original 140723 

Підготовлений FairCSOs у співпраці з CNE, ACV Puls, SETCa та за підтримки Європейських профспілок працівників громадського обслуговування (ЄФПГО).

Посібник було підготовлено FairCSOs, колективом працівників брюссельських організацій громадянського суспільства, щоб допомогти колегам з ОГС/НУО зрозуміти бельгійські профспілки та їхню роль. Цей посібник ґрунтується на інформації, зібраній на сайтах бельгійських профспілок та інших відповідних сайтах у 2021-2022 роках. Він не претендує на вичерпність і не представляє погляди бельгійських профспілок чи FairCSO. Він просто хоче стати відправною точкою для працівників НУО, які бажають дізнатися більше про те, як працює профспілкова система Бельгії. Для більш детальної інформації ми запрошуємо вас відвідати сайт кожної профспілки. Якщо ви не розмовляєте французькою або нідерландською, не знаєте, як зв’язатися з профспілкою, як приєднатися до неї або хочете отримати додаткову інформацію, зв’яжіться з нами за адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або через нашу сторінку у Facebook чи на сайті www.faircsos.org.

Вся робота FairCSOs виконується волонтерами. Якщо ви хочете допомогти, зв’яжіться з нами!

ЗМІСТ

ЧАСТИНА І. ЯКІ ОСНОВНІ ПРОФЦЕНТРИ БЕЛЬГІЇ?

CSC (CNE/ACV PULS)

FGTB (SETCA/BBTK)

CGSLB

ЧАСТИНА ІІ. МОЇ ПРАВА, МОЯ ПРОФСПІЛКА ТА Я: ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ

ЧИМ ЗАЙМАЮТЬСЯ ПРОФСПІЛКИ?

ЧОМУ Я ПОВИНЕН ВСТУПИТИ ДО ПРОФСПІЛКИ? ЩО ВОНА МОЖЕ ЗРОБИТИ ДЛЯ МЕНЕ?      

ЯКИЙ РОЗМІР ЩОМІСЯЧНОГО ЧЛЕНСЬКОГО ВНЕСКУ? 

ЧИ МОЖУ Я ВСТУПИТИ ДО ПРОФСПІЛКИ, ЯКЩО У МЕНЕ НЕМАЄ БЕЛЬГІЙСЬКОГО ПОСВІДЧЕННЯ ОСОБИ АБО ДОЗВОЛУ НА ПРОЖИВАННЯ?        

ХТО ПРЕДСТАВЛЯЄ МІЙ СЕКТОР? ЯК Я МОЖУ ЗВ’ЯЗАТИСЯ ЗІ СВОЇМ ПРЕДСТАВНИКОМ? ЯК Я МОЖУ ДІЗНАТИСЯ, ХТО Є МОЇМ ПРЕДСТАВНИКОМ? 

ДО ЯКОЇ ПАРИТЕТНОЇ КОМІСІЇ (ПК) ВХОДИТЬ МОЯ НЕУРЯДОВА ОРГАНІЗАЦІЯ?

ЧИ ОБОВ’ЯЗКОВИЙ ТРУДОВИЙ РОЗПОРЯДОК (RÈGLEMENT DE TRAVAIL) У КОЖНІЙ НУО?  

ЧИ МОЖЕ МІЙ РОБОТОДАВЕЦЬ ЗМІНИТИ ПРАВИЛА РОБОТИ В ОДНОСТОРОННЬОМУ ПОРЯДКУ?   

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО Я НЕ ЗГОДЕН ІЗ ЗАПРОПОНОВАНИМИ ЗМІНАМИ?

ЧИ Є ТАРИФНА СІТКА ОБОВ’ЯЗКОВОЮ ДЛЯ КОЖНОЇ НУО? ЧИ ІСНУЄ ГАЛУЗЕВА ТАРИФНА СІТКА?    

ЯКІ ПІЛЬГИ ТА НАДБАВКИ Є ОБОВ’ЯЗКОВИМИ ЧИ НА ВИБІР РОБОТОДАВЦЯ?      

ЯК Я МОЖУ ДІЗНАТИСЯ, ДО ЯКОЇ ПАРИТЕТНОЇ КОМІСІЇ ВХОДИТЬ МОЯ НУО?

ЯК Я МОЖУ ВСТУПИТИ ДО ПРОФСПІЛКИ? ДЕ Я МОЖУ ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ, ЯКЩО Я НЕ ВОЛОДІЮ ФРАНЦУЗЬКОЮ АБО НІДЕРЛАНДСЬКОЮ МОВАМИ?

ЯК Я МОЖУ СФОРМУВАТИ ДЕЛЕГАЦІЮ НА СВОЇЙ РОБОТІ? ХТО МОЖЕ БУТИ ОБРАНИЙ ДО СКЛАДУ ДЕЛЕГАЦІЇ?

ЧАСТИНА ІІІ. ІСТОРІЯ ТА СТРУКТУРА ПРОФСПІЛКОВОГО РУХУ В БЕЛЬГІЇ

LA CONCERTATION SOCIALE: «НАЦІОНАЛЬНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ» 

ГАЛУЗЕВИЙ РІВЕНЬ: СПІЛЬНІ КОМІТЕТИ (COMMISSIONS PARITAIRES) 

КОЛЕКТИВНІ ДОГОВОРИ: ЩО ЦЕ?   

ЮРИДИЧНА ОБОВ’ЯЗКОВІСТЬ КД   

ФОРМИ ПРЕДСТАВНИЦТВА     

ВИРОБНИЧА РАДА   

КОМІТЕТ З ПРОФІЛАКТИКИ ТА ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЕЛЕГАЦІЇ ПРОФСПІЛОК 

ПОСТІЙНІ ПРЕДСТАВНИКИ ПРОФСПІЛОК          

ЯКІ ОСНОВНІ ПРОФЦЕНТРИ БЕЛЬГІЇ?

У Бельгії один з найвищих показників профспілкового членства у світі (другий після скандинавських країн): 65% працівників є членами профспілок.

У Бельгії є три основні профцентри. Вони є визнаними соціальними партнерами і можуть офіційно вести переговори щодо укладення угод у різних секторах зайнятості:

  • La Confédération des syndicats chrétiens de Belgique (CSC).
  • La Fédération nérale du travail en Belgique (FGTB).
  • La centrale générale des syndicats libéraux de Belgique (CGSLB).

Необхідно знати, що профспілки структуровані таким чином, щоб враховувати сектори економіки, які вони представляють, регіон, в якому вони працюють, і спільний комітет, до якого входить ваш роботодавець (про це буде сказано пізніше).

Іншими словами, є три великі профспілкові конфедерації, які охоплюють всю економіку на міжгалузевому рівні, і кожна конфедерація має галузеві федерації, які представляють, ведуть переговори і підтримують працівників у певних галузях (наприклад, у кожній профспілці є федерація працівників транспорту, державного сектору, працівників туризму тощо). Ці галузеві федерації об’єднані в місцеві та регіональні структури, що відображають різну організацію секторів у різних регіонах Бельгії. Кожна конфедерація часто асоціюється з певним кольором: червоний – FGTB, зелений – CSC і синій – CGSLB.

Якщо ви працюєте в Брюсселі і є співробітником неурядової організації, це профспілки, що представляють наш сектор:

  • Конфедерація CSC: CNE/ACV PULS;
  • Конфедерація FGTB: SETCA/BBTK;
  • Конфедерація CGSLB організована по-іншому, і всі сектори посилаються на головну конфедерацію.

Кожна профспілка має свій політичний маніфест. Нижче наведено описи, перекладені з їхніх сайтів, взяті зі сторінок «Про нас». Описи були скорочені, якщо вони були занадто довгими, але ви можете знайти повний текст за вказаними посиланнями.

CSC (CNE/ACV PULS)

Для CSC сильна і широка солідарність є передумовою справедливого суспільства, в якому кожен робить свій внесок відповідно до своїх здібностей.

CSC захищає інтереси всіх працюючих чоловіків і жінок, незалежно від того, чи є вони робітниками або службовцями, хворими або тими, хто шукає роботу, працюють повний або неповний робочий день. Ми готові допомогти як працюючим, так і непрацюючим людям в компаніях, службах, установах та суспільстві в цілому.

CSC об’єднує працівників на їхніх робочих місцях і там, де вони живуть. Працівники можуть вільно вступати до нас за щомісячні членські внески.

CSC працює в дусі солідарності заради емансипації та розвитку всіх працівників, кращого та справедливішого суспільства, сталого економічного, соціального та екологічного розвитку.

CSC захищає індивідуальні та колективні інтереси своїх членів у таких сферах, як праця, доходи, соціальний захист та якість життя.

CSC є незалежною профспілкою, відокремленою від організацій роботодавців, економічних і фінансових установ та політики. Це конструктивна контрсила, яка прагне до демократичного суспільства солідарності не лише в політиці, але й у соціальній, економічній та культурній сферах.

CSC – це об’єднання цінностей, яке зосереджується, перш за все, на людях і гідності особистості, а не на структурах. В основі CSC лежать цінності праці, справедливого розподілу, громадського здоров’я, участі, толерантності, рівності та міжнародної солідарності. Саме тому CSC захищає право на гідну працю та справедливий дохід.

CSC налічує 1,6 мільйона членів.

Див. більш детальну інформацію на сайті: https://www.lacsc.be/la-csc/qui-sommes-nous.

FGTB (SETCA/BBTK)

FGTB (Fédération générale du travail de Belgique) – це профцентр, який захищає соціальні проекти. Він щодня працює задля більшої соціальної справедливості, кращого розподілу багатства та більшої рівності у світі праці. Вона також реагує на проблеми і турботи кожного працівника, захищаючи колективний, солідарний і некорпоративістський проект для суспільства.

Як федеральна організація (з валлонським, брюссельським та фламандським відділеннями), FGTB прагне підтримувати сильне соціальне забезпечення, соціальний діалог та трудове законодавство на федеральному рівні. Наразі FGTB налічує 1535000 членів.

У FGTB ми захищаємо світ праці, в центрі якого стоять соціальні проблеми та інтереси працівників. Ми відкидаємо економічну та фінансову систему, засновану на прибутку.

FGTB захищає ваші інтереси у вашій компанії чи організації. Колективні профспілкові дії захищають інтереси всіх. На підприємстві ці дії організовуються через профспілкову делегацію, виробничу раду та комітет з профілактики та захисту на робочому місці, якщо вони існують.

Так відбувається не на всіх малих і середніх підприємствах. Однак на підприємствах, де працює менше 50 осіб, зайнято 48% працівників, тому FGTB хоче переконати людей у корисності та актуальності нашої присутності на всіх підприємствах, адже від цього виграють усі – і роботодавці, і працівники.

FGTB працює для захисту всіх працівників. Наша профспілка присутня у всіх секторах. В основі державних служб і приватних компаній, в економічних і неринкових підприємствах, у великих, малих і середніх компаніях, на службі у кожного працівника і кожного, хто шукає роботу, в кожному бельгійському регіоні і провінції. FGTB також представляє інтереси ізольованих, найбільш незахищених верств населення, трудових мігрантів, пенсіонерів, дострокових пенсіонерів та тих, хто шукає роботу.

FGTB працює, щоб захистити і зберегти ваші робочі місця та створити нові якісні робочі місця. Саме тому FGTB поклала консультації в основу своєї профспілкової політики. Шляхом переговорів ми намагаємося знайти конструктивні рішення для поліпшення умов праці та долі працівників.

Таким чином, FGTB:

  • хоче покласти край дискримінації робітників і службовців;
  • вимагає рівної оплати праці для чоловіків і жінок
  • просуває інший розподіл праці (наприклад, колективне скорочення робочого часу з компенсаційним наймом і збереженням заробітної плати).

Див. більш детальну інформацію на сайті: https://www.fgtb.be/qui-est-la-fgtb-.

CGSLB

CGSLB є однією з трьох репрезентативних профспілкових організацій Бельгії. Вона налічує 295000 членів і понад 5000 делегатів.

Ліберальна профспілка віддає перевагу індивідуальному та місцевому підходу. Вона не нав’язує вибір, а пропонує ідеї, методи роботи та рішення своїм членам, активістам та представникам. Ми незалежні від усіх політичних партій.

Наша місія – гарантувати найкращий соціальний захист як працівникам, так і отримувачам соціальних виплат. Нашими цінностями є свобода, солідарність, відповідальність і толерантність, якими CGSLB керується у повсякденному виконанні своїх завдань. Наше бачення соціального лібералізму полягає в постійному пошуку правильного балансу між цими чотирма цінностями. Наше бачення: Кожна людина повинна мати можливість розвиватися і покращувати своє особисте становище, залишаючись при цьому під контролем власного вибору. Ми сприяємо індивідуальному розвитку наших членів, забезпечуючи навчання, експертизу та послуги, які є швидкими та доступними.

CGSLB налічує 295000 членів. Див. більш детальну інформацію на сайті:  https://www.cgslb.be/fr/la-cgslb.

ЧИМ ЗАЙМАЮТЬСЯ ПРОФСПІЛКИ?

Хоча профспілки в Бельгії не мають юридичного статусу, закон дозволяє їм звертатися до суду, подавати позови та підписувати колективні договори. Наприклад, бельгійські профспілки діяли під час і після фінансової кризи 2008 року, щоб захистити соціальні виплати та підтримку.

Профспілки працюють на колективному та індивідуальному рівнях, наприклад, ведучи переговори з роботодавцями про укладення колективних договорів. Вони також пропонують послуги своїм індивідуальним членам, такі як юридична підтримка, виплата допомоги по безробіттю та навчання.

Профспілки займаються двома основними видами діяльності: з одного боку, вони захищають права працівників на робочому місці, а з іншого – борються за підвищення заробітної плати, поліпшення умов праці, захист прав та інтересів працівників у міжгалузевому соціальному діалозі з об’єднаннями роботодавців.

Профспілки також беруть участь у федеральних політичних структурах Бельгії, таких як Економічна рада регіону Валлонія, Соціально-економічна рада Брюссельського столичного регіону та французької спільноти.

Водночас профспілки беруть участь у роботі низки різних економічних та соціальних інституцій, таких як INAMI (Національний інститут страхування здоров’я та інвалідності), ONSS (Національне управління соціального забезпечення), Рада з питань рівності шансів, Комісія з питань індексації та ONEM (Національне бюро зайнятості).

ЧОМУ Я ПОВИНЕН ВСТУПИТИ ДО ПРОФСПІЛКИ? ЩО ВОНА МОЖЕ ЗРОБИТИ ДЛЯ МЕНЕ?

Профспілки служать своїм членам індивідуально та колективно, представляючи працівників у спільних комітетах, ведучи переговори щодо укладання угод, таких як шкала заробітної плати, та організовуючи колективні дії для задоволення конкретних вимог або в знак солідарності з іншими працівниками. Чим більше членів у профспілці, тим сильніше її голос у політиці та суспільстві.

Для кожного члена профспілки можуть бути джерелом інформації про соціальне законодавство та підтримати вас у разі необхідності подати позов проти роботодавця до суду. Профспілки надають безкоштовну юридичну підтримку своїм членам і допомагають вести переговори з роботодавцями (щодо покращення умов праці на вашому робочому місці), а також коли справи йдуть не так, як треба (наприклад, у випадку загрози колективного звільнення).

Великі підприємства (від 50 працівників) зобов’язані створити профспілкову делегацію, але будь-хто може вступити до профспілки і отримати підтримку в разі потреби.

Профспілки також беруть на себе функцію надання допомоги по безробіттю своїм безробітним членам (безробітна особа, яка не є членом профспілки, також може звернутися до державної установи соціального забезпечення CAPAC для отримання допомоги по безробіттю). Розмір допомоги розраховується ONEM (Національним бюро зайнятості), яке дає розпорядження профспілкам про виплату допомоги.

Ви можете вступити до профспілки, заповнивши форму на сайті обраної вами профспілки. Профспілки можуть мати форми для реєстрації англійською мовою, але якщо ви не можете їх знайти, не розмовляєте французькою або голландською, і вам потрібна допомога або ви хочете спочатку все обговорити, зверніться до FairCSOs!

ЯКИЙ РОЗМІР ЩОМІСЯЧНОГО ЧЛЕНСЬКОГО ВНЕСКУ?

Членські внески є щомісячними і варіюються в залежності від вашої ситуації, сектору, профспілки та регіону. Сума становить не більше 18 євро (станом на 2020 рік). Більш детальну інформацію ви можете знайти на сайтах профспілок. Для безробітних та стажерів діють знижені тарифи.

У деяких галузях і на деяких робочих місцях ви можете отримувати доплату до своїх профспілкових внесків, яка називається «prime syndicale». Це має місце, коли ваша компанія платить профспілці, виходячи з кількості членів, яку профспілка декларує в кожній компанії. Потім профспілка виплачує вам ці гроші раз на рік. Сума залежить від колективного договору (галузевого та на робочому місці). У ПК 337 (один з двох секторів, який охоплює НУО та ОГС у Бельгії) це не регулюється на галузевому рівні, але може бути обговорено з роботодавцем, щоб усі працівники могли отримати вигоду від цього, якщо у вас є профспілкова делегація у вашій організації. Необхідно пам’ятати, що всі переговори на галузевому рівні або на рівні робочого місця є дійсними для всіх працівників, на яких поширюється дія колективного договору, а не тільки для тих, хто є членом профспілки.

ЧИ МОЖУ Я ВСТУПИТИ ДО ПРОФСПІЛКИ, ЯКЩО У МЕНЕ НЕМАЄ БЕЛЬГІЙСЬКОГО ПОСВІДЧЕННЯ ОСОБИ АБО ДОЗВОЛУ НА ПРОЖИВАННЯ?

Для членства в профспілці не існує жодних особливих умов, окрім сплати внесків. Ставши членом профспілки, працівник надає своїй профспілці право представляти свої професійні інтереси.

Якщо ви не маєте бельгійського посвідчення особи або карти резидента (наприклад, «Є-карти» для громадян ЄС), вам, можливо, доведеться звернутися безпосередньо до профспілки, щоб зрозуміти, як діяти в найкращий для вас спосіб.

ХТО ПРЕДСТАВЛЯЄ МІЙ СЕКТОР? ЯК Я МОЖУ ЗВ’ЯЗАТИСЯ ЗІ СВОЇМ ПРЕДСТАВНИКОМ? ЯК Я МОЖУ ДІЗНАТИСЯ, ХТО Є МОЇМ ПРЕДСТАВНИКОМ?

Структура профспілок – це поєднання сектору економіки, регіону Бельгії, в якому ви проживаєте, та спільного комітету, до якого належить ваш роботодавець.

Як згадувалося раніше, є три великі конфедерації, які охоплюють економіку на міжгалузевому рівні. Кожна конфедерація має галузеву федерацію, яка представляє, веде переговори та підтримує працівників у певних секторах (наприклад, є федерація працівників транспорту, державного сектору, туризму тощо).

Ці федерації також організовані за регіонами. У Брюсселі є такі профспілки:

  • Конфедерація CSC: CNE/ACV PULS;
  • Конфедерація FGTB: SETCA/BBTK;
  • Конфедерація CGSLB організована по-іншому, і всі сектори посилаються на головну конфедерацію.

Приєднуйтесь до нас або надсилайте повідомлення до FairCSOs, і ми також можемо зв’язати вас з нашими галузевими представниками.

ДО ЯКОЇ ПАРИТЕТНОЇ КОМІСІЇ (ПК) ВХОДИТЬ МОЯ НЕУРЯДОВА ОРГАНІЗАЦІЯ?

Європейські та міжнародні НУО, що базуються в Брюсселі, в основному об’єднані в два різні Спільні комітети: комітет 329 (соціально-культурна діяльність) та комітет 337 («залишковий» для неприбуткових організацій).

Комітет 329 має три підкомітети:

  • 329.01: Спільний підкомітет з питань соціально-культурного сектору фламандської спільноти;
  • 329.02: Спільний підкомітет з питань французької, німецькомовної спільноти та Валлонського регіону;
  • 329.03: Спільний підкомітет з питань соціально-культурних організацій федеральної та двомовної спільнот.

Кожен Спільний комітет має визначену сферу компетенції. Неофіційний переклад повноважень Спільних комітетів 329 і 337 англійською мовою можна знайти нижче:

ПК 329

Компетентний для працівників в цілому та їхніх роботодавців, тобто організацій, які не мають на меті отримання прибутку і здійснюють один або більше з наступних видів діяльності:

  1. Культурні центри або будь-яка організація, яка здійснює подібну соціально-культурну діяльність.
  2. Бібліотеки, медіатеки та ігротеки, доступні для всіх; центри інформації та документації та архівні центри.
  3. Асоціації, клуби та спортивні центри: спортивна асоціація або клуб – це будь-яка організація, яка в рамках навчання впродовж життя сприяє розвитку фізичної культури, спорту та активного відпочинку.
  4. Некомерційні асоціації радіо- та/або телевізійного мовлення; центри виробництва та/або розповсюдження всіх форм медіа, основною метою яких є підтримка навчання впродовж життя та соціально-культурної роботи і які визнаються на підставі вищезазначеного.
  5. Ініціативи з розвитку громад, тобто будь-яка організація, основною метою якої є розвиток проектів, структур або мереж, що сприяють участі та інтеграції однієї або декількох категорій населення в культурне, політичне, економічне або соціальне життя, наприклад, різних меншин.
  6. Організації, що забезпечують народну освіту, соціально-культурну роботу та базову освіту в контексті навчання впродовж життя для дорослих, з метою сприяння, зокрема, індивідуальному, культурному, соціальному, економічному та політичному розвитку та участі, а також можливості набуття знань, навичок та вмінь.
  7. Організації, що займаються захистом навколишнього середовища, середовища проживання або культурно-історичної спадщини, а також асоціації, які надають освіту з цих питань.
  8. Молодіжні організації та рухи, структуровані на федеральному, регіональному або місцевому рівні; молодіжні центри, будинки молоді, молодіжні клуби, молодіжні служби та майстерні для молоді.
  9. Організації професійної підготовки, підвищення кваліфікації та перепідготовки.
  10. Некомерційні туристичні організації.
  11. Організації, що займаються співпрацею в цілях розвитку або освітою в цілях розвитку.
  12. Організації для просування ідеологічної концепції.
  13. Музеї та пов’язані з ними освітні послуги.
  14. Асоціації з просування мистецтв або організації заходів чи виставок творів, пов’язаних з цими мистецтвами.

14.1. Послуги, визнані регіональними або місцевими органами влади як ініціативи соціальної економіки для інтеграції, за умови, що ці послуги мають регіональний або місцевий сертифікат.

До вищезазначених ініціатив соціальної економіки для інтеграції відносяться:

  • ініціативи розвитку зайнятості в місцевому секторі послуг з соціальною метою, схвалені та/або затверджені та/або субсидовані регіоном Валлонія, за умови, що вони створені у формі неприбуткової асоціації;
  • місцеві ініціативи з розвитку зайнятості, схвалені та/або субсидовані Брюссельським столичним регіоном.
  • ініціативи «Lokale Diensteneconomie» (місцева економіка послуг), схвалені та/або субсидовані фламандською владою;
  • ініціативи, які уклали угоду з німецькомовною громадою в контексті інтеграції безробітних, яким важко працевлаштуватися.

15. Організації, які забезпечують структуру або підтримку для організацій, перелічених у попередніх пунктах.

ПК 337

Компетентна для працівників загалом та їхніх роботодавців, а також для організацій неринкового сектору, діяльність яких не підпадає під компетенцію інших комісій.

Багато НУО потрапляють до 337, навіть якщо вони підпадають під опис 329. Однак це означає різні правила та різні колективні договори. Тому важливо знати, де знаходиться ваша НУО. У 337 є великий «міжнародний пул», наприклад, дипломатичні місії, європейські школи, міжнародні/європейські НУО та власне європейські або міжнародні профспілки.

ЧИ ОБОВ’ЯЗКОВИЙ ТРУДОВИЙ РОЗПОРЯДОК (RÈGLEMENT DE TRAVAIL) У КОЖНІЙ НУО?      

ТАК. Це зобов’язання згідно з бельгійським законодавством. Ваша НУО повинна мати «règlement de travail», і ви повинні були отримати його копію, коли вас прийняли на роботу. Якщо цього немає, попросіть відділ кадрів/директора видати вам копію. Якщо ваша НУО ще не має робочого регламенту, ви можете почати переговори про його розробку. FairCSOs має шаблон, розроблений за підтримки профспілок, який ми можемо надати вам для початку. Ваш роботодавець не може в односторонньому порядку прийняти правила внутрішнього трудового розпорядку без погодження з працівниками щодо його змісту.

ЧИ МОЖЕ МІЙ РОБОТОДАВЕЦЬ ЗМІНИТИ ПРАВИЛА РОБОТИ В ОДНОСТОРОННЬОМУ ПОРЯДКУ?

НІ. Роботодавець зобов’язаний проінформувати працівників і вивісити зміни. У вас є 15 днів, щоб висловити свої зауваження. Якщо ви не зробите жодних зауважень, запропонована версія буде прийнята.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО Я НЕ ЗГОДЕН ІЗ ЗАПРОПОНОВАНИМИ ЗМІНАМИ?        

ЧИ МОЖЕ РОБОТОДАВЕЦЬ ПІТИ ДАЛІ І ЗАПРОПОНУВАТИ НОВУ РЕДАКЦІЮ?

НІ. Роботодавець не може проігнорувати ваші зауваження і продовжити свою пропозицію, вона повинна бути узгоджена з працівниками. Зв’яжіться з профспілкою, це допоможе вам зрозуміти, як вести переговори, що є стандартом у вашому секторі та які правові стандарти, що не підлягають обговоренню, роботодавець повинен дотримуватися.

ЧИ Є ТАРИФНА СІТКА ОБОВ’ЯЗКОВОЮ ДЛЯ КОЖНОЇ НУО? ЧИ ІСНУЄ ГАЛУЗЕВА ТАРИФНА СІТКА?

На даний момент не існує галузевої тарифної сітки. Однак профспілки та FairCSOs проводять кампанію, щоб отримати її в ПК 329 та ПК 337, яка б охоплювала НУО ЄС. Це не заважає вам вести переговори про зарплатну сітку у вашій НУО. FairCSOs створили шаблонну сітку на основі різних сіток заробітної плати в нашому секторі. Зв’яжіться з нами для отримання додаткової інформації.

ЯКІ ПІЛЬГИ ТА НАДБАВКИ Є ОБОВ’ЯЗКОВИМИ ЧИ НА ВИБІР РОБОТОДАВЦЯ?

Це залежить від ряду факторів. До них відносяться: до якої паритетної комісії ви належите (деякі пільги/доплати можуть бути узгоджені для всього сектору), а також те, чи є на вашому робочому місці колективний договір, який включає положення про пільги або доплати. Перелік того, що доступно на галузевому рівні, може відрізнятися, оскільки профспілки завжди намагаються покращити умови праці. Ми радимо вам проконсультуватися з профспілками та колективним договором на вашому робочому місці.

ЯК Я МОЖУ ВСТУПИТИ ДО ПРОФСПІЛКИ? ДЕ Я МОЖУ ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ, ЯКЩО Я НЕ ВОЛОДІЮ ФРАНЦУЗЬКОЮ АБО НІДЕРЛАНДСЬКОЮ МОВАМИ?       

Ви можете зареєструватися на сайті профспілки. FairCSOs може допомогти вам з цим процесом: якщо мова є проблемою, зв’яжіться з нами, і ми визначимо час для цього.

ЯК Я МОЖУ ДІЗНАТИСЯ, ДО ЯКОЇ ПАРИТЕТНОЇ КОМІСІЇ ВХОДИТЬ МОЯ НУО?

 

ПК зазвичай вказана у вашій платіжній відомості. В іншому випадку ви можете звернутися за цією інформацією до особи, відповідальної за людські ресурси у вашій організації.

ЯК Я МОЖУ СФОРМУВАТИ ДЕЛЕГАЦІЮ НА СВОЇЙ РОБОТІ? ХТО МОЖЕ БУТИ ОБРАНИЙ ДО СКЛАДУ ДЕЛЕГАЦІЇ?

ПК 329.02

Для того, щоб створити профспілкову делегацію (ДП) в організації, необхідно, щоб 25% персоналу або 17 осіб були членами профспілки. Заявка подається від профспілки, а члени обираються на підприємстві.

Члени цих комітетів захищені від звільнення, щоб вони могли виконувати свої функції, не боячись безробіття.

Серед цілей та обов’язків профспілкової делегації можна знайти захист колективного договору, розгляд індивідуальних скарг та перелік інших обов’язків.

Делегації є обов’язковими для великих робочих місць (50+), але і невеликі робочі місця можуть створити делегацію, якщо вони цього бажають! Найкращий спосіб зробити це – зв’язатися з профспілкою і попросити поради, як це зробити відповідно до ваших потреб.

ПК 337

Профспілкова делегація може бути створена в кожній організації, яка має в середньому щонайменше 15 працівників протягом двох кварталів, що передують подачі заяви. Ця кількість може бути зменшена до щонайменше 12 працівників у 2025 році.

Крім того, щонайменше 50% працівників повинні подати заявку на створення профспілкової делегації. Це означає, що запит на створення делегації не можна подавати частіше одного разу на рік.

Як і у випадку з ПК 329, якщо у вашій організації менше 15 працівників, ви все одно можете створити делегацію. Це має бути зроблено на індивідуальній основі. Найкращий варіант – зв’язатися з вашою профспілкою і визначити найкращий спосіб просування вперед відповідно до ваших потреб.

ВАЖЛИВО! Якщо ви зберете достатню кількість підписів, профспілка надішле їх до Спільного комітету, і ваш роботодавець буде зобов'язаний прийняти створення профспілкової делегації. Ваш роботодавець ніколи не дізнається, хто підписав, а хто ні.

Щоб дізнатися більше про те, чому і як на практиці можна створити профспілкову делегацію на вашому робочому місці, ви можете переглянути реєстрацію на вебінар FairCSOs, доступну в групі Facebook та на сайті організації. 

ЧАСТИНА ІІІ. ІСТОРІЯ ТА СТРУКТУРА ПРОФСПІЛКОВОГО РУХУ В БЕЛЬГІЇ

На початку ХІХ століття Бельгія була однією з перших країн, що зазнали впливу промислової революції. Погані умови праці, заборона профспілок, обмежені судові права, незначне політичне представництво та низька заробітна плата – це все, що було запропоновано робітничому класу в той час. Робітники почали повільно організовуватися і створювати мутуалітети – кооперативи, намагаючись подолати ці обмеження. Ці так звані «каси взаємодопомоги» мали на меті захистити своїх членів у випадку хвороби чи безробіття.

З 1834 року ці організації додали до своїх цілей захист своїх професій (захист базової заробітної плати, захист та запровадження кращих умов праці тощо).

Профспілки з’явилися близько 1857 року, але з ними боролася буржуазія, і вони стали легальними лише в 1866 році. Протягом цього року у Валлонії відбувалися жорстокі страйки та сутички, в результаті яких було прийнято первинне законодавство з робітничих питань, хоча робітничому класу довелося чекати до 1921 року, щоб мати змогу страйкувати легально.

Під час Другої світової війни лідери профспілок і роботодавці таємно зустрічалися, щоб обговорити майбутню соціально-економічну модель країни після закінчення війни. Саме на цьому (проект згоди про соціальну солідарність) були побудовані основи соціального забезпечення в Бельгії. Профспілки відіграють важливу роль у соціальному діалозі, представляючи інтереси працівників. Економічне процвітання післявоєнних років дозволило працівникам отримати важливі пільги. Архітектура соціального діалогу (соціальна угода) з роками стала більш досконалою, посилюючи соціальну роль профспілок. Проте ці соціальні діалоги завжди зосереджувалися на важливості балансу сил для того, щоб щось змінити.

LA CONCERTATION SOCIALE: «НАЦІОНАЛЬНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ»        

Бельгія відома тим, що кожна зі сторін надає великого значення соціальному діалогу між профспілками та роботодавцями. Цей термін означає структуровані відносини між організаціями працівників, організаціями роботодавців та урядом (відомий як тристоронній діалог).

Ця інституційна система переговорів на різних рівнях між соціальними партнерами призводить до укладення так званих колективних договорів (КД).

Соціальні партнери зустрічаються на міжгалузевому рівні або на галузевому рівні в рамках спільних комітетів, створених для ведення переговорів щодо укладення КД у кожному секторі економіки.

Міжгалузева угода – це рамкова угода, яка укладається кожні два роки між профспілками та представниками соціальних партнерів у приватному секторі. Така угода розробляється в рамках «Групи 10», яка складається з 5 представників трьох профспілок (ACV/CSC, ABVV/FGTB, ACLVB/CGSLB) та 5 представників федерацій роботодавців (VBO/FEB, Boerenbond та ін.).

Такі угоди укладаються з 1960-х років. Однак між 1976 і 1986 роками не було укладено жодної угоди через економічну кризу.

Потім позитивна традиція укладання дворічних угод була відновлена. Лише у 1996 та 2005 роках розрив між двома соціальними партнерами виявився занадто великим, щоб досягти домовленостей.

Угода, укладена цією групою, є міжгалузевою і відома французькою мовою як AIP (Accord Inter-Professionnel). Вона включає в себе програму на наступні два роки, що охоплює розвиток заробітної плати, скорочення нарахувань, дохід на заміщення і т.д. Ці угоди завжди повинні бути включені до колективних договорів (спільних комітетів) або до національних законів і декретів.

Спільні комітети – це органи, створені на основі закону від 5 грудня 1968 року, які складаються з рівної кількості представників організацій роботодавців та представників профспілок.

ГАЛУЗЕВИЙ РІВЕНЬ: СПІЛЬНІ КОМІТЕТИ (COMMISSIONS PARITAIRES)        

Метою спільних комітетів, які були створені для всіх галузей економічної діяльності, є об’єднання компаній, що займаються подібною діяльністю, для того, щоб зробити їх об’єктом регулювання, адаптованого до умов праці.

Їхні завдання полягають у наступному:

  • укладати колективні договори;
  • запобігання або врегулювання соціальних конфліктів;
  • консультувати уряд, Національну раду праці або Центральну економічну раду;
  • виконувати будь-які завдання, покладені на них законом.

Спільні підкомісії є підрозділами спільних комісій, створених для певної території або сектору діяльності. Вони можуть бути або не бути автономними. Колективні договори, укладені в автономних спільних підкомісіях, не потребують затвердження спільною комісією.

Станом на 1 січня 2021 року в Бельгії налічувалося 100 спільних комітетів і 64 спільні підкомітети.

Кожен спільний комітет може вести переговори щодо галузевих колективних договорів, таких як мінімальні рівні заробітної плати, пільги та умови праці. Переговори, однак, базуються на бажанні роботодавців брати участь у такому процесі (чи ні).

Після укладення угоди в секторі (що охоплює частину або весь Спільний комітет), зміст угоди стає юридично обов’язковим для всіх роботодавців і працівників, що входять до його складу.

В принципі, кожен роботодавець повинен знати, до якого Спільного комітету належить його організація. Однак роботодавець може звернутися за допомогою в цьому питанні, наприклад:

  • звернувшись до соціального секретаріату або юрисконсульта;
  • ознайомитися з текстами про сфери компетенції спільних комітетів та адміністративними тлумаченнями компетенції спільних комітетів на сайті Федеральної державної служби (Service public fédéral emploi, travail et concertation sociale);
  • шляхом запиту висновку від Генерального директорату з трудових відносин щодо спільного комітету, відповідального за них.

У будь-якому випадку, роботодавець не може «вибрати» найбільш сприятливий об’єднаний комітет для реєстрації, але існують принципи визначення компетентного об’єднаного комітету – як, наприклад, діяльність організацій у Бельгії. Основним критерієм для визначення компетентного об’єднаного комітету є діяльність, яку роботодавець фактично здійснює на території Бельгії. Ця діяльність може бути визначена як така, що виправдовує існування та визначає характер компанії або об’єднання.

Наприклад, документальний відеофільм, знятий НУО, що займається питаннями розвитку, не вважається фактичною діяльністю роботодавця, а лише тією, що сприяє здійсненню діяльності, яка виправдовує існування організації.

Нарешті, слід також розрізняти діяльність, яку здійснює роботодавець, і функції, які виконують на підприємстві працівники: наприклад, продавець на металургійному підприємстві буде належати до металургійного сектору, а не до іншого сектору торгівлі.

Елементи для визначення діяльності підприємства включають наступне:

  • діяльність, яку здійснює сама компанія;
  • діяльність, якою займається персонал компанії;
  • об’єктивні критерії, такі як виробничі процеси, використовувані інструменти, характер і призначення продукції, що виробляється або продається, розподіл обороту між «відділами/областями/секторами, такими як торгівля, виробництво, переробка, складання, пакування, технічне обслуговування, розміщення, транспорт тощо».

З іншого боку, наступні критерії не мають значення для ідентифікації діяльності компанії: корпоративна мета; тип контракту, навчання або завдання працівника; приналежність до федерації роботодавців; діяльність, задекларована в торговому реєстрі; індекс категорії національного управління соціального забезпечення або положення колективних договорів.

В принципі, роботодавець входить до складу лише одного спільного комітету. Основна діяльність роботодавця визначається як економічна діяльність з найбільшою кількістю робочих годин або найбільшим розподілом персоналу.

КОЛЕКТИВНІ ДОГОВОРИ: ЩО ЦЕ?            

Колективний договір (або «convention collective de travail» або «CCT» французькою мовою) – це угода, укладена між однією або кількома профспілковими організаціями та однією або кількома організаціями роботодавців або одним або кількома роботодавцями, яка визначає індивідуальні та колективні трудові відносини між роботодавцями та працівниками на підприємстві або в галузі, а також регулює права та обов’язки сторін, що уклали договір.

КД

Це угода, яка підкреслює свободу переговорів соціальних партнерів, оскільки органи влади не втручаються в процес укладення КД.

Вона регулює права та обов’язки як роботодавців, так і працівників, а також організацій роботодавців та профспілок.

Існує три типи КД:

  • міжгалузеві КД, які укладаються в рамках Національної ради праці (НРП) репрезентативними організаціями. Ці організації, у свою чергу, повинні представляти щонайменше 90% членів КД, які представляють роботодавців, і щонайменше 90% членів КД, які представляють працівників. Сфера діяльності цих організацій також повинна поширюватися на різні галузі діяльності та на всю країну. НРП також може укласти угоду для галузі, яка не охоплена спільним комітетом або в якій створений спільний комітет не функціонує. Угоди про співпрацю в рамках НРП є пронумерованими;
  • галузеві КД, які укладаються спільними (під)комітетами, до складу яких входять організації, що представляють ці підкомітети.
  • КД, укладені поза межами спільного органу, відомі як корпоративні угоди, узгоджені однією або кількома репрезентативними організаціями працівників (профспілками) та одним або кількома роботодавцями, або однією або кількома репрезентативними організаціями роботодавців.

ЮРИДИЧНА ОБОВ’ЯЗКОВІСТЬ КД

Для галузевих або міжгалузевих умов праці та винагороди в Moniteur belge публікується повідомлення про депонування, яке означає, що через 15 днів після опублікування основні положення (зокрема, ті, що стосуються всіх КД) є обов’язковими для всіх роботодавців, які є членами відповідного спільного комітету, якщо ці роботодавці підпадають під сферу дії КД. Можливий індивідуальний відступ від положень можливий за допомогою письмової угоди між роботодавцем і працівником.

З іншого боку, Національна рада праці, об’єднаний (під)комітет або представлена організація можуть звернутися до короля або королеви Бельгії з проханням зробити КД обов’язковою до виконання. Якщо міністр погоджується з цим проханням, угода публікується в повному обсязі в Бельгійському офіційному віснику як додаток до Королівського указу.

КД, яка стала обов’язковою, більше не допускає жодних індивідуальних відступів від неї ні для роботодавця, ні для працівника (якщо тільки, наприклад, у самій КД не передбачено такого відступу). За невиконання такої КД може бути застосовано штрафні санкції. Моніторинг дотримання цих угод здійснюється Генеральним директоратом з контролю за соціальним законодавством та Генеральним директоратом з контролю за добробутом на робочому місці.

Якщо роботодавець зобов’язаний дотримуватися КД, всі права та обов’язки, що випливають з неї, поширюються на всіх його працівників, на яких поширюється дія КД, незалежно від того, чи є вони членами профспілки, яка її підписала, чи ні.

ФОРМИ ПРЕДСТАВНИЦТВА   

Кожні чотири роки в приватному секторі проводяться вибори. Працівники голосують і обирають своїх делегатів до виробничої ради та комітету з профілактики та охорони праці.

ВИРОБНИЧА РАДА (СONSEIL D’ENTREPRISE)

Це стосується компаній, які мають щонайменше 100 працівників, або тих, які мали 100 працівників на останніх виборах до виробничої ради (ВР) («CE» або «conseil d’entreprise»)), і мають ще більше 50 працівників. Це дуже важливий інструмент в руках працівників, оскільки ВР може контролювати фінанси компанії, і саме тут відбувається соціальний діалог всередині компанії. Це спільна група, що складається з обраних представників персоналу та членів керівництва компанії.

КОМІТЕТ З ПРОФІЛАКТИКИ ТА ОХОРОНИ ПРАЦІ

Це стосується компаній, в яких працює щонайменше 50 працівників. Завданням цього комітету є захист працівників з точки зору безпеки, охорони здоров’я, гігієни, інфраструктури та інших питань. Члени цього комітету також обираються на виборах у приватному секторі.

ДЕЛЕГАЦІЇ ПРОФСПІЛОК

Це найбільш прямий і корисний інструмент, який ми маємо. Правила створення делегації на робочому місці відрізняються для різних комісійних комітетів і пояснюються у частині 1 цього Посібника.

ПОСТІЙНІ ПРЕДСТАВНИКИ ПРОФСПІЛОК

Профспілкові делегати, КПОП, ВР, призначені для великих компаній. У секторі громадянського суспільства ЄС ми рідко маємо більше 10-15 працівників на робочому місці, тому більшість з цих інструментів не мають для нас прямого застосування. Однак, кожна профспілка призначила одного або більше з цих комісій постійним представником (секретарем) профспілки. Це ваші контактні особи. Це люди, які присвячують свій час вашому добробуту та захисту ваших прав.

Працівник завжди має право бути представленим постійним секретарем, якщо він цього потребує. Або запросити постійного секретаря прийти і поговорити з персоналом, або написати листа до компанії, щоб закликати їх дотримуватися певної угоди або законодавчих норм, якими вони, можливо, знехтували.

Джерело: https://www.epsu.org/article/work-european-ngo-and-want-know-your-rights

 

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ