20221118 Large minimum wage increases for 2023

Коментуючи публікацію у американському Інтернет - виданні Economic Policy Institute (EPI) www.epi.org, щодо підвищення мінімальної заробітної плати у 19 штатах та населених пунктах США, що має важливе значення для покращення життя низькооплачуваних працівників, подолання нерівності в доходах та сприяння більш справедливій економіці, Голова ФПУ Григорій Осовий на власній сторінці у Фейсбук, заначив:

 

«В Америці діють дуже прості , але об’єктивні закони економіки: інвестицій в людський розвиток , зокрема періодичне підвищення мінімальної зарплати та її індексація , примножує капітал, а платоспроможний громадянин збільшує споживання, що стимулює бізнес до розширення виробництва товарів і послуг для задоволення споживчого попиту . Таким чином безперервно циркулює економіка, – вважає Голова ФПУ. - Тому постійне підвищення зарплати та її індексація на рівень зростання цін - це соціальний захист і водночас стимул для розвитку економіки.

Що робиться не так в Україні : мінімальна заробітна плата і тарифна ставка в бюджетній сфері не переглядаються 1, 5 року; індексацію заробітної плати при зростанні цін минулого року понад 26 % зупинено законом. Відтак зростає бідність і гальмується економічний розвиток. Об’єктивні закони порушено . Безумовно, нині на це впливає фактор війни, але хіба у довоєнний період було по іншому, якщо мінімальна ставка оплати праці була у 2,5-2,7 меншою за прожитковий мінімум ?!

Джерело: https://www.facebook.com permalink.php?story_fbid=pfbid02VwJsQFmFznGx1VCL5k2aMMSx6Rtxp8PASmp2FYF9fvzdewaReveUfBmoNAJiHDPal&id=100004858480395

 

Отже, за повідомленням Інтернет-видання www.epi.org, у США цього літа дев’ятнадцять штатів і населених пунктів підвищать мінімальні зарплати.

Авто статті Себастьян Мартінес Гікі (ІЕП) зазначає:

«Цього літа Коннектикут, Невада, Орегон та Вашингтон, округ Колумбія, підвищать мінімальну заробітну плату для 765 тисяч працівників, які сукупно отримають понад 615 млн. доларів у вигляді заробітної плати. Тим часом, 15 міст і округів підвищать мінімальну заробітну плату, надаючи своєчасну допомогу низькооплачуваним працівникам, які зіткнулися зі зростанням цін. Всі ці оновлення можна переглянути на інтерактивному сайті ІЕП «Відстежувач мінімальної заробітної плати».

СЕРЕДНІЙ ПРАЦІВНИК,ЯКИЙ ОТРИМУЄ МІНІМАЛЬНУ ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ НА ПОВНУ СТАВКУ ,ЗБІЛЬШИТЬ СВОЮ ЗАРПЛАТУ НА 675 ДОЛАРІВ , у ВАШИНГТОНІ - НА 1354 ДОЛАРА .

Підвищення мінімальної заробітної плати залишається ключовою політикою для зменшення нерівності та створення більш справедливої економіки. Серед працівників, на яких вплинуло державне підвищення, 19,6% перебувають у стані бідності, а 46,2% – за межею бідності, що вдвічі перевищує прожитковий мінімум.

Більшість юрисдикцій, в яких цього літа підвищили мінімальну заробітну плату, автоматично індексують її відповідно до рівня інфляції. Індексація мінімальної заробітної плати на рівень інфляції допомагає захистити вартість заробітної плати працівників у разі зростання цін.

15 міст та округів підвищують мінімальну заробітну плату вже з 1 липня. Підвищення мінімальної заробітної плати, граничне підвищення мінімальної заробітної плати та тип підвищення за штатами та населеними пунктами.

Підвищення мінімальної заробітної плати до 15 дол. за годину і вище було схвалено виборцями по всій країні, від Флориди, Небраски до Гавайських островів, але 21 штат все ще покладається на федеральну мінімальну заробітну плату як на мінімальний рівень заробітної плати.

Створення справедливої політики мінімальної заробітної плати також вимагає усунення лазівок, які дозволяють роботодавцям платити певним групам працівників менше, ніж усім іншим. Зокрема, нижча «мінімальна заробітна плата з чайовими» є давнім недоліком федеральної мінімальної заробітної плати та мінімальної заробітної плати багатьох штатів, що є фундаментально несправедливим.. Нинішній склад працівників, які отримують чайові, – це переважно жінки та кольорові люди, а це означає, що шкода від такої «мінімальної заробітної плати» продовжує непропорційно зростати через сексизм та расизм. Штати можуть скасувати мінімальну заробітну плату на чайові, і деякі вже зробили це.

Однак ці сприятливі умови на ринку праці також використовуються як виправдання для створення більшої кількості лазівок для виплати заробітної плати нижче мінімальної, особливо для працівників молодше 18 років . Бізнес-групи стверджують, що встановлення нижчих мінімальних зарплат для молоді необхідне для того, щоб підприємства могли виправдати наймання молодих людей, які, на їхню думку, можуть не мати навичок дорослого працівника.

Загалом, підвищення мінімальної заробітної плати, запроваджене штатами та місцевими органами влади цього літа, має важливе значення для покращення життя низькооплачуваних працівників, подолання нерівності в доходах та сприяння більш справедливій економіці.  

Джерело: https://www.epi.org/blog/eighteen-states-and-localities-will-increase-their-minimum-wages-this-summer/?mc_cid=fcf0d9178e&mc_eid=d4a4588581&fbclid=IwAR33ppDd2__wDiBOzk4MCnoSYLPpRLWJliSR7oapbyqgmEuBQLzoqKRl0sg

Пресцентр ФПУ