-interests-eu-celac-summit

 

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ